cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
21°

Ha mort Tomàs Martínez i Miró, gran activista cívic, sindicalista, pedagog, estudiós de la cultura popular i escriptor

Aquest dijous s'ha mort Tomàs Martínez i Miró, destacadíssim activista social i cultural, sindicalista, recuperador de la cultura popular mallorquina i escriptor.

Tomàs Martínez Miró (Porreres, Mallorca,1954). Sindicalista, polític, pedagog i investigador de la cultura popular

Es diplomà en magisteri a Palma (1974). Va exercir com a mestre d'ensenyament primari i d'adults. Formà part dels moviments de renovació educativa a les Balears i fou membre de la direcció de l'STEI des de 1990. En aquest àmbit dirigí l'Escola de Formació en Mitjans Didàctics de la qual en va ser responsable a Manacor des de 2017. També va ser membre del Consell de Redacció de la revista Pissarra des del 1983. Va ser Cap del Gabinet del Conseller d'Educació i Cultura en la legislatura 1999-2003. El 1987, juntament amb Jaume Bonet Moll, va promoure el partit polític Vida i Autonomia, que el 1991-92 s'incorporà al PSM-Entesa Nacionalista. El 1993 fou membre fundador i president de l'Associació per al Foment de l'Agricultura Ecològica. Entre altres activitats, és el director del grup musical Arpellots Havaneres Band, fundat el 1994, i el president de l'Obra Cultural Balear de Sant Llorenç des Cardessar. Com a estudiós de la cultura popular cal destacar la publicació de Terres de llegendes (1989), amb Miquel Sbert; Les festes a les Illes (1998), amb Maria del Mar Janer; Calendari llorencí 2009 (2008); Pronòstic, Calendari per a la Mallorca del 2010 (2009) -que també es publicà al llarg de sis anys més- i En Tià de sa Real. Notes per a l'estudi de la figura i l'obra de Sebastià Gelabert (2016), biografia del glosador Sebastià Gelabert 'En Tià de sa Real'.

Adia edicions va publicar la seva darrera obra: 'Cada cosa a son temps i per Nadal, neules. Les neules. Notes per a l’estudi d’una tradició secular'.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Vicenta Mengual Lull, fa 2 mesos
Gràcies Tomàs pel teu activisme i per la teua bondat i saber fer.
Valoració:18menosmas
Per Pere Mateu, fa 2 mesos
Un crack
Valoració:16menosmas
Per jbm, fa 2 mesos
Si no hi haguera cel
potser tu un n'obriries,
com que sé que hi ha cel
Tomàs que en el cel sies
Valoració:17menosmas
Per Francesc Torres Marí, fa 2 mesos
Tomàs Martínez, ciutadà generòs.

Sindicalista amb imaginació.

Bon company.

Visca els Països Catalans !

Sempre la feina ben feta: anàlisi, crítica,

alternativa i execució. Amb elegància i

sentit de l'humor alegre.

Salut i memòria repuplicanes !



Valoració:26menosmas
Per Pepmosso, fa 2 mesos
No
m'ho
puc
creure.
Sempre,.he,.admirat,.aquesta,.persona.
Un,dia,.trist,.pels,.amants,.de,.la.-cultura,.i,.de,.la,.música.
Desansi,.en,.pau
Valoració:20menosmas
Per Lluís Martí, fa 2 mesos
Hem perdut una gran persona, sempre al servei del nostre país i amb una enorme lucidesa i capacitat intel·lectual. A més, era un activista incansable. Una gran pèrdua, però també un exemple a seguir en moment tan difícil com el present.
Valoració:61menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente