cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Els joves de les Balears han de dedicar el 108,1% del seu salari al lloguer

Els joves de les Balears varen haver de dedicar el 108,1% del seu salari per al lloguer d'habitatge durant el segon semestre del 2022, segons l'informe de l'Observatori d'Emancipació de les Illes, una dada provocada per la insularitat, el model econòmic lligat al turisme i els sous precaris.

L'edició estadística s'ha presentat aquest dijous en roda de premsa de la mà del president del Consell de la Joventut de les Illes Balears, Pau Emili Muñoz, qui ha qualificat aquesta situació com un escenari «complicat» que afecta la salut mental i la planificació de futur dels joves.

L'estudi apunta que els joves varen dedicar el 108,1% del salari al lloguer quan, de mitjana, cobren 1.080 euros al mes. «És a dir, si ens volem emancipar estam obligats a compartir pis, a demanar ajuda a familiars i inventar-nos fórmules per a exercir un dret tan fonamental com el de tenirun habitatge», assenyala Muñoz. A més, haurien de dedicar 6,4 sous anuals per a accedir a una hipoteca, «pel que es veuen obligats a optar pel lloguer». En aquest sentit, la hipoteca va suposar un 99,8% del salari dels joves, cosa que, en paraules de Muñoz, «deixa un 0,2% per a viure».

En general, els joves emancipats a l'arxipèlag a finals del 2022 eren el 18,6% i, en comparació amb la mitjana estatal, la xifra «ha millorat una mica». Tot i això, Muñoz ha remarcat que «el 15,6% estatal està a la meitat de la mitjana europea». Alhora, ha posat èmfasi que «el preu en la compravenda dels immobles augmenta un 6% cada any, així que, si no hi ha mesures, aquesta dada empitjorarà».

Per tant, segons l'informe, les Balears s'han convertit en una de les comunitats autònomes «més inaccessibles» per a una persona jove, ja que l'emancipació s'ha endarrerit fins a la franja dels 30 i 34 anys, que representa un 60,4 per cent del total.

Al final de la seva intervenció, el president del Consell de la Joventut ha exposat algunes propostes de millora que recull la guia #FiltreJove com reduir la tributació d'adquisició del primer habitatge per a residència habitual i materialitzar la reconversió d'«instal·lacions obsoletes» en immobles públics.

També, estendre i millorar els programes d'ajuts a les despeses corrents dels emancipats i, alhora, crear una borsa d'habitatge amb el 15 per cent dedicat a aquesta franja d'edat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mascaró de Llodrà, fa 5 mesos
En canvi un "turista" del nostre anomenat turisme massiu i sense límits, per a llogar una habitació d'hotel amb balcó o un apartament turístic, solament hi dedica una part mínima del seu salari. Fa dècades que se sabia com acabaria aquesta mena d'economia basada en el monocultiu turisme tot s'hi val, el model econòmic lligat al monocultiu turisme i als sous precaris... directes del turisme i indirectes del turisme, gràcies als quals els "promotors" i beneficiats del sector turisme poden oferir preus "assequibles" als seus amables i cobejats clients turistes. Som una societat ben tocada del bolet, ho sent, però, segur que ara tenim allò què ens mereixem. Com a mínim que aquest panorama ens faci canviar i diversificar l'economia, la nostra economia. Hi som a temps ?

Valoració:3menosmas
Per inca, fa 5 mesos
Mentre la dreta controli el govern autonòmic, i sobretot, el de la UE, no hi ha res a fer (no és que el PSOE a l'Estatal s'estigui lluint en excés tampoc). Enteneu perquè són importants les eleccions Europees?
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente