El centre cultural Can Tàpera de Palma acollirà aquest dissabte un debat en el qual participaran experts educatius, personal docent i associacions de mares i pares amb l'objectiu de convertir els esbarjos dels centres educatius «en un temps d'oci saludable per als menors».
Sota el nom 'Temps de pati saludable', aquesta iniciativa pretén explorar, de manera pràctica i participativa, els reptes i oportunitats de convertir el pati en un espai saludable físicament i emocionalment, lliure de conflictes i discriminacions, segons han indicat les entitats organitzadores en un comunicat.
L'interès per una educació més innovadora en la qual treballen molts dels centres escolars sembla no haver arribat al temps de pati amb la mateixa força, atès que aquest espai es veu encara com un moment exclusivament recreatiu i de descans, i no s'aprofiten les àmplies possibilitats que el pati pot oferir als nins», han remarcat.
En aquest sentit, han assenyalat que molts dels patis estan encara dominats per superfícies de ciment, dedicades principalment al futbol o al bàsquet, amb «escasses propostes per a ampliar l'oferta de joc o proporcionar un acompanyament de major qualitat».
A aquesta circumstància se li afegeix l'empitjorament dels hàbits de vida de la població infantil i juvenil, ja que segons l'últim 'Estudi Passos' desenvolupat per la Gasol Foundation, aquests hàbits «empitjoren en tots els nivells com l'activitat física, alimentació, ús de pantalles, benestar emocional, descans i obesitat infantil».
D'aquesta manera, es revisarà l'organització de l'espai físic, les relacions de poder, els conflictes d'edat o gènere i l'accessibilitat física. Es reforçarà també la necessitat de l'activitat física i els berenars saludables, així com la importància de la renaturalització dels patis i la creació d'espais de refugi climàtic.
L'esdeveniment està obert a qualsevol persona interessada en la millora del temps de pati, amb especial enfocament en personal docent i famílies sensibilitzades. Aquest primer fòrum estarà dedicat a compartir experiències de l'etapa de Primària, tant d'escoles públiques com privades o concertades.
Així, la jornada tracta d'equilibrar l'aprenentatge a través de testimoniatges d'experts i experiències reals, amb espais on els participants podran compartir les seves inquietuds i propostes, en fomentar l'aprenentatge comunitari i cooperatiu.
S'abordaran temes com el joc al pati, la salut física i emocional de nens i nenes, el valor educatiu, les condicions de l'espai físic, els conflictes i dinàmiques de poder, entre altres.
La jornada arrencarà a les 9.30 hores i està previst que finalitzi a les 17.45 hores. Els assistents podran assistir a les xerrades d'Imma Marín, Pablo Amor, Silvia Torres o Oriol Lafau, entre d'altres.