cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

Els Sanitaris per la Llengua promouen una insígnia per a identificar els professionals que atenen en català

226111

Can Alcover va acollir dilluns la presentació del grup Sanitaris per la Llengua, amb el suport de l’Obra Cultural Balear. Es tracta d'un grup obert de més de 300 diferents professionals de l’àmbit sanitari (metges, infermers, auxiliars d’infermeria, zeladors, administratius, etc.), que treballen a centres de les Balears amb l'objectiu comú d’afavorir el prestigi i promoure l’ús de la llengua catalana a la Sanitat.

La plataforma té la intenció de desenvolupar accions per a conscienciar sobre la necessitat de garantir el coneixement del català per a atendre els pacients catalanoparlants de les Balears. Una de les primeres propostes, a banda de la creació d'un decàleg de patrons de conducta, és una insígnia perquè els pacients puguin identificar-los i s'adrecin als professionals directament en català. «És molt comú que, per inèrcia, s'adrecin a nosaltres en castellà, encara que la llengua comuna sigui el català», han remarcat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Agnès T., fa 6 mesos
@Manacorí hi ha exempcions per motius de salut amb justificant i d’altres sense i hi ha metges que no n’admeten ni una. Però si parlam de lleis, cap llei ha requerit mai cap entrega de justificant.

Personalment vaig estar 12 anys amb una malaltia sense cap diagnòstic ni reconeixement per això entenc que no es pot exigir cap justificant a ningú.

Catalunya insular no és cap ignorant. Parla del ràtio danys/beneficis de qualsevol mesura, un concepte ben científic. Els danys, per cert, no només en persones que utilitzen les mascarilles sinó les que ho observen, per exemple, persones amb problemes d’audició, infants en temps d’aprenentatge, adolescents, persones amb problemes de salut mental, etc.

Del 10 de gener fins el 2 de febrer se’ns ha imposat una norma de suposada obligatorietat de mascarilles publicant-la al telediari i enlloc més (ja no fa falta ni BOE ni BOIB...!!!). «Orden declarada de la Ministra de Sanidad» l’anomena na Pilar F.O, jefa del servicio de atención al usuario d’Ibsalut, en un correu que he rebut aquesta setmana.

La nostra consellera ha fet el teatret que hi estava en contra, quan bastava dir-li a la ministra que les disposicions s’han de publicar.

El 30 de gener novament una especialista (Dra. Mª Teresa M. D. de Digestiu d’Hospital General) m’expulsa de la seva consulta.

El que deia, a jo no és que no m’atenguin en català, és que ja ni m’atenen. L’elefant damunt la taula.
Valoració:0menosmas
Per Conciutadana, fa 6 mesos
És bo que es reaccioni a la insularitat dels metges que es neguen a atendre en la nostra llengua. Ells són víctimes de les mentides que els han ensenyat des de petits. Allò de la Espanya formada des del prehistòric,... I són responsables de no haver estat crítics, curiosos per cercar-ne les veritats històriques com les annexions per la força i tot el que els havien amagat.
Per aquest motiu la insígnia hauria de ser a l'inversa. Parlar català n'ha de ser la normalitat i negar-se a fer-ho, l' excepció fruit de la rancúnia sense motiu. Per tant que es posin la insígnia els que neguen als ciutadans el dret de parlar la seva llengua. Encara haurem de morir traduint el que pensem!!!
L' insígnia podria dir: no atiendo en Catalán. Apa! Que donin la cara els que no respecten el jurament hipocràtic!!! El jurament més ignorat que existeix.
Valoració:5menosmas
Per Manacorí, fa 6 mesos
Al comentarista insular de les mascaretes : Saps llegir ? T'has assabentat que n'Agnès és un persona exempta de portat mascareta sanitària per motius mèdics ? Saps que vol dir això ? Qualsevol persona amb quatre dits de front i amb sentit comú, sap que virus, bacteris, partícules nocives... es transmeten a través de les vies respiratòries, aleshores si les cobrim amb mascaretes (en període d'epidèmia o en ambients hostils o amb possibles persones infectades) n'evitaren, en major o en menor quantitat, l'entrada al nostre cos, idò, qualsevulla persona comprèn això sense necessitat de fer estudis de medicina, ni científics, ni elucubracions mentals, per la qual cosa els "negacionistes" que us agrada sempre portar la contrària al sentit comú, feu molta pena. Ja et fotran que les mascaretes "no serveixen" per a res i que son "perjudicials" per a la salut. Si us plau no ens intentis aixecar la camisa amb les teues pardalades.
Valoració:5menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa 6 mesos
@Paleto insular

Por eso los japoneses, y los asiáticos en general, una raza de auténticos ignorantes, desde siempre usan mascarillas cuando tienen la gripe para evitar contagiar a los demás. Por eso, porque las mascarillas son inútiles, durante los dos inviernos que estuvimos obligados a llevarlas, los casos de gripe y virus respiratorios bajaron a mínimos históricos desde que hay registros. Menos mal que hay científicos como tú para salvar el mundo basándose en 200 estudios buscados en Google, nada menos, que todos sabemos que es un vademecum infalible.
Ahora lo entiendo todo.
Valoració:-11menosmas
Per Catalunya insular, fa 6 mesos
Agnès. Vergonyós allò que et va fer aquella doctora a qui ningú ha informat que les màscares, a banda de no protegir, són perjudicials per a la salut.
Hi ha prop de 200 estudis científics arreu del món que ho confirmen. Els metges són sovint massa prepotents i altius. Tenen les mans lligades a la voluntat de la indústria farmacèutica i això els fa impermeables a qualsevulla veu crítica, científica o no.
Valoració:-15menosmas
Per Pacient indignat, fa 6 mesos
@Ja ho val! La teva iniciativa és fantàstica. Segons quina fos la quantia s’hi apuntaria una gran majoria. Ja no es dirien «Plataforma de sanitaris per la llengua» sinó «Plataforma de sanitaris per la pasta» de manera que molts i moltes quedarien retractats.
Valoració:4menosmas
Per Vius!, fa 6 mesos
Tota aquesta mobilització de sanitaris i docents és ben necessària, però convendria anar més enllà de la legislatura actual, no sigui cosa que en haver-hi un canvi de govern, ens relaxem. De la trista situació actual en són responsables els que han governat des de l'any 2015 fins al 2023, Armengol i companyia. Són ells els que han fracassat perquè varen ampliar la moratòria del coneixement de català a la sanitat pública i no varen vetllar pel compliment del decret de mínims a les escoles. Per no parlar de la miserable política lingüística i el fracàs, per insuficients, de les polítiques socials. Tot això va provocar molta de decepció que serà mala de contrarestar. No hi ha molta diferència entre l'ampliació de la moratòria del català a la supressió del requisit perquè a afectes pràctics és el mateix. A més a més el requisit es pot reposar en canviar de govern sense que això per si mateix sigui cap garantia. La societat civil s'ha de mobilitzar sempre perquè si no, correm el rics que ens acusin de ser partidistes.
Valoració:11menosmas
Per Agnès T., fa 6 mesos
Bon dia, consider que els metges haurien d'unir-se amb igual força contra les agresions físiques de metges contra pacients. Potser posar-se un distintiu els que no agredeixen. A jo me va agredir la Dra. Maria Inmaculada O. B. el 12 de gener de 2022 per anar a urgències hospitalàries de Son Espases i ser exempta de mascarilla. Me va agafar del braç, me va arrossegar pel passadís i me va expulsar de l'hospital per a què "esperés a fora" en plena ona de fred. Jo li deia que m'amollés. Va fer cas omís del justificant mèdic que duia. Son Espases i el Defensor del Pacient no han mogut ni un dit.
Valoració:17menosmas
Per Ja ho val!, fa 6 mesos
La millor manera de que els sanitaris i altres professionals parlin i escriguin en
català, a més d'una xapa o una plaqueta a la roba, seria donant-los un plus per tenir aquest coneixement lingüístic. Veuríeu com la majoria no ho trobaria tan"subversiu ni contrari als drets humàns, com diuen alguns que és ara mateix.
Valoració:29menosmas
Per Marian Latorre, fa 6 mesos
Quina bona idea !!!
Valoració:27menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente