algo de nubes
  • Màx: 15.35°
  • Mín: 11.44°
13°

L'Assemblea de Docents convoca tot el col·lectiu docent en defensa de la llengua

Durant els darrers mesos, més de 190 centres educatius d'arreu de les Illes Balears s'han manifestat a favor de la llengua i en contra de les mesures i atacs constants del Govern de Margalida Prohens en contra del català. Els docents de les Balears han estat clars i no han dubtat a adherir-se a la campanya 'La llengua no es toca'. Fins ara, la campanya ha consistit a fotografiar-se en els centres amb camisetes verdes o negres i sempre amb el lema a favor de la llengua catalana.

El moviment sorgí a conseqüència de la Segregació Lingüística que el PP i VOX volen implantar a les escoles de les Balears.

Per altra banda, aquest dimarts, L'Assemblea de Docents ha anunciat que, igual que va fer en els temps de Bauzá, torna per defensar la llengua a les escoles. L'organització ha enviat un comunicat i fa una crida a tot el professorat. Amb el color verd com a bandera, L'Assemblea de Docents anuncia una quedada el pròxim 8 de febrer, a les 18.00 hores, en el centre IES Berenguer d'Anoia, Inca. Amb el lema 'Ja és ben hora, en parlam?', l'Assemblea convida a la participació.

En aquesta quedada, ja han anunciat que l'ordre del dia serà el següent: 1. Inici i context; 2. Línies d'acció; 3. Coordinació; 4. Torn obert de paraula.

Aquest és el comunicat complet de l'Assemblea de Docents.

Fa setmanes que un neguit recorre les escoles i els instituts. Grups de docents de diferents centres s’han trobat per fer una foto amb el lema «La llengua no es toca» i alguns centres han constituït assemblees. Però qui diu llengua podria dir educació, dignitat o llibertat de càtedra. També s’hauria pogut posar «Els i les docents no es toquen». Perquè tot apunta que tornem a ser a la diana, el sac dels cops d’una política podrida i malintencionada. Ho som perquè el Govern ha pres acords amb l’extrema dreta que passen la pilota de determinats temes directament a les escoles i als docents que elaborem els seus projectes educatius.

És previsible que acords polítics com el del pin parental del mes de juny o la lliure elecció de llengua per al curs vinent, que tindran uns resultats tan minsos per les aspiracions del terraplanisme polític, provoquin un augment de les pressions cap a l’escola i els docents. I tots sabem com s’ho fa aquesta gent a l’hora de pressionar: campanyes mediàtiques de difamació, mentides, denúncies judicials de curt recorregut, exigències fora de la normativa, insults, amenaces... Aquest és el fang on fan política amb habilitat i on els agradaria arrossegar-nos a cadascun de nosaltres, assenyalant aquell professor que no s’autocensura a l’hora de treballar determinats continguts o d’apuntar a aquella mestra que fa les classes d’acord amb el projecte lingüístic de la seva escola.

És cert que, excepte algunes destacables excepcions, el col·lectiu docent ha estat desmobilitzat i atomitzat els darrers anys i això ha servit per imposar-nos qüestions com el marcatge horari o l’avaluació LOMLOE (una altra cosa és el que ha fet cadascú o cada centre). Però també cal dir que això no pot ser una excusa per continuar igual. La influència que estan guanyant aquells que volen imposar una escola de color gris en les polítiques educatives del govern és molt preocupant i la Conselleria no planta cara, sinó que els fa el joc amb concessions opaques i sense acabar de concretar.

Així les coses, tampoc no hem de veure el conseller Vera només com un titella de l’extrema dreta. Iniciatives seves com el nou decret d’escolarització ens allunyen encara més d’una escola veritablement inclusiva.

Arribats aquí, ens trobam en la cruïlla de dos camins i hem de decidir quin prenem. Un és el d’esperar que la bolla es faci més gran i que ens caigui a damunt. L’altre és el de protegir-nos amb l’organització dels i les docents i la resposta amb arguments i amb la consolidació dels nostres projectes educatius als centres.

La iniciativa dels professors de l’IES Clara Hammerl de reunir-se amb una pancarta i fer-se una foto per reivindicar que la llengua no es toca ha estat replicada per companyes i companys de més de 190 centres.

Massiva ha estat la demanda de camisetes verdes amb el lema de la campanya arran de la proposta feta des de l’IES Capdepera amb dos milers de camisetes distribuïdes.

Ràpida fou l’adhesió, en tres dies i de boca-orella de 450 docents que signaven una carta que cridava a reorganitzar les assemblees de centre.

Tot apunta que hi ha voluntat de prendre el segon camí i, ara, les assemblees de docents de l’IES Can Peu Blanc i de l’IES Alcúdia han vist la necessitat de donar una passa més i fer una crida a la reactivació de l’Assemblea de Docents com a millor eina per donar una resposta conjunta a la situació i per coordinar iniciatives, informacions i missatges.

Per això, des de les assemblees de centre dels esmentats instituts, convocam a tot el col·lectiu docent a l’Assemblea de Docents, amb caràcter obert, que tindrà lloc el dijous 8 de febrer a les 18 hores a l’IES Berenguer d’Anoia, Inca

L’experiència ens diu que els i les docents units i organitzats són una força determinant. És hora de tornar a ser-ho!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sindicalista, fa 22 dies
L'Assemblea de docents és el nostre referent. Ara toca que els sindicats compleixin la promesa i es posin a les seves ordres.
Valoració:7menosmas
Per Jeroni, fa 23 dies
Endavant Assemblea de Docents. Estam amb vosaltres !!!
Valoració:11menosmas
Per Manacorí, fa 23 dies
No us deixeu aixecar la camisa pels xovinistes espanyols. Els comentaristes espanyolistes acaten tothora les ordres dels ocupants i els hi fan de claca. És típic del xovinisme espanyol més carca i tronat intentar fer-se sempre la víctima, idò intentar fer-nos creure amb molta barra que els catalanoparlants som els que volem "imposar" llengües, els que utilitzam la supremacia (!?) i "l'adoctrinament" [sic]. La llengua pròpia de les Illes Balears és el català, és degut a això que tenim diverses variants entre municipis també entre les illes i disposem de la riquesa del nostre vocabulari. Mentre que el castellà o espanyol imposat per l'ocupant que fem servir nosaltres (també a Catalunya i al País Valencià, tret és clar, de les comarques on hi és llengua pròpia) és el castellà o espanyol estàndard. Si un catalanoparlant xerra castellà o espanyol no podem discernir si és d'Eivissa, de Bunyola o de Maó... ni de Mataró, ni d'Alcoi, ni de Balaguer... Qui no vulgui capir això tan senzill i a l'abast de qualsevol persona amb un mínim d'instrucció i sensibilitat, és que té un problema, encara més greu si és algú originari del nostre arxipèlag. En front de les fal·làcies i les trampes podrides i malintencionades del xovinisme espanyol ens cal més instrucció, més educació, més cultura i és molt clar més autorespecte i autoestima per la nostra llengua.
Valoració:11menosmas
Per Pere, fa 23 dies
L’assemblea només surt quan no governa l’esquerra. Amb un govern d’esquerra ens varen imposar fitxar, unes normes d’avaluació sense cap sentit, un roc nou,…. I no varen dir absolutament res, perquè governava l’esquerra. Això es voler fer política amb els professors.
Valoració:2menosmas
Per Toni, fa 23 dies
El que han de fer aquests docents catalanistes és deixar d'adoctrinar i acatar les ordres. Els resultats de l'informe PISA 2023 els deixa malament
Valoració:-22menosmas
Per Antonia, fa 23 dies
L'assemblea de docents, sigui el que sigui això, va callar com un mort quan el govern anterior va aprovar els pitjors currículums del món desenvolupat.
A mi no em tornaran enganar.
Valoració:5menosmas
Per escardapenyes, fa 23 dies
Endavant, la lluita és necessaria, i la unió fa la força per empènyer aquesta ultra dreta fatxa que vol introduir l'odi dins de les escoles.
A les Balears escola en català.
Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente