muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
16°

La campanya 'La justícia, també en català' oferirà cursos de llenguatge jurídic en català

225385

La campanya 'La justícia, també en català' oferirà cursos de formació de llenguatge jurídic en català dirigits a personal de justícia i a la ciutadania en general, amb l'objectiu de promoure l'ús de la llengua catalana dins l'administració de justícia i entre els diferents operadors jurídics.

La presentació de les noves accions de la campanya ha tingut lloc aquest divendres en un acte en què s'ha anunciat que l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) organitzarà diferents cursos de formació de llenguatge jurídic en català, segons ha informat la Conselleria de Turisme, Cultura i Esports a una nota de premsa.

En concret, un dels cursos va dirigit al personal de l'administració de justícia, un altre és per a personal de l'administració pública i n'hi haurà dos que estaran oberts a la ciutadania en general.

Així mateix, han assenyalat que es posarà en funcionament un servei d'assessorament lingüístic, dirigit tant als professionals de l'administració de justícia com als operadors jurídics, i un pla pilot de dinamització lingüística a un partit judicial de les Balears, entre d'altres.

A l'acte de presentació han intervingut el president del Tribunal Superior de Justícia (TSJIB), Carlos Gómez, i el director del IEB, Llorenç Perelló, que ha apuntat que «aquestes accions només són algunes de les que es duran a terme al llarg del 2024». «Esperam anar avançant en un dels sectors en què actualment trobam més oportunitats de millora en l'ús de la llengua catalana», ha afegit.

Igualment, Perelló ha subratllat que des de l'IEB es treballarà per a «donar resposta a les demandes de l'administració de justícia i dels operadors jurídics» i per a incorporar nous actors al grup de treball de la campanya.

Segons han detallat, la iniciativa 'La justícia, també en català' va néixer en 2021, impulsada pel TSJIB, el Govern, la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia, el Col·legi d'Advocats, el Col·legi de Procuradors, el Col·legi de Graduats Socials, el Deganat dels registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles de les Illes Balears, el Col·legi Notarial, i l'Obra Cultural Balear.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mascaró de Llodrà, fa 4 mesos
Molt bona idea, molt ben pensat de fer aquesta campanya, benvinguda... Però, hem de recordar que del fet biològic de la mort de franco, enguany en farà 49 anys ! I en qüestió de la nostra llengua encara som on som, la qual cosa denota d'una forma molt bèstia i cruel que bandejar, fer emmudir, amagar, desprestigiar una llengua pròpia, relegar-la a "l'àmbit familiar"... des d'un estat prepotent, amb totes les eines a l'abast d'una dictadura durant quasi 4 dècades (1939 / 1977), els hi costà relativament poc... Però, recuperar-la en tot els àmbits on fou bandejada i subordinada a l'espanyola o castellana, ja és tot una altra cosa, solament cal veure el "panorama" actual al 2024, no únicament a les nostres illes, així mateix al Principat i al País Valencià. Malgrat tot, cal destacar que també hom disposa d'un web anomenat Compendium.cat, un portal de recursos de llenguatge jurídic català, on s'hi reuneix i s'hi indexen molts de recursos lingüístics i jurídics, pertanyents a tot el domini lingüístic del català (Andorra, Catalunya, Catalunya del Nord, Illes Balears i País Valencià). També hi ha manuals d'estil, formularis i models de documents, jurídics i administratius. Molt útil per a professionals del dret, professionals de la llengua, funcionaris, personal administratiu, professors i estudiants...
Valoració:8menosmas
Per Xisca, fa 4 mesos
Sempre hi haurà gent disposada a millorar el seu entorn. GRÀCIES!!
Valoració:10menosmas
Per Molt bé, fa 4 mesos
Una molt bona iniciativa. Segur que serà un èxit.
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente