cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Esperpent a les Corts Valencianes: volen il·legalitzar el terme País Valencià i prohibir que es digui que català i valencià són la mateixa llengua

225343

La presidenta de les Corts Valencianes, Llanos Massó, de l'organització neofeixista VOX, ha admès a tràmit una proposta d'iniciativa legislativa popular per aprovar una «llei de defensa de les senyes d'identitat valenciana» presentada, entre d'altres, per l'exfalangista i líder històric de la ultradreta extraparlamentària Juan García Sentandreu.

La ILP pretén il·legalitzar la denominació País Valencià, reconeguda al preàmbul de l'Estatut d'Autonomia de la comunitat i que utilitzen habitualment mitjans de comunicació, empreses, entitats i particulars.

Segons la proposta, 'Regne de València' i 'Comunitat Valenciana' haurien de ser les úniques denominacions vàlides per a les administracions públiques, els partits polítics, els sindicats, el sistema educatiu, els mitjans de comunicació, les empreses i altres organitzacions i particulars.

D'altra banda, la proposta vol perseguir qui defensi que el català i el valencià són la mateixa llengua. Segons la ILP, «l'idioma propi dels valencians és la llengua valenciana» i «constitueix un sistema lingüístic propi des d'un punt de vista filològic, històric, jurídic, cultural, sociològic i polític.»

Per tant, diu, ni administracions, ni polítics ni mestres ni centres docents poden «qüestionar l'entitat idiomàtica i el caràcter diferenciat de la llengua valenciana.»

En canvi, segons l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el valencià és una llengua compartida amb les Illes Balears i Catalunya. Que és

La ILP vol que tant usar el terme 'País Valencià' com parlar de català en comptes de valencià es considerin «infraccions administratives que s'han de sancionar».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan Colera, fa 7 mesos
Són una panda de pallassos feixistes que l'únic que volen és carregar-se el valencià i que es parle castellà.
Valoració:10menosmas
Per Mascaró de Llodrà, fa 7 mesos
Al destructor de tot allò el que ell no considera prou castellospanyol i les seues lliçons : Curiosament el Terme País Valencià aparegué a partir de quan els Borbons el 1707 varen abolir els Furs i les institucions públiques del Regne de València (1238 / 1707). Tot i que el terme País Valencià està datat en bibliografia del segle XVII. Als anys 1930 començà a ésser molt emprat sense cap hostilitat. Durant el franquisme s'amagà i es "promocionà" el ridícul levante [sic] (feliç). Encara en ple franquisme devers 1962 reaparegué amb força el terme País Valencià cosa que desencadenà una campanya frenètica dels més addictes al franquisme. A la mort biològica de franco va ser emprat per tothom qui treballava (partits, sindicats, associacions, grups...) per la “ruptura” o per la “transició” de la dictadura a la Democràcia. Només els reductes impertèrrits del franquisme s’hi van resistir. En redactar l'Estatut d'Autonomia del 1982, al preàmbul malgrat s'esmenta el terme País Valencià, es varen inventar la també ridícula "comunitat" la qual fins i tot el seu creador la titllà anys després "d'imbecil·litat". La conclusió, no ens sorprèn ara, en ple segle XXI, la ignorància, la mofa i els intents de tergiversació del xovinistes espanyols "simpatitzats" del PP-vox, partit i escissió, a l'origen el 1976 fundat per 7 exministres de franco .
Valoració:9menosmas
Per Josep Miquel, fa 7 mesos
@Poligonera, es faci un favor a vostè mateixa, acabi els estudis primaris i tal vegada no serà una no-ningu
Valoració:13menosmas
Per No és això el que esperava el poble, fa 7 mesos
El pitjor defecte de les dretes actuals, no és la corrupció ni que que siguin d'extrema o d'ultra dreta.
El principal problema d'aquestes dretes, és que van contra del seu propi poble i que intentem destruir- lo i extinguir el seu passat, quan en realitat, el que se necessita per tenir una societat sana i justa, és fer que tots els arribats de fora adoptin la nostra cultura, parlin la nostra llengua i respectin al nostres països naturals.
El que haurien de fer i que és el que prometeren, seria barrar el pas a tot aquell que no vengui amb bones intencions, siguin lladres o estafadors, narcotraficants, sicaris, terroristes, membres de bandes juvenils de delinqüents o de criminals i tot tipus fe mala gent, no a la bona gent natural de la regió que paga els impostos i cumpleix amb les lleis, just perque té una doble cultura i que la seva pròpia no és la castellana.
Per això sempre fracassaran.
Valoració:11menosmas
Per Xisca, fa 7 mesos
No voler ser el que un és, és renunciar a la seva pròpia identitat. I que queda? RES.
Valoració:19menosmas
Per Andreu, fa 7 mesos
Propose seriosament que a partir de hui mateix els que fem servir el nom de País Valencià també passem a dir Regne de València. No crec que això caigui massa bé als de l'altiplà, sobretot perquè consideren que sols n'hi ha un, de regne. Per cert, regne abans que 'comunidad'.
Valoració:19menosmas
Per poligonera, fa 7 mesos
Esperpento de periodista
Valoració:-15menosmas
Per Moix, fa 7 mesos
Son més curts que una espardenya.
Valoració:20menosmas
Per Destroyer, fa 7 mesos
Creo que los nacionalsocialistas: nacionalistas +socialistas ¿Es correcto el nombre? no están en condiciones de dar lecciones de nada.
Valoració:-26menosmas
Per Xisca, fa 7 mesos
I que no saben que un, no pot fugir de si mateix?
Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente