El cap de l'Església Catòlica a Mallorca, Sebastià Taltavull, bisbe de Mallorca, ha presidit la missa solemne amb motiu de la Festa de l'Estendard, ha reivindicat la «memòria i la llengua pròpia d'un poble sensible a la defensa de la seva terra» així com de «la seva identitat».
Taltavull ha aprofitat la Festa de l'Estendard per a aprofundir «en la identitat de la família», entenent aquesta com a «creadora de la identitat del poble perquè d'ella depèn aquest».
El bisbe de Mallorca ha cregut així que el Estendard «ha de ser signe de bon enteniment, de mirada conjunta i d'acció compartida, de seguiment confiat en un projecte comú basat en el respecte als drets humans».
Tot això fixant-se en dos aspectes que, segons ha apuntat, «configuren la nostra identitat i són part irrenunciable d'ella i que tenen la seva arrel en la família: la terra on hem nascut i la llengua que hem après».
En aquest sentit, Taltavull ha precisat que aquest és «un poble sensible a la defensa de la seva terra». Per això, després d'assegurar que «està en condicions més que favorables de mirar-la amb amor» i davant el «perill» que «la saviesa intuïtiva de la gent del camp», així com «l'amor a uns costums i tradicions que passaven de pares a fills» quedin «amb una representació purament escènica, sense vida», ha instat a afegir a aquesta sensibilitat «una actitud ecològica integral i la preocupació pel canvi climàtic».
Així mateix, el bisbe de Mallorca s'ha referit a aquest com un poble que «també, des de sempre, valora i promou la pròpia llengua». «L'Església sempre ha vetllat perquè fos així», ha destacat, posant l'accent que «la llengua és més que paraules transportables d'un traductor» i, per aquest motiu, Sebastià Taltavull ha valorat que encara que «a vegades ens arriba el rebuig» és edificant que entre persones procedents d'altres països «hi hagi qui digui que ens entenen i valoren la nostra manera d'expressar-nos».
Perquè, ha continuat, «una vegada més hem de dir. Un poble sense cultura pròpia, un poble que renuncia a allò que l'identifica, està destinat a desfer-se, no té futur».
«Per això», ha conclòs, hem de treballar per a trobar el punt d'equilibri --respectant sempre els propis drets-- que donarà harmonia a les nostres relacions humanes, integrant allò que més ens identifica per a transmetre-ho com a valor assumible i enriquidor fins i tot per qui és diferent».
15 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Merci, en català de Menorca. Com a fill de castellalleonesos vull afegir que la gent noble de Castella i Lleó no està obssessionada amb la imposició del castellà. Sembla ser estràtegia de comerciants que volen guanyar medalles, poder i diners davant Madrid. El Bisbe sap que aquesta gent avui canvia de llengua i demà de religió o apostaten. Todo por la pasta.
@Guille Pero tú sabes leer? Entiendes lo que he escrito, mediocre?.
Un santo de verdad, de los que suben al cielo. Lástima que no nos hay dicho qué es la pederastia. Servidor no lo sabe y hubiese agradecido que alguien me lo hubiese explicado. Paso a la espera.
Patriota i claro que si guapi, que heu d’anar a xerrar en contra de l’església i del nostre Bisbe, si llavors anau a resar el rosari per demanar la caiguda de Sánchez o també marcar amb una creueta que la vostra aportació a hisenda vagi l’esglèsia, això és diu hipocresia, i parlant d’ella podria dir molt més exemple de la vostre malaltia, una malaltia que sé cura amb intel·ligència, saviesa i molta empatia. Per cert, no importa que aneu a una apotecaria, no està el mercat, perquè ni es ven, ni ès compra.
Escaldats? Prohens i companyia se'n degueren anar ben frescs. L'Església ha perdut la credibilitat en general. És també per això que el castellà ja és molt present a moltes esglésies de les illes, la Seu inclosa. La complicació de predicar i donar exemple.
Una lliçó monumental. Que en prenguin nota -una altra- tots aquests tan aficionats a passar el rosari i a fer genuflexions. I els descerebrats que volen celebrar Sant George en comptes de Sant Jordi, etc, etc. Prohens i companyia degueren quedar ben escaldats. Au, a cantar la Salve.
El canviaran i en posaran un de Valladolid... encara que hi hagi poca gent a les esglésies oi Patriota!?
@La Paca Cómo que “Sr.” obispo?. Será “Excmo.”, o “Rvdmo. Sr.”. Menuda falta de respeto 🙄
Irrelevante. Sólo hay que ver que las iglesias están cada vez más vacías.
Molt bé senyor bisbe. Aquest home està pel que ha d'estar. Així mateix hauria de fer reflexionar, als que acostumen a fer-ho, que, fins i tot, una institució amb devers dos mil anys sigui més progresista que ells. Alguna cosa fa oloreta de ranci, pel Consolat de la Mar