cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

MÉS per Mallorca lamenta que PP-VOX «vol deixar de celebrar oficialment el 31 de desembre com Diada de Mallorca de manera sectària i antihistòrica»

MÉS per Mallorca ha lamentat el canvi de data de la Diada de Mallorca, que s'aprovarà previsiblement en el ple del Consell de Mallorca la setmana vinent, i ha acusat el PP de «prendre la decisió de manera sectària i antihistòrica».

Així s'ha expressat aquest dimarts el portaveu ecosobiranista en la institució insular, Jaume Alzamora, qui ha acusat el pacte PP-VOX de «deixar de celebrar oficialment el 31 de desembre com Diada de Mallorca de manera sectària i antihistòrica», segons ha informat la formació en una nota de premsa.

En aquesta línia, Alzamora ha criticat que la decisió que previsiblement adoptarà el ple del Consell «es faci només amb l'aval dels municipis governats pel PP». De fet, el portaveu ha assenyalat que suposa «només» el 52 per cent dels municipis.

Una xifra, ha continuat, que «contrasta amb el 80 per cent dels ajuntaments que varen donar suport al fet que la celebració oficial fos el 31 de desembre». Precisament, aquesta celebració va ser impulsada per MÉS per Mallorca.

Segons ha recordat Alzamora, el procés va ser avalat pels historiadors i la societat civil. En aquest sentit, ha fet referència a la participació ciutadana i d'entitats a favor de la data del 31 de desembre, avalada pel 90 per cent dels historiadors, el 80 per cent dels ajuntaments, el 84 per cent de les entitats amb vinculació i el 80 per cent de la ciutadania.

No obstant això, Alzamora ha lamentat que ara el PP «només ha recollit l'opinió interessada dels ajuntaments governats pel seu partit i només ha encarregat un informe tècnic als pocs historiadors que en el seu moment varen avalar el «simulacre de Diada», impulsat per l'expresidenta del Consell Maria Antònia Munar i «defensat només pels col·lectius d'extrema dreta».

En definitiva, el portaveu ecosobiranista ha insistit que és «una manera de procedir ideològica, capritxosa i unilateral per part del PP i del president de la institució insular, Llorenç Galmés, que res té a veure amb la metodologia que es va seguir per a institucionalitzar el 31 de desembre».

«Històricament el 31 de desembre és la data més rellevant de les historia de Mallorca, com a data fundacional de la comunitat humana que avui dia encara s'entén com a poble mallorquí», ha considerat Alzamora.

Igualment, ha afegit que les vidrieres de la sala de plens de l'antiga Diputació de les Balears i actual Consell de Mallorca rememoren aquest fet. «Just la institució que presideix Galmés, que sembla que s'avergonyeix de la història de Mallorca, almenys de l'anterior a Munar», ha afegit.

Finalment, Alzamora ha assenyalat que la Diada «no ha de ser d'uns partits o dels polítics, com havia resultat el 12 de setembre malgrat la milionada d'euros que durant anys es va destinar, ha de ser del poble i és ell qui l'ha de celebrar».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per dic, fa 8 mesos
Destroyer: Perquè no treuen el 12 d´Octubre?
Valoració:4menosmas
Per Xx (ver), fa 8 mesos
Visca lo nostro Estendard !!!!
Qui no ho senti així té barco de rekilla pagat fins a Ñaña, o si ho prefereix fins Turquia. Tal volta allí hi viuria millor !!
Arruix tots els fatxes !!!!!!
Valoració:5menosmas
Per A. Cirer, fa 8 mesos
La festa de l'Estendard és una de les celebracions civils més antigues d'Europa. I la celebraren els nostres avantpassats. Només un poble amb poca consciència de ser-ho s'entreté, en aquestes alçades, a debatre aquesta qüestió.
Als governants actuals els interessa per la mateixa raó que els interessa arraconar la nostra llengua catalana. Punt.







.
Valoració:9menosmas
Per l'àmbit nacional dels catalans, fa 8 mesos
L'expansió de "Castilla la Vieja" cap al seu sud que, finalment, van resultar ser "Castilla la Nueva" i la que, perfectament, es pot dir Novíssima (Andalusia, Extremadura, Múrcia, Canàries) que, actualment, formen l'àmbit NACIONAL dels espanyols. Aquesta és la comparació adequada a fer amb l'expansió catalana cap al sud: des de la Catalunya Vella (est i nord del Principat) cap a la Catalunya Nova (sud i oest del Principat) i la Catalunya Novíssima (les Illes Balears i València). Tot aquest territori català és el nostre territori NACIONAL (no estatal, de moment); és l'àmbit nacional dels catalans (continentals i insulars).



P.S.:
¿Sabíeu que, per exemple, Albacete -avui espanyola i castellana- encara era musulmana el 1241 i, en canvi, Mallorca ja era catalana el 1229?
Valoració:5menosmas
Per Aprenent, fa 8 mesos
No ès Castella, ès Galicia.
Els qui manan són els Gals.
Isabel I va nèixer a Madrigal de las Altas Torres.
El significat de "madrigal" ès "madri" i "gal": mare dels gals.
El significant de Madrid seria "mare del Edetans".
Valoració:0menosmas
Per Mallorquina antiracista, fa 8 mesos
Ens queixem del genocidi que és celebra el 12 d'octubre però no qüestionem el del 31 de desembre.

És una vergonya que abanderem una societat plural, democràtica i republicana amb aquests desgavells.

La colonització cristiana significa una de les majors massacres de les Balears, que va fer correr la sang arreu. Amb falses promeses de que conserverien la vida i les propietats, els cristians feren que els cabdills musulmans traicionessin els seus. A Almallutx es quedaren molts dels que no creien en aquestes promeses, i allà foren assaltats. Acabarien com esclaus o aniquilats.

La història de les Balears comença a la prehistòria, on s'observen característiques comunes a tot l'arxipèlag, com per exemple els dòlmens que hi ha a totes les illes. Qui sap si els cristians mataren o esclavitzaren descendents d'aquests primers pobladors.

Recoman la lectura de la invasió de Mallorca, tant de la font cristiana com de la musulmana.

Mireu que es podria haver proposat quan Mallorca es va proclamar regne independent... encara que avui en dia, podria cercar-se una dada no monàrquica.

Valoració:-5menosmas
Per Molt malament, fa 8 mesos
Pel PP- VOX, la reconquesta castellana va ser un acte heroic de recuperació d'unes terres usurpades per uns estrangers que vingueren d'Àfrica, mentres que a la reconquesta catalana, que és exactament el mateix, la qualifiquen com el genocidi d'uns mallorquins.
Son parts i quarts i els que les fan, malgrat no sigui la seva intenció, no pensen que presentant la Història nostra d'aquesta manera, els fanàtics l'agafaran al peu de la lletra i que posaràn en perill a la nostra població.
Valoració:9menosmas
Per una pàtria natural, fa 8 mesos
Fragment de la "Resposta dels mallorquins" als nostres compatriotes del Principat (10-6-1936)


“Amb la nostra resposta volem fer la triple afirmació d'unitat de sang, de llengua i de cultura; afirmació de fidelitat a una pàtria natural que és la terra on es parla la mateixa llengua. Afirmació que adrecem a la Catalunya de tots els catalans i de tots els temps, que s'estén del Rosselló a València, la del rei En Jaume I i de Ramon Llull. I així responem a la crida que ens és feta, disposats a col·laborar en tots aquells projectes encaminats a consagrar la nostra germanor essencial i la nostra comuna esperança”.
Valoració:10menosmas
Per heu tenc clar, fa 8 mesos
No tenéis que lamentar nada; lo celebráis vosotros y a otra cosa mariposa.
Presuntamente, vosotros no celebráis otras fiestas que otros celebran.
Valoració:-14menosmas
Per Catalunya insular, fa 8 mesos
"Casualment", és el dia que les tropes catalanes de Jaume I van conquerir i incorporar Mallorca a la nació catalana! Esborrar la nostra història i la nostra memòria col·lectiva, aquest és l'objectiu dels colons espanyols.
Valoració:26menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente