cielo claro
 • Màx: 15.42°
 • Mín: 10.44°
10°

El GOB convoca els premis Alzina i Ciment

223849

Un any més l'entitat ecologista GOB vol reconèixer aquelles persones, organitzacions o institucions que hagin destacat per la seva aportació positiva o negativa al medi ambient.

Com en les darreres edicions dels Premis Alzina i Ciment, enguany els ecologistes han aplegat més de 150 propostes. La Junta Directiva ja ha fet la seva part preseleccionant 6 nominats per categoria i ara és el moment dels socis i amics del GOB de votar i triar els guanyadors. Aquest és el llistat dels finalistes que opten als Premis Alzina i Ciment 2023 amb els motius que han argumentat els que els han proposat.:

Premis Alzines 2023

 • AFONIB (Associació de Fotografia de Natura de les Illes Balears): Per la seva tasca de promoció de la protecció de la natura i divulgació de les espècies de flora i fauna a través de la fotografia aplicant un estricte codi ètic entre els seus associats. «La natura, es troba ‘acorralada’, però AFONIB continuarà retratant-la per conservar-la el millor possible».
 • Alba Sud: Associació especialitzada en investigació i comunicació en torn l’anàlisi crítica del turisme. Establerta a Catalunya, té presència i col·laboradors i col·laboradores a les Illes Balears i a diversos països llatinoamericans (Nicaragua, El Salvador, Costa Rica, Argentina i Mèxic, en aquests moments). ALBA SUD pretén millorar les estratègies de comunicació social i aprenentatge compartit al voltant de processos de canvi social al voltant de tres àmbits estratègics: el Turisme Responsable, el Treball Just i els Béns Comuns de la Terra. El seu enfocament de treball combina l’anàlisi crítica amb les propostes per a la construcció d’alternatives.
 • La Utòpica: Per la seva feina i cura constant en teixir una xarxa d’iniciatives al voltant de la transició ecosocial. La Utòpica ha generat un web-mapa d’una xarxa d’iniciatives arreus de les illes. Per altra, han posat en marxa un procés participatiu per gestionar-la i fer-la evolucionar. Però La Utòpica genera a més espais de trobada, d’anàlisi de propostes i d’eines per a l’activisme i militància des de les cures i des de la voluntat d’aprofundir en la transformació social. Diuen «la nostra hipòtesi és que disposar d’un espai comú on poder veure d’un cop d’ull tots els projectes al voltant de la transició ecosocial, sumat a la nostra acció col·lectiva com a facilitadores i acompanyats dels processos comunitaris, suposarà tota una embranzida a la participació social».
 • LINCC (Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic): Per la seva feina i implicació en l’escalfament global. Per aportar dades rigoroses des de diverses disciplines d’estudi i impulsar a més un agent científic d’opinió en un tema tan transcendental pel futur de les Illes com el Canvi Climàtic: presència a mitjans, investigació, divulgació, anàlisi i propostes des del rigor, la implicació i el convenciment del paper fonamental de l’acadèmia i la ciència a l’hora d’abordar l’actual crisi climàtica.
 • Mercat Social: Xarxa de persones, empreses, entitats, institucions i iniciatives que incorporen valors socials, ecològics i ètics en les seves decisions de consum, producció, distribució i finançament amb l’objectiu de contribuir des de l’activitat econòmica a una societat basada en els valors democràtics, ecològics i solidaris i en el benestar col·lectiu. Per la seva tasca en promoure i visibilitzar l’ecosistema de l’economia social i solidària balear a través de l’organització d’una fira anual i la Setmana d’Economies Transformadores (SET) associada, la realització de campanyes i materials de difusió i la interlocució amb diverses administracions públiques.
 • Arrels Marines: Per iniciatives vinculades al coneixement del medi marí local, la transició ecosocial i l’educació ambiental. Arrels Marines fa uns anys que va endegar el seu recorregut com a associació de gent jove i diversa que tenen la mar com a passió comuna. Realitzen fòrums, activitats reivindicatives, tallers d’educació ambiental, tallers de fotografia submarina i destaquen per dinamitzar l’entorn local amb una vinculació molt forta amb l’entorn marí propi, posant-lo en valor i vinculant-se amb altres iniciatives fent xarxa per arribar sempre més lluny.

Premis Ciments 2023

 • AETIB (Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears): Perquè encara hem de mantenir amb dobles públics un ens per a la promoció del turisme. Per incrementar en nombre de viatgers/any i obrir noves rutes aèries amb nous destins del món com Àsia o Amèrica del Nord.
 • Demarcació de Costes: Per la desídia en la gestió dels interessos econòmics a tot el litoral Balear. Manca d’inspecció davant els abusos, tramitacions de concessions, autoritzacions i permisos que moltes vegades incompleixen la pròpia Llei de Costes i per no actuar decididament en la recuperació de la Costa davant la necessitat de polítiques d’adaptació de la Costa a la Crisi Climàtica. Temes que no es resoldran amb la transferència parcial de competència aprovada recentment.
 • Direcció General de Trànsit: No aturar carreres de motos a la Serra Tramuntana, malgrat les reiterades denúncies des de fa anys per part d’associacions, veïns i municipis afectats. Hi ha evidències més que suficients per actuar, però, així i tot, no s’actua amb prou diligència ni voluntat per aturar una qüestió més que indesitjable.
 • Pacte PP-VOX al Consell de Mallorca: Per voler asfaltar rutes senderistes, per posar un caçador negacionista del canvi climàtic al capdavant de l’àrea de medi ambient, eliminar les activitats d’educació ambiental i substituir-les per caça i impulsar unes mesures en l’àmbit de carreteres que van en retrocés.
 • Rafel Fernàndez, exbatle de Capdepera: Per la seva gestió política al capdavant de l’Ajuntament de Capdepera afavorint, des de fa anys, la massificació turística, la construcció dels enclavaments més privilegiats amb grans promocions de luxe en bosses de sòl que fa temps que haurien d’haver estat desclassificades, i l’explotació del municipi (projecte de reforma del Passeig Marítim, ús privatiu amb terrasses, pàrquing de Cala Agulla,…).
 • Batle de Palma, Jaime Martínez, i Regidor de Mobilitat, Antonio Deudero: permetre caçar a Palma i declarar la ciutat com a taurina i haver renunciat a uns 13 milions d’euros que havien d’anar a ampliar BiciPalma, compra d’autobusos d’hidrogen, fer l’eix cívic de Cotlliure, etc. Haver decidit no executar el projecte del tramvia, renunciar a la gratuïtat del transport públic, destinar busos de línia per a creueristes i voler crear nous aparcaments cèntrics en comptes de dissuadir l’ús del cotxe a la ciutat.

Els premiats (3 per cada categoria) es trien per votació popular per part dels socis i simpatitzants del GOB. Es pot participar omplint aquest formulari.

Coincidint amb el 50 aniversari de l'entitat, l’entrega dels premis Alzina i Ciment d’enguany recupera el tradicional dinar de socis del GOB, que es farà el proper dissabte 16 de desembre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mariant, fa 3 mesos
Arrels Marines.
Els joves que conformen Arrels Marines posen tots els seus coneixements i, perquè no dir-ho, també la seva ànima en dur a terme iniciatives i dinàmiques educatives que donen a conèixer i sensibilitzen envers la biodiversitat marina.
Valoració:4menosmas
Per Juan Gabriel, fa 3 mesos
Molt bona feina la d'Arrels Marines.
Valoració:3menosmas
Per Assumpcio cerda bou, fa 3 mesos
M'agrada la feina d'arrels Marines
Valoració:3menosmas
Per Dolores ruz aguilar, fa 3 mesos
Mi voto para Arreis Marina son un grupo estupedo
Valoració:-1menosmas
Per A. Cirer, fa 3 mesos
Una entitat avalada per 50 anys de feina incansable per protegir les nostres illes de les urpes insaciables de l'especulació urbanística. Si queden alguns espais naturals indemnes és gràcies a entitats com aquesta. Han suat literalment la cansalada.
"Polititzat". Em podeu dir què no és política? Els comentaris que feim aquí també són política.

Valoració:0menosmas
Per Maria, fa 3 mesos
Molt bona feina arrels marines
Valoració:3menosmas
Per Catalina fanals torres, fa 3 mesos
Conozco a los fundadores y son un grupo estupendo y comprometido con su proyecto. Tienen un espiritu de trabajo que es de admirar. Mi voto va para Arrels Marines (n. 6)
Valoració:0menosmas
Per Fracàs, fa 3 mesos
Estam ben arreglats. Progres i peperos igual de responsables dels mals que afecten les illes, segons les candidatures als premis. Aquesta gent del GOB deu estar desesperada.
Valoració:1menosmas
Per fXck Agenda 2030, fa 3 mesos
una ONG muy politizada de progres
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente