cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Antoni Llabrés (OCB): «S’inicia un nou quadrienni negre per al català a les Illes Balears»

217857

Antoni Llabrés, professor de la UIB i membre de la Junta Directiva de l'Obra Cultural Balear, s'ha mostrat molt crític amb els pactes de governabilitat entre PP i VOX a la seva conferència sobre els 'Quaranta anys d'oficialitat de la llengua catalana a les Illes Balears' en el marc de la 55a Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que se celebra del 17 al 23 d'agost a la localitat nordcatalana de Prada de Conflent.

Després de repassar el que ha comportat per a la llengua catalana la declaració d'oficialitat amb l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears de l'any 1983, i d'analitzar les característiques principals del quadre normatiu que s'ha anat configurant en matèria lingüística i les polítiques lingüístiques impulsades pels poders públics al llarg d'aquestes quatre dècades, ha comparat la legislatura que ara comença amb la de 2011-2015, del govern Bauzá.

Antoni Llabrés ha qualificat les mesures anunciades en l'acord de govern entre PP i VOX com a una agressió a la llengua catalana equiparable a la del govern de José Ramón Bauzá. «En primer terme, es projecta un missatge negatiu suprimint la Direcció General de Política Lingüística del Govern, com si es tractàs d'una matèria de segon rang, que no interessa al nou executiu», ha afirmat.

En la seva intervenció, Llabrés també s'ha detingut en l'intent d'erosionar la presència de la llengua catalana en aquells àmbits en què ha desenvolupat al llarg d'aquests anys una major vitalitat: amb la modificació dels usos lingüístics institucionals, amb la supressió del requisit lingüístic per accedir a la funció pública o amb la pretensió de desballestar el model lingüísticoeducatiu vigent al llarg d'aquestes darreres dècades.

Finalment, ha fet referència a la supressió de l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics, que al llarg dels seus dos anys i escaig d'existència ha realitzat una tasca lloable en l'assistència als ciutadans que veuen vulnerat el seu dret a fer un ús normal de la llengua, i ha qüestionat la creació d'una futura 'Oficina para la garantía de la libertad lingüística', que el PP posa en mans de VOX i que esdevindrà un focus de conflicte permanent.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per una reiteració involuntària ?, fa 11 mesos
Deu fer uns 15 dies que el fatxa multinick ja considerava els catalans com a no espanyols. Aquests fatxes, amb el temps, sembla que ja comencen a canviar d'opinió sobre la independència dels PP. CC. Espero que no sigui efecte pel consum d'alguna substància específica!
Valoració:7menosmas
Per dic, fa 11 mesos
Destroyer: O sigui que consideres que Galicia,Euskadi,Asturies,Catalnya... no son espanyoles,ja que consideres les seves llengues estrangeres.
Valoració:7menosmas
Per Xaume, fa 11 mesos
I vols res més estranger que el castellà?
Valoració:8menosmas
Per Destroyer, fa 11 mesos
El catalán no es la lengua de nuestra isla. El castellano es la lengua vehicular y ademas contamos con el mallorquín, el menorquín y el ibicenco. Todo mi respeto al catalán, al gallego, al Euskera, al bable, a la fabla, al áranes..etc.etc, pero no podemos imponer lenguas extranjeras.
Valoració:-22menosmas
Per Egggpaña, fa 11 mesos
La sra. Prohens & CIA.tan tenebrose com la americana, fan i faran el joc que deim " tiren la pedra i amaguen se mà" com he dit altres vegades, són més falsos que Judes, amés que ells no se conformen en 30 monedes, són fariseus fins al la rel dels cabells.
Valoració:15menosmas
Per Negres, fa 11 mesos
Quatrienni negre per culpa de govern de retrocés de n'Armengol i companyia, gràcies a la inoperància del qual la llengua catalana ha perdut prestigi aquests darrers vuit anys. L'OCB hauria de mirar més lluny, revisar totes les responsabilitats.
Valoració:0menosmas
Per Fiu Fiu, fa 11 mesos
unicament perillen ses subvencions
Valoració:-17menosmas
Per El mal ja està fet., fa 11 mesos
El mal ja està fet.
Valoració:6menosmas
Per Per a Villalta, fa 11 mesos
Ens odien. Però els jutges miren cap a una altra banda
Valoració:23menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente