cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Dels casos tramitats per l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics, un 91% fan referència a la discriminació del català i només un 5% del castellà

El Govern ha fet pública la memòria de l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics a les Illes Balears corresponent a l’any 2022. També està disponible a la web de l’Oficina: oficinadretslinguistics.caib.cat.

Tal com estableix el decret de creació, l’Oficina té com a objecte els drets lingüístics referits a les dues llengües oficials a les Illes Balears.

En total, durant el 2022 l’Oficina ha gestionat 156 sol·licituds d’actuació (105 reclamacions, 38 suggeriments i 13 consultes). Es tracta d’una xifra que, tal com ja va passar en el període anterior, reflecteix la bona resposta dels ciutadans a aquest organisme i la necessitat de crear-lo.

Dels 156 casos, una vegada analitzats, s’ha conclòs que 141 o bé tenien base jurídica o bé eren consultes, i són els que han estat tramitats pròpiament per l’Oficina. Si ens fixam en la llengua de referència d’aquests casos, 7 (5%) estan referits al castellà: 3 consultes sobre normativa i 4 reclamacions sobre qüestions com la manca de la versió en castellà d’un formulari o un missatge informatiu. Tots han estat resolts satisfactòriament. Els casos relatius al català (128), representen el 91% del conjunt de l’actuació de l’Oficina. Es tracta de 89 reclamacions, 31 suggeriments i 8 consultes. Entre aquests, destaca que hi ha 32 casos en què els ciutadans no han pogut parlar la llengua pròpia de les Illes Balears o han tingut problemes per fer-ho (un 25% dels referits al català), a més d’altres casos d’incompliment de la normativa.

Es constaten, un cop més, les diferències, tant quantitatives com qualitatives, entre les vulneracions de drets si es refereixen a una llengua oficial o l’altra. Cal tenir en compte, a més, que tots els indicis apunten que els casos registrats per l’Oficina només representen una part molt petita de les situacions en què els ciutadans catalanoparlants es troben amb obstacles per emprar la seva llengua.

En la memòria que ara es publica s’incorporen com a novetats respecte de la de l’any passat la publicació d’una mostra de l’argumentari generat per l’Oficina per gestionar els casos que ha tramitat i l’exposició d’alguns exemples d’èxit, en què la intervenció de l’Oficina ha trobat la resposta positiva de l’altra part i ha propiciat un canvi que ha suposat una millor atenció dels drets lingüístics dels ciutadans, fet que mostra la rellevància de la tasca duita a terme. S’exposen un total de 5 casos, 4 dels quals són de l’àmbit privat.

D’altra banda, cal destacar també que, fins al juny de 2023, l’Oficina ha gestionat 67 sol·licituds d’actuació (55 reclamacions, 7 suggeriments i 5 consultes), 64 dels quals es tramiten perquè estan fonamentats o són consultes. D’aquests, 63 fan referència a l’ús del català (98%) i un fa referència a l’ús del castellà (2%).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Claro que sí, guapi, fa dervers d'un any
Creo que ya les están rascando los rótulos de la puerta.
Valoració:0menosmas
Per Xx, fa dervers d'un any
Tots preparats per a contemplar les barrabassades i les incoherències supremes ? Aviat en serem testimonis....
Valoració:2menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
Esta Gestapo lingüística tiene las horas contadas.
Valoració:0menosmas
Per Ja patirem!, fa dervers d'un any
Novetats:
Segons declaracions de Jorge Campos, PP i VOX han pactat que l'Oficina nova estarà en mans de VOX i que els dictàmens de tal Oficina seran vinculants per a l'Administració.
Valoració:3menosmas
Per pobre gent, fa dervers d'un any
mira aquests de sa foto no fan complir el decret de llengües a l'administració.
Valoració:2menosmas
Per Catalunya insular, fa dervers d'un any
Seria molt estrany que en una nació ocupada pels castellans fos el castellà (la llengua de l'estat, del poder, dels jutges, de les forces d'ocupació, etc.) la que patís discriminació.
Ara, perquè no es pugui constatar aquesta lògica evidència, els espanyolistes del PP i de VOX s'afanyaran a suprimir aquest molest organisme. La repressió no s'ha de notar...
Valoració:10menosmas
Per Xx, fa dervers d'un any
Si la gran majoria de denúncies mostren una innegable discriminació en vers el català, de què es queixa el fatxa Multinick, o Robanicks ? De què no puga cantar el Cara al sol en les places públiques ? O és que té una ràbia incontenible en vers el català i els catalans ?
De tant llest com és, que si el deixessin fer segur que proposaria posar mànigues a les armilles !
Un vero il-luminatti !
Valoració:6menosmas
Per Yomismo, fa dervers d'un any
Saben que no harán caso a la castellanofobia. Los dirigen catalanistas.
Valoració:-5menosmas
Per ARRUIX!, fa dervers d'un any
I amb tota seguretat, aquest cinc per cent és fals. Perque el Castellà ha esclafat la nostra llengua, la nostra cultura i les nostres arrels.
Valoració:12menosmas
Per Balearium, fa dervers d'un any
Esto se va a cerrar
Valoració:-8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente