algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.91°
15°

El TC espanyol avala que els pressuposts puguin ignorar el factor d’insularitat

El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d'inconstitucionalitat que va interposar el Parlament, amb el suport de PP, CS, El PI, MÉS per Mallorca i Més per Menorca, contra els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a l'any 2021 per no recollir el factor d'insularitat. El recurs reclamava la inconstitucionalitat dels comptes estatals per a aquell any argumentant que es vulneraven els articles 2 i 138 de la Constitució generant un «desequilibri econòmic» entre les Balears i la península per la insularitat.

El TC considera que el REB «no viu aïlladament» sinó que està integrat en un sistema general en el qual l'Estat, per exigències del principi de solidaritat, ha de vetllar per l'establiment d'un equilibri econòmic, adequat i just, entre les diverses parts del territori espanyol». Aquest equilibri, considera el Constitucional, ha de ponderar a cada moment el fet insular, però també les dades relatives a les altres parts del territori espanyol. «L'equilibri entre les diverses parts del territori espanyol exigeix una contemplació de les circumstàncies no sols de les Balears», diu la sentència.

Quant al factor d'insularitat, el TC diu que el Reial decret 4/2019 determina que la dotació inicial per al primer exercici es fixarà a partir de la metodologia acordada en la Comissió Mixta d'Economia i Hisenda. Igualment, matisa que, en aquell moment, no es determinava quin era el primer exercici en el qual havia de dotar-se l'esmentat factor d'insularitat, sinó que ho condicionava a la metodologia que havia de determinar la Comissió. La sentència afegeix en aquest punt que quan es van aprovar els PGE impugnats, no existia encara acord per a la metodologia. De fet, contínua, pocs mesos després de la interposició del recurs, al setembre de 2021, es va aconseguir l'acord en el si d'aquesta Comissió Mixta respecte a la quantia del factor d'insularitat que sí que van incloure els pressupostos de 2022.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Carlos Vilalta, fa 10 mesos
El tal Guillem tilda de ignorantes a los que no comulgan con sus delirios, cuando el primer ignorante es él que desconoce que el TC no forma parte del poder judicial. Ceporro.
Valoració:-4menosmas
Per Normal, fa 10 mesos
El tribunal constitucional que no és de majoria suposadament progresista ara? Una altra clatellada al pobre senador Vidal que sempre aprova els pressuposts generals de l'Estat i del PSOE.
Valoració:4menosmas
Per Guillem, fa 10 mesos
El poder judicial espanyol es com una llesca de pa, sempre cau pel costat que l’han untada. Sols els ignorants poden creure que la justícia espanyola es apolítica i justa i que tal com va dir el rei emèrit en un dels seus discursos de Nadal, que la justícia es igual per a tothom.
Valoració:8menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa 10 mesos
“MES per Mallorca” avala que los funcionarios interinos de los SSGG de la CAIB puedan estabilizarse sin tener el requisito del nivel mínimo de catalán exigido para el puesto.
Otro titular.
Que no leeréis aquí.
Vota MES.
Vota catalán.
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente