nubes dispersas
  • Màx: 17.24°
  • Mín: 12.25°
12°

El delirant model policial que patim a les Balears

MÉS per Mallorca ha proposat que es creï un cos de policia autonòmica a les Illes Balears. Fins i tot han proposat un nom: Cos de Guaita.

Segons els ecosobiranistes, l’objectiu és «protegir les persones i béns, garantir el lliure exercici dels drets i llibertats i vetllar per la seguretat ciutadana a les Illes Balears amb un cos de policia propi, arrelat i proper».

Des de MÉS per Mallorca recorden que l’Estatut d’Autonomia deixa clar en el seu article 33 que les Illes Balears poden crear i organitzar un cos de policia propi en el marc de la legislació estatal i exercir-ne la comandància; «això és, una policia sota dependència directa de les institucions de les Illes Balears», apunten.

No és la primera vegada que es parla de crear un cos de policia 'autonòmica'. Fa uns anys (2006) el Govern del PP va anunciar un projecte de policia autonòmica. Aleshores es va llegir sobretot com una manera de fer clientelisme i de fer-hi entrar militants i simpatitzants seus, el fet que el conseller d'Interior que ho va anunciar fos José Maria Rodríguez va ajudar a aquelles especulacions.

El model actual: un desgavell

Allò que és cert i indiscutible és que l'actual model policial a les Illes Balears no només no és pràctic ni eficient, sinó que és un autèntic desgavell. Un veritable deliri.

Actualment a les Balears hi operen la Policia espanyola, en principi a les ciutats; la Guàrdia Civil a les zones rurals i al litoral, a més a més de la Policia Local de cada municipi. Ara bé, a Inca hi opera la Guàrdia Civil i a Manacor, la Policia espanyola...

Des de fa molts d'anys, les Illes Balears són el segon destí de l'Estat espanyol menys demanat pels agents de policia espanyola i Guàrdia Civil, només superat per la Comunitat Autònoma Basca. La dificultat per aconseguir habitatge, el cost de la vida i la llengua són els arguments adduïts per no voler venir.

Recordem que pràcticament no hi ha cap illenc que es faci policia o Guàrdia. Això implica que 'cal importar-ne', amb tots els problemes que això genera.

Cal destacar que, en canvi, sí que hi ha molts de nascuts a les Balears que es fan policies locals.

Competència entre ells

Però el desgavell ve sobretot perquè la Policia i la Guàrdia Civil segueixen un patró dissenyat durant el franquisme que ha evolucionat poc. De fet, encara són vigents pràctiques de tortures i maltractaments a persones detingudes que només transcendeixen quan els torturats són persones que tenen accés a altaveus socials o mediàtics. Recordem els casos de tortura a turistes britànics, registrats a casernes de Calvià.

I cal afegir que, lluny de col·laborar i coordinar-se, els cossos policials competeixen entre ells, s'amaguen informacions i tuden gran quantitat de recursos espiant el que fa l'altre cos.

La ridícula competència entre ells arriba a punts tan estrambòtics que es va decidir que la base de dades genètiques comunes la gestioni cada setmana un cos diferent. És només un exemple de l'estupidesa dels que comanden els cossos policials.

Baix nivell cultural dels agents

La poca formació els agents de policia i el seu baix nivell cultural, redunda en un problema per als ciutadans. Entre aquest problemes, la llengua és un factor de xoc habitual entre una part de la ciutadania i els membres de la Policia espanyola i la Guàrdia Civil.

De fet durant l'estiu de ple es fàcil trobar agents que no només no entenen el català, sinó que no coneixen els carrers i el territori.

Temporada turística

Es diu que durant la temporada turística hi ha una manca de policia, encara que no s'ha fet públic cap estudi amb dades sobre aquesta qüestió.

En els darrers anys s'han fet proves en les quals policies alemanys i britànics han patrullat juntament amb agents espanyols per les zones més turístiques (especialment Calvià, a Mallorca i Sant Antoni d'Eivissa), en principi ha estat més una acció propagandística que una solució real.

Alguns municipis reforcen les seves plantilles de policia municipal amb joves agents anomenats 'policies turístics'.

Corrupció a la Policia Local de Palma

Cal recordar també que la policia local de Palma ha estat tacada pel funcionament mafiós d'una part important del cos. Agents de la policia local de Palma han comès els delictes més abjectes: intents d'assassinat, violacions, tràfic de drogues, extorsió a empresaris de locals de restauració... De fet l'Estat va intervenir el cos i hi va posar al capdamunt, durant un temps, un agent del CNI.

La solució

La solució, segurament, passa per la creació d'un model policial propi de les Illes Balears, que sigui democràtic, adaptat a la realitat insular i turística que tenim i que fugi del model actual: protofeixista, colonial, corrupte, antiquat i ineficient.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Miquel Caballero, fa dervers d'un any
Ejemplo de articulo contrastado en la barra de un bar o reunión de 'cuñaos' en un domingo de calçots. Madre mía, al nivel de OK diario pero peor. Periodismo "inventao".
Valoració:-8menosmas
Per Josep Miquel, fa dervers d'un any
@Vigilante, de Dret no en te ni idea, poden denunciar tot el que vulguin, pero vostè com a pèssim estudiant desconeix que es la llibertat d''expressió i el Dret de tots, absolutament tots, els periodistes a informar, si els de la Tribu Unga Unga Unga Voxquimans segueixen amb aquest, com es diu col·loquialment i sens cap intenció pejorativa "atac de banyes" dubto molt que un jutjat la pugui admetre, o sia no comenci a fer-se palles mentals, que de moment no cal llançar coets. Un darrer suggeriment, torni a l'escola.
Valoració:7menosmas
Per Vigilante, fa dervers d'un any
Me va a encantar ver a los señores de el gran diario que ha escrito esta gran noticia, cuando les planten delante de el juez por injurias y calumnias ... Va a ser de traca.jejeje
Valoració:-2menosmas
Per antifa (el ver), fa dervers d'un any
Salut i independència !
Valoració:-8menosmas
Per antifa (el ver), fa dervers d'un any
Uep, com es posa el nostro fatxa emigrant del digital quan veu que no pot manipular qualcun nick d'aquest digital ! Crec que de sobte se li han cremat un parell de xips del disc dur. Bé, dur, dur, no gaire..., diria que més aviat estovassat com un xiclet !
Valoració:-9menosmas
Per antifa, fa dervers d'un any
Bueno, esto de la policia de guaita solo es una ocurrencia de un partido ultraminoritario y marginal, además de colonial y protofascista.

No tiene ningún recorrido
Valoració:16menosmas
Per antifa (el ver), fa dervers d'un any
Jo veig l'article bastant o molt realista. Em pregunto si les reaccions irades dels contraris no siguin produides pel seu innat, ranci i universal "aporellisme" en vers els contraris de les seves idees ? No fa gaire temps que corejaven allò de "a por ellos, oé, ..". Cuita que ara no els ennuegui la pròpia medecina ! Oé, oé, oé, oé...
Salut i independència !
Valoració:-17menosmas
Per barman, fa dervers d'un any
ja estan per aquí els ofendiditos.
la patrulla verda de la olicia local de palma va enfonsar centenars de negocis de gent honrada per beneficiar màfies
Valoració:-16menosmas
Per franki, fa dervers d'un any
Aquí lo que passa és que els "cossos nacionals", o sigui policia, guardiacivil i judicatura estan avesats a ser intocables. I estan més podrits que el cos del seu admirat Franco
Valoració:-9menosmas
Per Álvaro Castillo Lopez, fa dervers d'un any
Lo peligroso es que exista gente así escribiendo en sitios que la gente lee. Tu odio hacia todo lo que sea español no te ha permitido decir ni una media verdad. Menos mal que con leerlo hasta el menos ilustrado percibe que no hay nada de cierto en tu hooliganismo. Que triste que haya gente así escribiendo en periodicos
Valoració:31menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente