algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
13°

Un agent de la Policia espanyola a Eivissa titlla de maleducada una ciutadana i l'obliga a parlar en castellà

La Plataforma per la Llengua ha denunciat aquest dilluns que un agent de la Policia espanyola a Eivissa va discriminar una ciutadana de Vila per telèfon per parlar-li en català i li va exigir que li parlàs en castellà. L'entitat ha rebut la queixa de la dona, qui afirma que l'agent li va dir que era una maleducada en reiterades ocasions en el transcurs d'una conversa telefònica en què ella volia fer una consulta. L'entitat ha destacat que estudia les accions legals que s'han d'emprendre per a evitar actituds discriminatòries com la de l'agent i fa una crida a la ciutadania a denunciar-les.

Els fets denunciats han ocorregut aquest mes de febrer quan la ciutadana va telefonar a la Policia espanyola d'Eivissa per tal de fer una consulta sobre les cites per a renovar el DNI. La dona ha explicat a la Plataforma que va iniciar la seva exposició en català, llengua oficial de les Illes Balears, fins que va ser tallada en sec per l'agent, que va reclamar-li que li parlàs en castellà.

Segons assenyala, ella va canviar al castellà per a demanar-li quin era exactament el problema de comprensió lingüística i l'agent li va recriminar la seva «mala educació». En el breu diàleg que va continuar, el funcionari va afirmar que encara que entengués la llengua, ell no era català i no tenia per què sentir ningú que li parlàs en aquesta llengua. En aquest diàleg, l'agent va insistir que era «de mala educació» adreçar-se en una llengua que no fos el castellà a un policia. Finalment, el funcionari públic va penjar el telèfon de forma abrupta i sense resoldre la consulta sobre la renovació del DNI.

La Policia espanyola actua contra la legalitat

L'actitud de l'agent de la Policia espanyola és contrària al respecte dels drets lingüístics de la ciutadania segons el que disposa la Constitució espanyola, l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i la Llei 3/1986, de 29 d'abril, de Normalització Lingüística a les Illes Balears

Els policies espanyols, com la resta de les forces de seguretat, per llei, han de garantir l'atenció al ciutadà en la llengua oficial que aquest sol·licita i mai, sota cap circumstància, poden exigir la traducció o presentació de documentació en una llengua. L'atenció del ciutadà en la llengua oficial que tria es regula a l'article 54.11 del Reial Decret Legislatiu 5/2015, text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, que imposa un deure als treballadors púbics, també de l'administració general de l'Estat, i preveu que els funcionaris «garantiran l'atenció al ciutadà en la llengua que aquest sol·liciti sempre que sigui oficial en el territori».  

A més, l'article 56.2 del mateix Reial Decret Legislatiu 5/2015 estableix que «les Administracions Públiques, en l'àmbit de les seves competències, hauran de preveure la selecció d'empleats públics degudament capacitats per a cobrir els llocs de treball en les Comunitats Autònomes que gaudeixin de dues llengües oficials».

L'entitat creu que els fets denunciats per la ciutadana eivissenca poden suposar una falta per discriminació per raó de llengua tal com contempla la Llei orgànica 4/2010, de 20 de maig, del Règim disciplinari del Cos Nacional de Policia.

Crida a denunciar les discriminacions

L'ONG del català fa una crida a tota la ciutadania a posar-se en contacte amb el servei de queixes de la Plataforma per la Llengua si creuen que han estat discriminats lingüísticament, si pensen que s'han vulnerat els seus drets lingüístics o si troben mancances en les polítiques de normalització o males pràctiques lingüístiques per part de l'administració.

L'equip de l'entitat ofereix assessorament jurídic en tots aquests casos i, en els casos més greus, també gestiona les denúncies, representa els interessats i impulsa campanyes de denúncia pública.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa dervers d'un any
Si és cert el que sa dona denuncia, que hi ha raons per a creure-ho, s’actitud d’aquest senyor és sa típica intolerant i supremacista, ja que no només no entén sinó que tampoc no vol entendre, no només entendre s’idioma sinó entendre que s’ha de conèixer s’idioma d’on es viu i es fa feina, tallant sa ciutadana quan parla i tallant sobtadament sa comunicació. Està emparat en es doble fet que és un funcionari de s’estat, que li assegura sa protecció (es policies gaudeixen de presumpció de veracitat respecte d’altres ciutadans) i, a més, que exerceix a Eivissa, una petita gran jungla on impera sa llei des més fort, no només en s’aspecte lingüístic sinó en tots
Valoració:1menosmas
Per dic, fa dervers d'un any
Ido, si només fos la prova del castellà és en totes les preguntes de cultura general.O sigui una colla d´incults i males persones.
Valoració:2menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa dervers d'un any
@Ido

Tienes toda la razón.
El catalán es tan complicado que MES ha decidido eliminarlo como requisito para estabilizar funcionarios.
MES, no VOX.
MES.
Valoració:-5menosmas
Per Ido, fa dervers d'un any
Vegent que lis costa aprovar la prova de castellà a les oposicions, entenc que els costi una llengua tan diferent del castellà com el català. PEr cert, vaja paperot del gobierno mas progresista de la historia...
Valoració:10menosmas
Per Dimissions, fa dervers d'un any
Dimissió d'Aina Calvo i de Marlaka. Ja són massa casos.
Valoració:13menosmas
Per Ja s´ho trobarà, fa dervers d'un any
Quins mal pensaments...
No es poden dir, però es pensen!
Valoració:6menosmas
Per Jozé Guapi Vi-lata, fa dervers d'un any
Són obligats a venir aquí? Si venen és perquè volen ningú els envia a demanar, i saben lo que hi ha, no és el cas que fa cent, en fa més, si no ho poden païr que se'n tornin per el mateix camí.
Pilones GO HOME
Valoració:12menosmas
Per tip, fa dervers d'un any
Jo també he patit discriminació lingüística i et crec. La frase que vaig haver d'entomar va ser "me hablas en tu dialecto para tocarme los cojones?"
#metoo
Valoració:14menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
No me creo ni una coma de la versión de la señora, no es creíble, forma parte del montaje habitual de la trama mediática de la secta.
Valoració:-18menosmas
Per Guillem, fa dervers d'un any
Necessitem una Policia Autonòmica. Els Policies Espanyols desplaçats de mala gana de la Península a les Illes, mai respectaran la nostra llengua.
Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente