Com cada any, el Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) presenta el cens d'aus aquàtiques i limícoles a les Illes Balears, un cens que s'emmarca dins l'«International Waterbird Census».
Els recomptes s'han pogut realitzar gràcies a la partició de 160 voluntaris, amb la coordinació del GOB a Mallorca, SOM a Menorca, GEN-GOB a Pitiüses i la Conselleria de Medi Ambient i ha comptat amb la col·laboració de l'Agència de Reserva de Biosfera a Menorca.
Enguany, la xifra d'aus que estan passant l'hivern a les zones humides de les Balears és de 23.913, i de 72 espècies diferents. L'associació ecologista ha explicat que aquest nombre romp una tendència positiva que es venia donant els darrers anys, «si bé el total és similar, baixant a Mallorca, però augmentant a la resta d'illes».
Des del GOB han detallat que les localitats amb baixades més grans han estat les zones del nord de Mallorca com s'Albufera, s'Albufereta i Maristany, així com s'Albufera d'Es Grau a Menorca, aquesta darrera amb disminucions del 80% en només 4 anys.
Per illes, a Mallorca s'han visitat 36 zones, 15 a Menorca i 16 a les Pitiüses. La zona amb major nombre d'exemplars ha estat el Parc Natural de s'Albufera de Mallorca, amb 8.868 exemplars i 57 espècies, que representen quasi el 80% de les espècies vistes a tot balears.
Les espècies amb major nombre d'exemplars censats han estat els esplugabous (Bubulcus ibis), els cullerots (Spatula clypeata), els coll verd (Anas platyrhynchos) i les cel·les roses (Anas crecca). L'entitat ecologista ha explicat que són molt importants els 39 exemplars de Rosseta (Marmaronetta angustrirostris) que s'han censat a Mallorca, espècie amenaçada globalment i que es va recuperant a Balears i també les 12 pardes (Aythya nyroca), ànnera també en perill.
Com a part negativa, lamenten «la caiguda constant de fotges (Fulica atra), que han reduït el seu nombre a menys de la meitat des de 2020», una espècie que és una gran bioindicadora de la qualitat de l'aigua dolça.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
estan passant l'hivern NO passen l'hivern SÍ
Naturalmente que no lo entiendes. Donde no hay que no busquen. ¿Y cómo sabes que no nos gusta la democracia?. Se puede estar de acuerdo, o no, con la línea de este digital, pero demuestra tener más tolerancia que tú. Al que no piensa como tú, hay que cerrarle la boca. Trist paper es teu, betzolet.
Ja ho sabem, que els ultres no poden deixar d'embrutar els diaris que no son dels seus, ni tampoc de molestar i de faltar al respecte als redactors i també, als lectors d'aquestes publicacions que expressen la seva opinió. Però que se fiquin amb les aus migratòries, perque tampoc son d'extrema ni d'ultra dreta, ni piulen en Castellà, ja és passar- se un poc-massa de rosca Que me perdonin els del dBalears, però no entenc que se sigui tan democràtic, amb qui no li agrada la democràcia i que la vol fulminar.
Contadas una a una por métodos tradicionales. Nada de drones ni de satélites.