algo de nubes
  • Màx: 20.5°
  • Mín: 11.28°
11°

L’OCB demana un Ple extraordinari del Consell Social de la Llengua Catalana per a tractar l’exempció de català a la Sanitat

209163

L’Obra Cultural Balear (OCB) havia demanat el passat 23 de juny a la presidenta del Govern, Francina Armengol, que convocàs amb caràcter extraordinari el Ple del Consell Social de la Llengua Catalana amb un punt únic a l’ordre del dia: l’exempció temporal amb moratòria de dos anys del requisit de català en els propers processos d’estabilització d’interins.

La presidenta no accedí a convocar-lo i ara, en el cas de la Sanitat, aquesta exempció s’ha convertit en vitalícia. Per aquesta raó, l’Obra hi insisteix i posa ara en marxa el mecanisme que preveu el punt 1 de l’article 17 del Reglament del Consell Social, en què una tercera part dels membres en poden demanar la convocatòria. És per això que ha iniciat el procés de recollida d’adhesions de les entitats que en formen part.

El Consell Social de la Llengua Catalana és un òrgan de consulta, planificació i assessorament que integra tots els sectors socials de les Illes Balears amb l’objectiu d’assolir els objectius de planificació lingüística que impulsa el Govern. Per aquest motiu, segons l’OCB, constitueix el fòrum idoni per a «estudiar i valorar una mesura tan lesiva per a la llengua catalana com l’exempció de coneixements lingüístics als sanitaris».

L’OCB considera que l’exempció permanent de coneixements de català per a accedir a la sanitat pública suposa una «reculada en el procés de normalització lingüística que la feblesa de la llengua catalana a les Illes Balears no es pot permetre, però és més greu encara perquè afecta els drets de les persones malaltes, que quedarien desprotegides i perjudicades pel fet d’estar sotmeses a l’estrès afegit de no poder-se expressar amb normalitat».

Cal recordar, a més, que el 10 de gener de 2022 es va aprovar a proposta de l’OCB convocar un ple monogràfic per avaluar les polítiques lingüístiques de la legislatura i que encara esperen que es convoqui.

Però, per a l'entitat, en aquests moments és «indispensable i urgent» que el Consell Social de la Llengua Catalana es pugui pronunciar sobre les mesures de retallada de drets a la Sanitat i d’aquí la necessitat d’aquesta convocatòria extraordinària del seu Ple.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per ,,,,,,,,,, fa dervers d'un any
Carlos Vilalta.El català no cura,el castellà tampoc.
Valoració:6menosmas
Per xisca, fa dervers d'un any
Carlos, per diagnosticar i tractar, primer ens han d'entendre. Jo soc aquí, a Mallorca, i aquí parlam mallorquí. Ets moooolt durillo de mollera. Si jo he pogut estudiar castellà, ells, els metges, que són prou intel.ligents, han de voler d'estudiar CATALÀ per entendre el que les explicam.
Valoració:5menosmas
Per A bones hores, tu, banastre, fa dervers d'un any
T'ha costat, isto! Ha, ha, ha ...
Totes les garrotades per a l'OCB, que ho fa tot fatal, ha, ha, ha ...
Hi ha qualcú que faci res bé? Sou tòxics.
Posa't a fer feina i deixa d'emprenyar, hombre!
Valoració:-1menosmas
Per C, fa dervers d'un any
El cataląn no cura, la medicina sí. Basta ya de jugar con la salud de la gente.
Valoració:-8menosmas
Per Carlos Vilalta, fa dervers d'un any
Señores, el catalán no cura, sólo los conocimientos en medicina. Basta ya de jugar con la salud de los ciudadanos.
Valoració:-7menosmas
Per A bones hores, fa dervers d'un any
Efectivament, tens raó, despropòsit del Govern, del Govern complet. Per cert, la crítica de l'OCB al fracàs de la política lingüística del Govern complet d'aquestes dues darreres legislatures, tot sigui dit que crítica més en privat que públicament, ve d'enrere. De principi de 2016. Això que dius de fer propostes "en positiu" sona a excusa característica de partit polític. La proposta en positiu consisteix a denunciar quan cal les passes enrere d'un Govern que diu que és un govern progressista i ha acabat la segona legislatura amb un fracàs que va molt més enllà del dèficit del català a la sanitat pública. Estic content que m'hagis insultat perquè has demostrat, amic de l'OCB, la teva impotència.
Valoració:-5menosmas
Per A bones hores, tu, banastre, fa dervers d'un any
No fas cap aportació en positiu. La crítica per la crítica i, a més, mal fonamentada. Pals a les rodes als 'teus' i cap comentari crític contra el despropòsit del Govern.
Queda't a l'altre equip, millor.
Valoració:-1menosmas
Per A bones hores, fa dervers d'un any
Efectivament, t'has delatat, tu mateix ho reconeixes, dius "en el nostre equip". Sectarisme corporativista. Confirmat: sectarisme complet.
Valoració:0menosmas
Per A bones hores, tu, banastre, fa dervers d'un any
Qui i quan ho havia anunciat, banastre? Posa l'enllaç
Si tu, de forma clarivident, en coneixies les intencions, per què no vares dir res?
Genteta com tu, no en el nostre equip. Mai.
Valoració:2menosmas
Per Pere LL, fa dervers d'un any
En efecte, decadència total.

Mentre uns fan feina els "en bones hores" donen lliçons sense fotre res. On ha quedat la militància?


Gràcies OCB per la feinada que feis !
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente