nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
22°

Un 66% dels casos de discriminació per raó de llengua que es produeixen a l'Administració pública són a Sanitat

Segons les dades del propi Govern, un 66% dels casos de discriminació per raó de llengua que es produeixen a l'Administració pública de les Illes Balears, es produeixen en l'àmbit sanitari.

D'acord amb les dades de la Memòria 2020-2021 de l’Oficina per a la Defensa dels Drets Lingüístics, que es va presentar fa només uns dies, el Servei de Salut és l’organisme autonòmic que més expedients sobre vulneració de drets lingüístics ha generat durant el període desembre 2020 – desembre 2021: 79 sobre un total de 208, la qual cosa representa un 38% del total i un 66% dels casos que afecten l’Administració autonòmica.

Bona part són casos en què s’han produït problemes en les interaccions orals entre els pacients i el personal dels serveis sanitaris, que han impedit que la persona malalta s’hagi pogut expressar en català amb normalitat i s’hagi vist obligada a renunciar a l’exercici legítim dels seus drets lingüístics.

La raó fonamental que provoca aquestes dades és la manca de competència en llengua catalana del personal del Servei de Salut. Sense capacitació lingüística del personal sanitari, els ciutadans no tenen garantit el seu dret a una atenció sociosanitària de qualitat en la llengua pròpia de les Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per dic, fa dervers d'un any
I tant: El problema no es la llengua,son les condicions laborals.Molts dels qu8e diuen que no volen venir a Balears per culpa de la llengua se´n van a França o a Anglaterra pel sou i no tenen cap problema en aprende l´idioma.
Valoració:4menosmas
Per Obvi, fa dervers d'un any
I que no saben fer complir l´Estatut?
Ai Presidenta!
Valdriam és que es dedicàs a una cosa que sapigués fer!
Comandar, no és lo seu. Es veu clarament que no en sap!
Valoració:5menosmas
Per Costafreda, fa dervers d'un any
Des de sempre els llocs de treball van condicionats a unes competències, entre les que també hi ha la llengua catalana dels usuaris. Per tant els metges, com qualca persona, també han de tenir competències lingüístiques en català per a fer bé la seva feina amb total solvència.
Valoració:6menosmas
Per xisca, fa dervers d'un any
A veure si queda clar. Jo visc a Mallorca, i xerro el mallorquí, els metges NO ME PODEN ATENDRE si no l'entenen. Per això mateix, L'HAN DE ESTUDIAR com fan amb el frances si van a FRANÇA, el rus si van a RUSSIA, el xines si van per XINA... i el castellà si van per CASTELLA i altres zones de parla castellana. NI MES NI PUS. PROU!!
Valoració:7menosmas
Per Si vols que això sigui ca teva, adapta-t'hi, fa dervers d'un any
Aprendre una llengua com la catalana, tant semblant a la seva, no és cap dificultat. Això sí, necessites respectar el lloc on vas a viure ni que sigui una mica... Si veniu, qui us heu d'adaptar sou valtros, no pas naltros. Espanya, des de sempre, tractant els "seus" a l'est com allò que són: una colònia.
Valoració:6menosmas
Per Cansats de tants de racistes forasters, fa dervers d'un any
És que emigrar a un país, o a una comunitat i aprofitar la feina que se'ls ha donat per maltractar als ciutadans de a on s'en ha anat a viure, només perque parlen la seva llengua que a més és oficial, és un gest que demostra la violència i la mala educació del nouvingut o nouvinguda que ho fa.
I s'haurien de prendre mesures per acomiadar a tota aquesta gent racista, xula i maleducada de la seva feina, fent que s'en vagi de la terra de la que tant renega i lluny de la gent que tant menysprea.
I a les Illes Balears, si tenim falta de metges, entre altres errors, també és perque hi ha massa gent vinguda de fora, la majoria de la qual tampoc se porta com s'hauria de portar, que està colapsant tots els serveis i que si dóna qualque cosa a canvi és ben poc, comparat amb tots els problemes i destrosses que ocasiona.
Els nostros polítics haurien de treballar perque les competències d'estrangeria se transfereixin a la comunitat autònoma, alhora que als espanyols que venen aqui i que se porten malament, que maltracten a la nostra gent i ofenen a la nostra cultura i a la nostra llengua, poder- los expulsar perque se ténen les eines legals per fer- ho. I si s"ha de canviar la Constitució que se canvii sense cap temor. Perque si se va poder fer per canviar l'article de la successió a la Corona, o també perque una política estrangera va voler que primer fos el deute extern que el benestar dels ciutadans, amb més motiu s'ha de poder canviar per motius de seguretat d'una de les tres comunitats autònomes que son les locomotores de la resta d'Espanya.

Valoració:10menosmas
Per I tant, fa dervers d'un any
Primer metges, i millor si son de qualitat, llavors llengos.
Valoració:-10menosmas
Per I el decret de mínims?, fa dervers d'un any
Potser els partits del Govern estan interessats a fer creure que l'incompliment de la llei, o els abusos, afecten només l'àmbit sanitari. És mentida. La vulneració del decret de mínims a les escoles, tant o més greu que la vulneració a la sanitat, fa estona que els docents la denuncien i el Govern, amb la complicitat de tots els partits, no ha fet res. Diversos portaveus del govern han repetit en diverses ocasions que cal evitar el conflicte lingüístic, cosa que en les circumstàncies actuals representa un perill de mort per la llengua catalana. El Govern, durant aquestes dues darreres legislatures, ha practicat l'absentisme covard i ho hem pagat amb el progressiu descrèdit del català. Ara resulta que la culpa és de n'Armengol. Una altra mentida, però si fos així tanmateix es demostraria encara més, el paper de comparsa que fan els de Més i Podemos.
Valoració:9menosmas
Per No pot ser, fa dervers d'un any
Si estant interins o contractats de manera temporal, hi ha sanitaris que maltracten a pacients només per parlar la llengua oficial d'aquí, podem fer- nos una idea de com se portaran quan els facin fitxes. I més si els suprimeixen el requisit de saber Català.
Perque se dóna molta publicitat als casos en què metges o infermers son maltractats per pacients, però quan és a la inversa i és el pacient que és humil.liat per parlar la llengua nostra, o directament se li nega l'atenció sanitària, son molts els mitjans que no ho publiquen o el que encara és pitjor, publiquen la notícia en.mode acudit, perque els lectors s'en riguin del catalanoparlant maltractat.
Si arriben a funcionaris de carrera per decret i botant- se el requisit del Català, se'els pujarà la funcionarització al cap i no voldran atendre a ningú parlant en la nostra llengua. Ni tan sols a les persones molt ancianes, que ja no se'n recordin de parlar en Castellà, voldran atendre..
Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente