bruma
  • Màx: 15°
  • Mín:

Es compleixen 25 anys de la mort de Nadal Batle, rector de la UIB i un dels personatges més influents de la Mallorca de finals del segle XX

Aquest dimecres, 7 de desembre de 2022, es compleixen 25 anys de la mort sobtada i prematura de Nadal Batle, qui va ser el més important rector de la Universitat de les Illes Balears i un dels principals intel·lectuals mallorquins de les darreres dècades del segle XX. Batle va ser articulista de Diari de Balears des de l'inici del periòdic fins la mort del felanitxer.

Nadal Batle i Nicolau (Felanitx, Mallorca, 25 de febrer de 1945 - Ciutat de Mallorca, 7 de desembre de 1997) fou un matemàtic i durant 13 anys rector de la Universitat de les Illes Balears.

Nadal Batle va arribar al rectorat el 1982 i va ocupar el càrrec fins al 1995. Durant aquest període va posar les bases del que ara és la Universitat. Va treballar d'una manera molt especial en obrir nous camins a la ciència i la investigació, sobretot en noves tecnologies, en arrelar la Universitat a la societat mallorquina i en fer-ne una institució normalitzada des del punt de vista nacional. Sota la seva direcció s'eixamplaren els estudis i es va crear l'actual campus.

Batle era doctor en matemàtiques per la Universitat de Barcelona i havia estudiat també a l'Institut Henry Poincaré de París. Va treballar a les universitats de Barcelona, València i Sevilla, abans de tornar a Mallorca. Era membre de la junta directiva de la International Association of Knowledge Engineers. Sempre havia manifestat, i practicat, la seva creença que l'únic bilingüisme pràctic pels Països Catalans era el català-anglès.

Nadal Batle era també un convençut independentista i un agitador incansable de la societat mallorquina. Des dels càrrecs que va ocupar (va ser secretari de la comissió executiva de la Caixa d'Estalvis de les Balears), amb la seva activitat política (havia de participar en la fundació d'un nou grup polític amb el nom d'Alternativa per Mallorca) i amb la seva feina als mitjans de comunicació (escrivia tres articles setmanals al Diari de Balears, del qual preparava en el moment de la seva mort l'edició digital i va ser peça clau per a l'aparició de VilaWeb a Mallorca) va ser un important actor en la vida social mallorquina i balear.

Entre els seus hàbits personals destacava la música. Nadal Batle tenia una immensa col·lecció de discos de música barroca i clàssica, sobretot Bach, Haydn i Mozart. Era també un enorme lector amb una preferència especial, com Joan Fuster, per Bertrand Russell.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per I tant!, fa devers d'un mes
@Joan Mir. I ha anat beníssim.
Valoració:9menosmas
Per Joan Mir, fa devers d'un mes
La universitat ha estat aquí l’única institució important en mans de nacionalistes. Gràcies a Nadal Batle.
Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente