Diverses expedicions de joves mallorquins varen partir, ara fa vint anys, cap a Galícia per a netejar de chapapote que envaïa i amenaçava l'ecosistema gallec i l'economia de la seva gent.
El 13 de novembre del 2002 el petrolier Prestige navegava a vint-i-vuit milles de la costa de Finisterre carregat amb 77.000 tones de fueloil dens, sota un temporal amb forts vents, quan un cop de mar va provocar l’obertura d’una bretxa de quinze metres al costat d’estribord del buc.
Els dies posteriors, l’esquerda es va fer més gran a causa del temporal, i va provocar l’abocament del fuel al mar i la seva arribada a la costa, en el desastre ecològic més gran succeït al sud d'Europa. Aquells dies l’accident va mobilitzar més de 300.000 persones i es va generar un moviment de voluntariat sense precedents a tot l’Estat.
Ara, dBalears recupera algunes fotografies a mode d'homenatge a la part positiva d'aquella catàstrofe, amb accent mallorquí. La part negativa també en tenia d'accent mallorquí, el ministre de Medi Ambient del Govern espanyol presidit per Aznar, responsable de l'evolució negativa dels fets, era mallorquí: Jaume Matas.
Fora els fatxes, sempre !