nubes dispersas
  • Màx: 12°
  • Mín:
12°

Allau de paraules de record i homenatge a Joan Francesc López Casasnovas

La matinada d'aquest dimarts ha mort a Ciutadella un dels més grans intel·lectuals menorquins, el filòleg, poeta (Pere Xerxa) i expolític menorquí Joan Francesc López Casasnovas (Ciutadella, Menorca, 1952).

Joan Francesc López Casasnovas es va llicenciar en filologia romànica i posteriorment s'especialitzà en catalana. Desenvolupà la carrera docent com a professor de secundària a l'IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella fins a la jubilació l'any 2013. Milità al PCIB-PCE (1978-1981) i fou conseller de Normalització Lingüística (1979-1983) i conseller de Cultura i Educació (1983-1992) al Consell Insular de Menorca, i diputat al Parlament de les Illes Balears (1983-1992), primer per l'Agrupació d'Esquerra-PSM (1983-87) i, després, per l'Entesa de l'Esquerra de Menorca (coalició entre Esquerra de Menorca-Esquerra Unida, EU-EM i el Partit Socialista de Menorca, PSM 1987-92).

Entre 1987 i 1991 va ser el portaveu del Grup Parlamentari PSM-EEM. Des de 2006 era membre corresponent de la Secció Filològica de l'IEC. Ha estat impulsor dels quaderns Xibau de poesia. Ha estudiat el cançoner popular menorquí. El 2007 va rebre el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla. Premi Josep M. Llompart 2019, juntament amb Bernat Joan, de l'OCB, destinat a premiar una persona que s'hagi distingit a les Illes Balears per la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional. També era membre del Consell Social de la Llengua Catalana.

Des de dimarts han estat moltíssimes les persones, partits, i organitzacions de la societat civil d'arreu dels Països Catalans les qui han retut unes paraules de record i homenatge a Joan Francesc López Casasnovas mitjançant les xarxes:

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tres coses importantíssimes, fa 7 mesos
En la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional es queixava, entre altres, de tres coses importantíssimes:

1.- Que, cada vegada més, s'hagi volgut convertir el català en un idioma no útil.

2.- Que, a les Balears, hi hagi una pèrdua d'identitat; que hi hagi consciència de província.

3.- Que hi hagi -des de fora i des de dins- una estratègia de divisió de la llengua i cultura catalanes i posava l'exemple d'una patata feta trossos i que, al cap i a la fi, ja no és una patata.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente