algo de nubes
  • Màx: 16.96°
  • Mín: 11.11°
16°

S’obre a consulta prèvia la creació del Registre Únic de Participació Ciutadana de les Illes Balears

La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Participació, Transparència i Voluntariat, ha obert a consulta pública prèvia el règim d’organització i funcionament del Registre Únic de Participació Ciutadana de les Illes Balears.

El Registre Únic de Participació Ciutadana és l’instrument perquè s’hi inscriguin aquelles persones que vulguin ser subjectes actius de la democràcia participativa, de tal manera que quan el Govern de les Illes Balears, un consell insular o un ajuntament vulguin consultar algun extrem, tenguin un registre al qual poder acudir i en el qual no hi haurà tot el cens electoral, sinó només una part de la població: aquelles persones que, lliurement i voluntàriament, hagin manifestat la voluntat de formar part del col·lectiu ciutadà que vol participar de manera activa i directa en els afers públics.

Aquest registre, a més, estarà sectoritzat per les matèries corresponents a cadascuna de les competències estatutàries, de manera que, quan es vulgui fer una consulta sobre una matèria no sigui necessari consultar totes les persones i entitats inscrites en el Registre, sinó només aquelles que hagin manifestat expressament, a l’hora d’inscriure-s’hi, la voluntat de ser consultades en relació amb la matèria en concret.

Cal destacar, finalment, que per a dur a terme les consultes ciutadanes només les persones inscrites en el Registre Únic, i més concretament en la subsecció pertinent, podran ser consultades, de tal manera que la no inscripció en el Registre impedeixi al ciutadà de participar en la consulta concreta.

Guia de Participació Ciutadana

Cal assenyalar, a més, que el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, va presentar el mes de juny passat la Guia de Participació Ciutadana de les Illes Balears. Amb aquesta Guia el Govern vol promoure la participació ciutadana i facilitar el coneixement de les eines participatives que defineix la Llei 12/2019 de consultes populars i processos participatius.

A més, es pretén promoure entre les diverses administracions locals, així com facilitar la difusió dels drets de la ciutadania referents a aquesta, i així adquirir les competències necessàries per iniciar i/o formar part dels procediments d’aquesta Llei.

La Llei 12/2019 de consultes populars i processos participatius defineix una sèrie d’instruments d’aprofundiment i millora del sistema democràtic per implicar la ciutadania de manera més directa, entre ells: la consulta ciutadana, l’audiència pública ciutadana, els fòrums de participació, o els pressupostos participatius.

En paraules de la directora general de Participació, Transparència i Voluntariat, Marina Crespí, «amb aquest procés d’obertura de consulta pública iniciam el camí del registre únic, mentre seguim treballant perquè la plataforma de participació sigui una realitat. L’objectiu del Govern és implicar la ciutadania en els processos de participació oberts, i és per això que volem establir i facilitar tots els mecanismes necessaris per tal que l’accés a aquesta participació sigui el més eficient possible».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.