algo de nubes
  • Màx: 18.45°
  • Mín: 13.93°
18°

S'ha mort el gran intel·lectual i poeta i brillant polític menorquí Joan Francesc López Casasnovas

La matinada d'aquest dimarts ha mort a Ciutadella un dels més grans intel·lectuals menorquins, el filòleg, poeta (Pere Xerxa) i expolític menorquí Joan Francesc López Casasnovas (Ciutadella, Menorca, 1952).

Joan Francesc López Casasnovas es va llicenciar en filologia romànica i posteriorment s'especialitzà en catalana. Desenvolupà la carrera docent com a professor de secundària a l'IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella fins a la jubilació l'any 2013. Milità al PCIB-PCE (1978-1981) i fou conseller de Normalització Lingüística (1979-1983) i conseller de Cultura i Educació (1983-1992) al Consell Insular de Menorca, i diputat al Parlament de les Illes Balears (1983-1992), primer per l'Agrupació d'Esquerra-PSM (1983-87) i, després, per l'Entesa de l'Esquerra de Menorca (coalició entre Esquerra de Menorca-Esquerra Unida, EU-EM i el Partit Socialista de Menorca, PSM)1987-92).

Entre 1987 i 1991 va ser el portaveu del Grup Parlamentari PSM-EEM. Des de 2006 és membre corresponent de la Secció Filològica de l'IEC. Ha estat impulsor dels quaderns Xibau de poesia. Ha estudiat el cançoner popular menorquí. El 2007 ha rebut el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla. Premi Josep M. Llompart 2019, juntament amb Bernat Joan, de l'OCB, destinat a premiar una persona que s'hagi distingit a les Illes Balears per la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional.

Era membre del Consell Social de la Llengua Catalana.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tres coses importantíssimes, fa dervers d'un any
En la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional es queixava, entre altres, de tres coses importantíssimes:

1.- Que, cada vegada més, s'hagi volgut convertir el català en un idioma no útil.

2.- Que, a les Balears, hi hagi una pèrdua d'identitat; que hi hagi consciència de província.

3.- Que hi hagi -des de fora i des de dins- una estratègia de divisió de la llengua i cultura catalanes i posava l'exemple d'una patata feta trossos i que, al cap i a la fi, ja no és una patata.
Valoració:2menosmas
Per Felip, fa dervers d'un any
A l'amic Joan F. López Casasnovas, amb l'estima i el record de les converses que vam fer: una persona íntegra, bonhomiosa i intel·ligent.

Quan tu rallaves, Joan,
els rellotges s’aturaven
per sentir com arribaven
els teus mots tan ben arran;
allà on siguis ja veuran
que ha arribat un senyor
tot seny, estima i honor
que també aquí feia falta:
el teu record ja ressalta
com sempre ple de claror.
Valoració:3menosmas
Per Gabriel Janer Manila, fa dervers d'un any
Avui és un dia de dolor per a la llengua i la cultura dels nostres Països. Que la memòria de la seva feina perduri per sempre. Adéu, Pere Xerxa.
Valoració:13menosmas
Per Manuel Montaner, fa dervers d'un any
No has partit del tot...EPD
Valoració:10menosmas
Per bartomeu Lladó i Olivar, fa dervers d'un any
Som maonés ( visc a Mallorca d'ençà de fa molts anys) i no he conegut més que a dues persones ciutadellenques. en Pere Melis i en Joan L. Casanovas. Peró, Deu meu,.. ¡ quins dos representants de Ciutadella i de Menorca ....!. Sería fantàstic que. allà on hagin partit, es puguin retrobar i fer mos arribar, de qualque manera, els seus coneixements i les seves ensenyances.
Valoració:22menosmas
Per Antònia Mestre, fa dervers d'un any
Una sentida pèrdua. Descansi en pau.
Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente