nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

Un projecte de l'IMEDEA (CSIC-UIB) obté una ajuda del Consell Europeu de Recerca per a cinc anys

198519

L'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) ha obtingut una ajuda Advanced Grant, que concedeix anualment el Consell Europeu de Recerca (ERC), per al projecte de recerca ‘Islandlife’. Al capdavant d’aquest hi ha la doctora investigadora de l’IMEDEA (CSIC-UIB), Anna Traveset.

‘Islandlife’ impulsarà l'estudi en l’àmbit de les xarxes ecològiques multicapa en ecosistemes terrestres, que avalua molts tipus d'interaccions entre espècies simultàniament. El projecte se centra en cinc arxipèlags: dos a la zona tropical (Galápagos i Seychelles), dos més a la zona temperada (illes Balears i illes Canàries) i un a l'àrtic (Svalbard).

«Per primera vegada, es compararà l’estructura de la xarxa tròfica d’illes pristines, o poc pertorbades, de pocs quilòmetres amb àrees de grandària similar en illes pròximes i habitades per l'home per comprendre els efectes del canvi global en aquests valuosos ecosistemes», ha assenyalat Traveset.

El projecte persegueix revelar la biodiversitat d'aquests ecosistemes, comprendre’n la complexitat i avaluar-ne la fragilitat davant els factors de canvi global, principalment les invasions biològiques, combinant observacions directes en el camp, monitoratge de vídeo automatitzat, tècniques moleculars d'avantguarda i nous models de coextinció. «A més, el mostreig replicat al llarg de les latituds permetrà testar noves hipòtesis biogeogràfiques amb unes bases de dades excepcionals», ha apuntat.

Les ajudes Advanced Grant estan destinades a desenvolupar projectes pioners i d'alt risc, formen part del pilar de ciència excel·lent del programa de recerca i innovació Horitzó Europa i destinen un finançament de prop de 2,5 milions d'euros per a cada projecte durant cinc anys. En aquesta edició, es beneficiaran de les ajudes 253 científics, 13 dels quals a l’Estat espanyol.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.