algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Ha mort el compositor Xavier Carbonell

196065

Ha mort el compositor Xavier Cabonell i Castells (Barcelona, 1952 - Mallorca, 2022), un dels artistes que més profunda empremta ha deixat en la Fundació Musical ACA.

«Carbonell ha estat un patró destacat durant molts anys. Des dels anys vuitanta, ja va tenir contacte amb la Fundació. Ha estat un nostre compositor, organitzador, pensador… De fet, en la propera edició de l’Encontre Internacional de Compositors ja estava previst fer un homenatge a Xavier Carbonell, amb la programació de la peça organística Ceiola al concert d'orgue que volem fer amb Raúl Prieto, en el qual també sonaran obres de Ligeti inèdites a Mallorca», ha explicat la Fundació.

Carbonell ha estat essencial per a la fundació a molts dels nivells: orgues, encontres, fonoteca i discografia. La dècada dels noranta va ser molt prolífica quant a activitat per a i amb Xavier Carbonell. Fou un dels impulsors (juntament amb A. Reynés i Mn. Joan Parets) de les Capvuitades de Pasqua (1994), l’embrió segon del Simpòsium sobre els orgues històrics de Mallorca, que ja du desset edicions. Enguany, si tot acompanya, faran la 18a edició.

Quant als Encontres Internacionals de Compositors, la figura de Xavier Carbonell és molt important per a entendre la trajectòria d’aquest segon festival més antic de l’Estat espanyol de música contemporània. Com a seguidor, ho fou des de la primera edició que arribà a Mallorca (1982) i començà les col·laboracions el 1989 amb l’icònic Concert de campanars, orquestrat per Llorenç Barber, en el qual ja participà. A més, des de 1996 fins a 2007, la presència als Encontres a ser continuada, cosa que mostra la seva clara implicació amb el projecte d’ACA.

Per això, el 2016, en el marc del XXXVII Encontre Internacional de Compositors se li va fer un concert monogràfic i la Fundació li otorgà el IX Reconeixement 14 de Novembre.

«Entre les seves col·laboracions amb la Fundació voldríem destacar les que va fer amb el projecte de l’Entorn Natural (Homenatge a la Trapa, s’Obac…) en el seu cas, el concert de l’Avern, a les Coves de Campanet, on va oferir un concert en plena simbiosi amb l’entorn natural perquè era això que el definia: original i autèntic», han remarcat.

En aquest període, a més, impulsà i fou part del jurat del Concurs Internacional de Composició. I, de la mateixa manera, la seva col·laboració amb les edicions fonogràfiques de la Fundació Musical ACA fou igualment intensa i productiva. És un dels impulsors de la col·lecció discogràfica Contemporanis de la Mediterrània, vint volums de gran valor. I, a més, ha participat a nombroses edicions d’Unió de Músics.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere Joan Martorell Rodriguez, fa mes de 2 anys
També fou Cap del Departament dels estinguits Estudis de Música Tradicional al Conservatori Superior de Música i Dances de les Illes Balears.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente