muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 9.71°
13°

L'OCB lamenta «que es porti a Europa una suposada imposició del català» quan Espanya s'oposa que sigui llengua oficial de la UE

L'Obra Cultural Balear (OCB) ha lamentat aquest dimarts «que es porti a Europa una suposada imposició del català» a l'ensenyament, quan Espanya s'oposa que sigui llengua oficial a la Unió Europea.

«Dona una idea de la demagògia d'aquesta postura», ha comentat el president de l'OCB, Josep de Luis, en declaracions a Europa Press, demanat pel debat a la Comissió de peticions del Parlament Europeu de la denúncia del Col·lectiu Assemblea per una Escola Bilingüe.

La presidenta d'aquesta associació, Ana Losada, alertava de la suposada discriminació que al seu parer pateixen els alumnes castellanoparlants al sistema educatiu català.

De Luis ha sostengut que, en el cas de les Balears -on també és cooficial el català-, «no hi ha ningú que pugui dir que els nins al sistema educatiu acaben l'escolarització sense saber castellà».

El president de l'OCB ha remarcat que el català «sempre ha estat un element de cohesió social» a la comunitat i ha considerat que iniciatives com la impulsada al Parlament Europeu «parteixen d'organitzacions i postures que no són precisament favorables a la diversitat, no ja lingüística, sinó de cap mena».

De Luis ha raonat que el debat sobre el model a Catalunya és extrapolable a les Balears ja que «les batalles que s'han fet contra la llengua i la cultura sempre han estat planificades en termes de Països Catalans». «Hi ha una unitat lingüística, històrica i cultural que preocupa i ocupa aquests sectors», ha conclòs.

La Comissió va decidir mantenir oberta la petició, que ha comptat amb el suport dels grups de dreta; PP, liberals i conservadors. En aquest sentit, Rosa Estaràs, del PP Balears ha criticat la «imposició» del català en el model educatiu de Catalunya, alertant que «lesiona la convivència».

Per part seva, una representant de la Comissió Europea ha assenyalat que es tracta d'una qüestió interna de l'Estat espanyol que s'ha de dirimir d'acord amb el règim constitucional, apuntant que Brussel·les «no té motius» per a pensar que l'Estat de Dret no s'estigui respectant a l'Estat espanyol.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Nofret, fa mes de 2 anys
No sols el PP/ PSOE i algunes forces d'esquerra espanyoles son culpables del retrocés de la pluralitat lingüística del estat, el problema que tenim es més greu i més complicat. Les cúpules dels òrgans judicials i les altes jerarquies de funcionaris de tots els ministeris del estat espanyol, estan farcides de una guàrdia pretoriana franquista i unionista que no descansen mai i mentre puguin no permetran que la llengua castellana convisqui amb cap altre llengua a cap territori del estat amb la possibilitat de perdre la superioritat legal que l'hi atorguen els acords de la transició que varen consagrar amb la Constitució votada en referèndum.
Valoració:2menosmas
Per Cap problema, fa mes de 2 anys
Cap problema, a Madrid ara hi comanda el govern més d'esquerres de la història, segur que capgiraran les inèrcies negatives, a l'estat i a Europa. Crec que dirigir el focus unicament cap al PP és un error perquè estalvia la responsabilitat als altres i això els atorga impunitat per fer i desfer.
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente