nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Gabriel Bibiloni: «Si es va rebutjar el nom del mallorquí més universal, seria problemàtic posar el nom d'un jove esportista a l'aeroport»

194449

Introduir en la denominació de l'aeroport de Palma el nom del tennista Rafel Nadal seria, segons el professor de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i expert en onomàstica Gabriel Bibiloni «imprudent i problemàtic», principalment per la falta de consens.

Bibiloni ha argumentat en declaracions a Europa Press que un canvi d'aquest abast seria desaconsellable perquè es tracta d'una qüestió que de la mateixa manera que suscita «fortes adhesions» en una part de la societat, també genera «fort rebuig» en altres àmbits.

En aquest sentit, l'expert en toponímia i antroponímia ha instat que, en tot cas, el debat d'una possible modificació es faci de manera «assossegada», més enllà de la polèmica destapada en les xarxes socials, i al fet que no es prenguin decisions «que no generin un gran consens».

Bibiloni, en línia amb els plantejaments que va exposar el batle de Palma, José Hila, ha defensat que l'actual nom és «clar i no necessita cap complement». A més, ha instat AENA a respectar, com ha fet el primer edil, el nom oficial de la ciutat, Palma i no 'Palma de Mallorca'

En el mateix sentit, ha apuntat que el nom 'oficiós' de Son Santjoan, que es refereix a la finca en la qual es va aixecar la infraestructura, «és popular i no hauria de marginar-se».

Bibiloni ha insistit que l'aeroport no necessita cap altre nom, més encara quan en 2017 no va prosperar la proposta del Consell de Mallorca que rebés el nom de Ramon Llull en el context del 700 aniversari de la mort de l'escriptor i filòsof.

L'expert ha recordat que fins i tot «lul·listes il·lustres» varen arribar a oposar-se a aquesta modificació. «Si es va rebutjar el nom del mallorquí més universal, seria problemàtic donar a l'aeroport el nom d'un jove esportista, per molt famós que sigui», ha conclòs.

D'altra banda, si ara es rebatiàs l'aeròdrom s'obriria la porta a futurs canvis en funció d'altres sensibilitats, cosa que seria «complicada» i «desagradable» per a la persona que li donàs nom i el seu entorn.

Campanya després de l'Open d'Austràlia

Poc després que el tennista de Manacor vencés la setmana passada a Daniil Medvedev en la final de l'Open d'Austràlia i aixecàs el seu 21 Gran eslam va aparèixer a Internet una campanya per posar a l'aeroport de Palma el nom de Rafel Nadal.

Competència ministerial

Mentre se succeeix el debat, fonts d'AENA han explicat que els canvis de denominació dels aeroports de la xarxa de són aprovats per Ordre Ministerial del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, prèvia petició per part de les administracions interessades.

Des de l'òrgan aeroportuari, sense competències en aquest assumpte, han insistit que davant la repercussió que un canvi de nom té en el conjunt de les institucions i en la societat en general, la proposta ha d'estar consensuada entre les diferents institucions territorials afectades.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Arxi, fa mes de 2 anys
Que no tenim res millor a Mallorca, que un individu, donant cops de pilota amb una raqueta? Mireu que en sou de ridículs...
Valoració:13menosmas
Per Blast, fa mes de 2 anys
En nyordorquin fent l¨'únic que sap fer : parides nyordes.. El patetisme espanyolefa no te limists. Au disfruta bosses tristes.
Valoració:12menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 2 anys
Aeroport de les Colònies - Jordi Pujol
Valoració:-23menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 2 anys
Aeroport Catalunya Insular - Miquel Sorres AKA Valtonyc
Valoració:-22menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 2 anys
Aeroport Ses Illes - Glòries catalanes…
Valoració:-25menosmas
Per Cantimpalos, fa mes de 2 anys
Posats a fer que ho demanin amb salero apaÑó, Aeropuerto Rafa Navidaz.
Que també és molt campechano, com el seu amic emèrito.
Valoració:15menosmas
Per Ho mesclen tot, fa mes de 2 anys
Baix del meu punt de vista, el nom de Son San Joan no s'hauria de canviar, perque així és com se coneix el nostre aeroport arreu del món i forma part de la nostra cultura.
Però si a sobre rebujaren posar-li el nom fe Ramon Llull i ara li posàssin "Rafa Nadal" pel capritxo d'una gent de fora, quan la majoria de residents de totes les classses socials, ideologies i maneres de pensar ho rebutjam, seria per dur als tribunals als que han tingut la iniciativa i als que l'han duita a terme.
I no estaria malament que Nadal tingués un poc de seny i digués que no vol aquest homenatge, almenys mentres sigui jove i viu, perque acceptar-lo i a sobre dir que podria ser bo per l'economia illenca, quan d'entrada ja hauriem de pagar més de mig mil.lió d'euros dels nostros pressupostos,és passar-se de rosca.
El problema dels fans a ultrança de Nadal, és que mesclen ous amb caragols i que el proposen per títols honorífics que no ténen res a veure amb l'esport, pel que quan se tira cap enrrera per inadequat, ell deu tenir unes decepcions que li haurien pogut estalviar i els que ho deneguen sentir-se violents, com ja li va passar amb l'anomenament de Doctor Honoris Causa de la UIB.
Seria ben igual que si per exemple, proposàssin, a l'artista Miquel Barceló com a President de la Reial Acadèmia de Medicina i ell ho acceptàs.( coda que no crec que fes).
Bona l'han feta, els beneitd que handuit a terme aquesta petició.


Valoració:31menosmas
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa mes de 2 anys
Aeroport Roger Federer i un compte a Suissa
Valoració:6menosmas
Per Un de's plà, fa mes de 2 anys
I el proper intent ; port de Manacor = puerto de Rafa Nadal , !no! tan pardal com el de l'aeroport, que Deu mos agafi confessats, sinó serem inmatriculats
com a fills rebutjats dels marquesos cocaverdura.
! Au ! au ! desperta ferro !
Valoració:23menosmas
Per Pobleret, fa mes de 2 anys
Son Sant Joan i prou! En tot cas que el posin a Barajas que li farà més patxoca
Valoració:41menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente