cielo claro
  • Màx: 21.82°
  • Mín: 13.08°
21°

[VÍDEO] Com va arribar l'explosió del volcà de Tonga fins a les illes Balears?

193907

Investigadors del grup de recerca en Nivell de la Mar i Clima de la Universitat de les Illes Balears elaboren un model de la pertorbació atmosfèrica causada per l’explosió de dia 15 de gener a Tonga.

El 15 de gener de 2022, durant l’erupció del volcà Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, a l’arxipèlag de Tonga, es va produir una gran explosió que va destruir una gran part de l’illa i que va generar un tsunami que afectà una gran part del Pacífic.

Unes 16 hores després de l’explosió, els barògrafs de les illes Balears varen detectar unes oscil·lacions de pressió atmosfèrica molt inusuals i que, a més, generaren una petita rissaga al port de Ciutadella i també al de Porto Cristo. Barògrafs d’arreu del món varen detectar també aquestes oscil·lacions i la comunitat científica especulà si estarien relacionades amb l’explosió del volcà. Per aquesta raó, els investigadors del grup de recerca en Nivell de la Mar i Clima de la Universitat de les Illes Balears varen intentar modelitzar-la per tenir una visió global de l’esdeveniment.

El resultat és la simulació compartida pel doctor Àngel Amores al seu compte de Twitter:

En el mapa superior es pot veure el viatge de la pertorbació atmosfèrica arreu del món, des de la seva generació a Tonga fins arribar a les antípodes, situades sobre el nord d’Àfrica.

Però aquesta no s’aturà aquí, sinó que continuà recorrent el món i tornà a passar sobre les Balears almenys dos pics més en intervals de 36 h, que és el temps que tarda aquesta ona atmosfèrica a fer una volta completa al món. Aquest fet es pot veure en el panell inferior del vídeo, on es compara la sèrie de pressió atmosfèrica mesurada a Ciutadella (en vermell), juntament amb tres indrets més del món, amb la sortida del model (en negre). Es pot veure que cada vegada que la pertorbació passa sobre les illes Balears el barògraf de Ciutadella oscil·la.

Una vegada caracteritzada la pertorbació atmosfèrica, els investigadors del grup de recerca en Nivell de la Mar i Clima de la UIB intentaran determinar com aquesta pertorbació, que no compleix les característiques típiques de les oscil·lacions atmosfèriques que generen rissagues a les illes Balears, varen poder generar-ne.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.