cielo claro
  • Màx: 20.08°
  • Mín: 13.55°
19°

La sotsdirectora del Banc Santander d'Inca a un client: «A mi en catalán no me va bien. Háblame castellano»

Aquest dilluns matí, un ciutadà d'Inca s'ha dirigit a la sucursal del Banc Santander, situada al carrer Bisbe Llompart d'Inca, per tal de fer-hi unes gestions derivades dels jutjats, que només es poden fer amb aquesta entitat bancària.

Aquest ciutadà, J.L.T., que no és client habitual de l'entitat, per bé que es veu en l'obligació de ser client puntual de l'entitat esmentada, s'ha dirigit a un caixer, que li ha dit que aquesta gestió no es podia fer a aquella hora i l'ha derivat a la sotsdirectora de la sucursal.

Només començar a parlar, la sotsdirectora del Banc Santander d'Inca l'ha tallat i li ha dit: «A mi en catalán no me va bien. Háblame castellano».

J.L.T., en conversa amb dBalears, ha afirmat que s'ha sentit menyspreat i considera que «una persona que ocupa un càrrec com el de sotsdirectora d'una sucursal bancària a Inca, ha de, com a mínim, entendre i respectar la llengua pròpia d'aquí i els seus parlants.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Catalunya insular, fa mes de 2 anys

En Tòfol encara no sap que som una colònia castellana que prova constantment d'eliminar la nostra llengua.
Els colons castellans, evidentment, no cal que obrin la seva ment. Llur objectiu no és de ser amables i respectuosos envers la nostra llengua i cultura nacional. Llur objectiu és d'eliminar-nos!

Valoració:5menosmas
Per Josep Miquel, fa mes de 2 anys

Toni, es evident que de Banca no en te ni idea i naturalment de coneixements de filologia encara menys. Llàstima que no pugui parlar d'aquest Banc i del que es menjaren perque hi podría haver més d'un que s'hauria d'amagar. Per tant li aconsello que no parli del que no sap.

Valoració:4menosmas
Per Macià, fa mes de 2 anys

"Toni", si tolerància vol dir acceptar el supremacisme del castellà i renunciar a la nostra llengua acotant el cap, em declar intolerant.
Som tan intolerant com ho és tothom a l'Espanya castellana: allà ningú renuncia a la seva llengua en cap situació. És un exemple que hauríem de seguir les comunitats catalanoparlants. Seria la manera més efectiva de desactivar el supremacisme castellà i s'acabarien les discussions sobre llengües. A l'Espanya castellana funciona de meravella: prenguem llum de na Pintora!

Valoració:6menosmas
Per Toni, fa mes de 2 anys

La cantidad de gente poco tolerante que hay por aquí! Un banco, es una empresa privada española, la cual mueve a sus empleados de zonas residenciales constantemente, una persona que viene aquí a trabajar ni está obligada a hablar el idioma, y sigue estando en su país en el que se habla castellano.
Que tiene de malo que alguien pida que se le hable en castellano!!!! La gente lo q debería de hacer es cuidar su lengua sin ser ser tan intransigente con lo q no la hablan.

Valoració:-17menosmas
Per Pere Mateu, fa mes de 2 anys

I que espereu dels botins, i els seus amics

Valoració:4menosmas
Per Rafa, fa mes de 2 anys

Lo que decía, un bocachancla de feria.
Probablemente en casa no lo aguantan y por eso tiene que dar la chapa digital...

Valoració:-16menosmas
Per dic, fa mes de 2 anys

Alex: Que diguis en castellà que ets una " mallorquina de pura cepa" ja et retrates.Tens raó, es perd el respecte molt de pressa sobretot en personal de cara el públic vers als català parlants.

Valoració:10menosmas
Per dic, fa mes de 2 anys

Tòfol: Tens raó te dret a parlar en castellà però no te dret a fer canviar al que parla mallorquí al castellà.

Valoració:11menosmas
Per Tià, fa mes de 2 anys


Fa anys que som client habitual d'una de les sucursals d'Hipercentro.



Cap vegada ni una no han pretès, cap membre del personal, de fer-me mudar de llengua, En general, aquests parlen normalment la llengua de Mallorca, i es coneix que s'hi miren: ni "Volia algo més?", ni "letxona", ni "pollo", ni "mero"...



Fa uns quants de mesos, a la secció de peixateria, em va atendre una jove que parlava remarcablement bé. Quan la'n vaig felicitar em va dir, amb una rialla: "I això que som forastera". Li vaig resondre que, en major o menor mesura, a Mallorca tots tenim una cama (o tot el cos) foraster.



Per la megafonia raríssimament sentireu "Señorita Puri, acuda a caja número tres". Quasi sempre és en català.



Els articles que hi venen són semre de molt bona qualitat.



D'altra banda, al poble on estic, els infants d'estrangers o forasters que fa només un parell d'anys que s'hi han instal·lat, parlen català com tots nosaltres alemanys, búlgars, marroquins i, molt notablement, italians que, joves i vells, s'integren ràpidament i n'hi ha qui s'han casat amb mallorquines. Els infants d'estrangers i de forasters es tenen per mallorquins.
L'escolarització, no cal dir-ho, és en català, i ningú no n'ha protestat mai, al contrari, la defensen.



Un dels meus "detractors" d'aquest fòrum diu, agressivament, que tots els espanyols tenen dret de parlar la seva llengua. Sens dubte, però mai a insultar i malmenar la gent del país que vol mantenir la llengua pròpia. En això, aquests "detractors" es comporten amb una hipocresia típicament espanyola: per a ells, som uns "catalanazis" els qui no ens volem plegar a la ràbia de certs nouvinguts, mentre que, sempre segons el mateix bestiar de remuc, troben normal que aqueixa genteta espanyola ens insulti i ens vulgui venir amb imposicions.



Parlant del personal, minoritari, que compareix adesiara en aquest fòrum, diré que m'alegr molt que s'expressin i es manifestin tal i com són: així ens coneixem millor els uns als altres. Si tot quant saben fer és tergiversar i insultar ("bocachancla", etc.) és senyal que els domina l'enveja, que és un pecatot mortal molt lleig. Va seu.



Prou sabem que "Castilla = España miserable, ayer dominadora, envuelta en sus harapos desprecia cuanto ignora.



Valoració:16menosmas
Per Pobleret, fa mes de 2 anys

Ni un pas enrera en defensa la nostra llengua i el dret a xerrar-la onsevulla al nostre territori. I si fa picor que gratin.

Valoració:26menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente