nubes dispersas
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

El Govern rectifica el projecte de restauració de l’empedrat del Moll de sa Duana a petició del Gremi de Margers

189127

03/04/2021 Cadena humana. Salvem Portocolom ha organizado este sábado una cadena humana en la que han participado, según la entidad, más de 600 personas, que han reclamado que la restauración del Moll de sa Duana se haga "respetando el patrimonio". POLITICA ESPAÃ'A EUROPA ISLAS BALEARES AUTONOMÍAS SALVEM PORTOCOLOM

SALVEM PORTOCOLOM

El Moll de sa Duana de Portocolom, un element únic del patrimoni de Mallorca, quedarà preservat, ja que la Conselleria de Mobilitat i Habitatge del Govern ha acceptat substituir el projecte de restauració de l'empedrat, que el modificava de manera irreversible, per un altre de respectuós amb les característiques originals, a petició del Gremi de Margers, l’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) i la plataforma Salvem Portocolom, que havien donat la veu d’alarma, gràcies a un informe alternatiu dels margers.

En una reunió dels representants de totes tres entitats amb el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i el director general de Transport Marítim i Aeri, Xavier Ramis, els responsables polítics els anunciaren un disseny de l’empedrat acord a les seves característiques originàries: és a dir, amb les pedres ajustades i amb bon contacte entre sí, segons la tècnica tradicional; en lloc del que inicialment havia aportat l’empresa concessionària de les obres, amb una mostra segons la qual quedarien molt més distanciades i amb separacions plenes de morter.

El conseller i el director general també els comunicaren que, d’acord amb el que havia reclamat el Gremi de Margers, s’ha modificat el contracte amb l’empresa concessionària, incrementant el pressupost, fins a arribar a la quantitat necessària per garantir que les obres es duran a terme amb tots els paràmetres de qualitat exigibles en una intervenció com aquesta, sobre un element sense substitució possible al patrimoni arquitectònic. «Ports n'hi ha molts, però com el Moll de sa Duana, fet amb pedra al segle XIX, només en tenim un», havien advertit el Gremi, ARCA i la plataforma en defensa de Portocolom. En aquest sentit, s’ha posat de manifest la necessitat que l’empedrat respecti el disseny del segle XIX, i per tant la reposició de les pedres al seu lloc original, ja que «el que es tracta és de restaurar un empedrat del segle XIX, no fer un nou empedrat del segle XXI», segons aquestes entitats.

Des del Gremi de Margers es va destacar, així mateix, la importància que el mur d'atracament o banda frontal del Moll, la que dona a la mar, sigui també restaurada amb les tècniques tradicionals. Tots dos elements, empedrat i front portuari, funcionen com un sistema i no poden anar per separat a un conjunt de gran valor patrimonial, segons els margers.

Per part d’ARCA es va sol·licitar, a la mateixa reunió, que el Moll de sa Duana rehabilitat es preservi amb l’actual ús peatonal, eliminant un possible ús comercial o de restauració, proposta compartida per les altres dues entitats.

El Gremi de Margers, ARCA i Salvem Portocolom també es trobaran, aquest dimecres, amb la vicepresidenta primera del Consell de Mallorca i consellera de Patrimoni, a més de Cultura i Política Lingüística, Bel Busquets, ja que fou d’aquest departament d’on va partir un informe que, segons els margers, «donava per bo un sistema constructiu que canviaria totalment la fesomia de l’empedrat».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.