algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

El PSIB maniobra per reduir la presència de la llengua catalana a l'ensenyament i augmentar la del castellà

El PSIB continua la seva deriva espanyolista i contrària als Acords de Bellver que són el marc del pacte que garanteix la presidència del Govern a Francina Armengol.

Segons ha avançat el diari Ultima Hora en una notícia elaborada per Joan J. Serra, el PSIB ha proposat als seus socis de Govern (MÉS per Mallorca i Podemos) unes esmenes al seu propi projecte de Llei d’Educació, que ha iniciat la seva tramitació parlamentària, perquè el castellà sigui tractat com a llengua vehicular d'ensenyament i aprenentatge igual que la llengua catalana, a la qual s'aplicaria la diferenciació de «llengua pròpia i vertebradora».

Els representants del PSIB intenten convèncer els seus socis de govern de la «necessitat» que el castellà sigui imposat «almenys en algun dels projectes, àmbits, mòduls, àrees o matèries no lingüístiques», és a dir, a més de l'assignatura de Llengua i Literatura Castellanes, «per a garantir que s'aconsegueix la competència comunicativa corresponent».
Aquesta esmena podria donar lloc a la interpretació que el Decret de Mínims (que estableix un mínim del 50% de l'ensenyament en català) no està aconseguint l'objectiu d'una competència comunicativa en castellà i que és necessari ampliar o reforçar aquesta llengua a les aules.

Segons informa Ultima Hora, la introducció d'aquestes esmenes seria motivada pel suposat temor del PSIB a sentències com les dictades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el Tribunal Suprem en les quals s'estableix un 25% d'ensenyament en castellà en aquesta comunitat.

No obstant això, hi ha fonts que apunten que aquestes sentències varen ser dictades durant la vigència de la LOMCE (llei educativa del Govern de Mariano Rajoy, que establia el castellà com a llengua vehicular de l'ensenyament en tot l'Estat), mentre que ara regeix la LOMLOE (llei educativa del Govern de Pedro Sánchez, que no fa referència al castellà com a llengua vehicular), per la qual cosa les prevencions del PSIB, en forma d'esmenes, no tendrien ara sentit i serien innecessàries.

Una altra qüestió que hauria motivat la introducció de les esmenes seria el desig del conseller d’Educació, Martí March, d'aconseguir «el màxim suport possible a la Llei d’Educació» i aquesta seria una via per a aconseguir el suport de PP i Ciudadanos.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Visca Catalunya sencera!, fa mes de 2 anys

"Blai Bonet, el fons del mar" entrevista de Jordi Coca, Serra d'or, gener 1981



Per anar bé necessitaríem un sol president [Puigdemont] per a tot el País Català; perquè tampoc no cal dir Països Catalans. No. País Català i prou. I un sol president [Puigdemont]. Un president [Puigdemont] per al País Català. El President [Puigdemont] hauria de ser-ho del Principat, de les Illes i del País Valencià. Això de les autonomies ho espatlla tot. És com el conte de la vella per no arribar-ho a tenir mai. Et fan transferències de vint-i-cinc cèntims amb dues dècimes i s'obliden de la geografia, el llenguatge i el tarannà, que són realitats històriques com una catedral.



http://www.mallorcaweb.com/magpoesia/bonet-blai/paraula.ht



Els claudàtors, naturalment, són meus.
Visca la República catalana! (UNA república de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer).

Valoració:0menosmas
Per jbm, fa mes de 2 anys

Ja no hi ha possibilitat d'acord: és una guerra declarada. Qui vulgui defensar la llengua ha de sebre que estam enfrontant-nos a un enemic que la vol fer desaparèixer del mapa ... tenim les de perdre ... és més predictible que perdrem que no que guanyarem ... però qui és a favor de la diversitat lingüística i cultural de la humanitat té l'obligació de jugar-hi amb tota l'ànima sabent que no hi ha cap enemic que la vulga mantenir disminuida, l'enemic la vol fer desaparèixer del tot. Lluitem i si guanyam, haurem guanyat i si perdem ho farem amb la consciència d'haver fet tant com hem pogut. Sàpiguen els enemics sobrevinguts, que potser tendran molts de vots, però no tendran es nostros.

Valoració:3menosmas
Per Han cercat la solució més fàcil, fa mes de 2 anys

Tot ve perque hi ha sanitaris que no volen atendre als malloquins i que no els volen expedientar perque diuen que falten sanitaris i aleshores, s'estimem més suprimir la nostra llengua.
Però si fan falta tants de sanitaris, és perque ha vingut massa gent de fora que empeny cap a la mar a la gent d'aquí, que no respecta la nostra cultura ni li dóna la gana aprendre la nostra llengua i a sobre, els hem de pagar aquesta mateixa sanitat que ens neguen a noltros i en massa casos, també ajudes.
No seria més noble estudiar la manera de limitar el nombre de nouvinguts, que son els que han causat el problema, enlloc de mutilar al nostre poble? O tal volta és que els ténen por?

Valoració:3menosmas
Per LA BATALLA DE LA LLENGUA CATALANA, fa mes de 2 anys

Està clar que fa falta UNA MANIFESTACIÓ MUNTITUDINÀRIA A FAVOR DE LA LLENGUA !
Però sense oblidar-se de treballar continuadament i dia a dia per la nostra estimada parla catalana, PARLANT-LA A TOT ARREU, davant de gonelles i forasters, si cal amb megàfons !.

Valoració:1menosmas
Per Contestant a Lluís Felipe Lorenzo García, fa mes de 2 anys

Son mallorquins que escolten als forasters que odien la nostra llengua i a noltros i els que s'han integrat al nostre poble i parlen en Català, evidentment no en tenen cap culpa i sofreixen igualment aquestes injustícies.
La culpa és dels forasters espanyols i estrangers que estan rabiosos contra la nostrs cultura i contra el nostre poble, dels dels gonelles i dels polítics balears que ens han traicionat perque s'estimen més tenir contents als de fora que nose volen adaptar.
Però tot aquest mal ambient va començar perque uns sanitaris i uns funcionaris de fora se negaren a atendre a mallorquins per mor de la llengua.
I això de cada vegada s'assembla més a l'Apparheid sudafricà a on els llegítims ciutadans estaven marginats pels colons anglesos i holandesos.

Valoració:1menosmas
Per Sandra Mesquida, fa mes de 2 anys

Si Espanya fos un país com Déu mana, estaria orgullós del català, de l'euskera i el gallec tant com n'està del castellà però, amb l'ajuda dels d'alguns de casa, que es venen per una pu...a cadireta, fan el possible per reduir la llengua al parlar de lcasa i de les àvies, cada cop més amagat, com si ens fes vergonya. És un drama, vaig entenent als catalans, ostres!

Valoració:0menosmas
Per Eduard Garriga, fa mes de 2 anys

Quin fàstic. Així es mata la llengua. És necessària immersió! El castellà està a tot arreu i el català es va perdent!

Valoració:0menosmas
Per Tià, fa mes de 2 anys


Haurem de repetir contra el "nostre" govern el trui que alçàrem contra en Bauzá?



Perquè, si cal, amb gran pena i dolor, ho farem.



Per tant, cap viu i orelles dretes, governants "nostres". No goseu vendre'ns.

Valoració:0menosmas
Per Tià, fa mes de 2 anys

"...para esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias mui templadas y disimuladas , de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado.” Decret de Nova planta (1716), pel que fa a la introducció de l'espanyol, o foraster, a les Balears i als altres Països Catalans.



Subreptíciament,"que se consiga el efecto sin que se note el cuidado".



L'etern enemic nostre. El mal és quan aquest enemic té aliats interiors promptes a col·laborar en la lluita contra la nostra llengua.



Cal denunciar-ho. Em fa més por un enemic interior que no un d'exterior.

Valoració:5menosmas
Per Quin quadre!, fa mes de 2 anys

Encara Armengol en fa de mal fetes, però també en ha fetes bé. Però el "Tancredo", que té al costat a la foto, no ha fet res més que desastres, castigar als bons i donar premis als que se mereixen mà dura i ser vigilats de ben a prop.
El PSOE ja ha perdut toda la pàtina de plata i se li veu el llautó. Ara comença l'hora de MÉS, ERM i El Pi i si saben jugar bé les seves cartes els pot anar molt bé, però han d'anar vius. si no volen assemblar-se acap d'aquests esperpents sucursalistes de partits espanyolistes, perque Espanya no té remei ja que ningú en hi vol posar

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente