algo de nubes
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.58°
11°

L'ABC diu que a les Balears se sancionarà els metges que no atenguin en català i el Govern surt a desmentir-ho

188091

El diari espanyol ABC ha sortit aquest dimecres al carrer amb una gran mentida a la portada: «Sanció per al metge que no atengui en català a les Balears». Cosa que el Govern s'ha afanyat a desmentir en un comunicat on explica que aquesta afirmació no és certa: «En aquest sentit, tant els professionals com els usuaris s’han d’adaptar a allò que diu la normativa i es poden expressar en qualsevol de les dues llengües. El que garanteix el Govern és que cap atenció a pacient sigui rebutjada per raó de llengua i és això el que suposaria l’obertura d’un expedient administratiu per analitzar el cas concret. En definitiva, el Govern no sanciona a qui es nega a atendre en català, com diu el titular d’ABC avui. El que fa el Govern és obrir acta administrativa a qui es negui a donar atenció mèdica per aquest motiu».

El Govern ha remarcat que garanteix els drets lingüístics dels professionals i dels usuaris del Servei de Salut de les Illes Balears en relació a la possibilitat d’usar qualsevol de les dues llengües oficials de les Illes Balears, el castellà i el català, segons la Llei Orgànica 2/1983, de 25 de febrer, de l’Estatut d’Autonomia i La Llei 3/1986, de 29 d’abril, de Normalització Lingüística de les Illes Balears.

Segons la normativa autonòmica actual, que correspon al Decret de Llengües Oficials de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, «tots els treballadors públics de la Comunitat Autònoma han de conèixer les dues llengües oficials en un nivell que els permeti desenvolupar les funcions del seu lloc de feina i facilitar al ciutadà l’exercici dels seus drets lingüístics».

Procediment

Com fan la resta d’administracions i davant qualsevol reclamació o queixa, la Conselleria de Salut i Consum posa a disposició dels usuaris de la Sanitat Pública el Servei d'Atenció a l'Usuari del Servei de Salut i els serveis d'Atenció al Pacient dels hospitals. A més, la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura posa a disposició de qualsevol persona l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics a les Illes Balears, davant la qual es poden tramitar reclamacions en aquest sentit.

Quan hi ha una reclamació o queixa relacionada amb qualsevol tipus de situació donada dins l’Administració i amb la qual una persona està en desacord, s’inicia un procediment per tal de donar una resposta a la qual està obligada la pròpia Administració en qualsevol dels seus àmbits, segons la Llei de Procediment Administratiu.

La Conselleria de Salut i Consum considera que amb la normativa vigent es poden preservar els drets lingüístics dels professionals i els ciutadans de les Illes Balears dins l’àmbit del Servei de Salut i, per tant, no preveu que s’hagi de fer cap canvi normatiu ni quant als procediments.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ja, ja, ja..., fa mes de 2 anys

De totes maneres, no estaria gens malament...

Valoració:3menosmas
Per millor xyz, fa mes de 2 anys

Com sempre s´ABC, és rei en manipulació informativa.

Valoració:11menosmas
Per Jaume, fa mes de 2 anys

Balearium, forasteret...."barco de requilla"

Valoració:10menosmas
Per Balearium, fa mes de 2 anys

NI CASO lo que dice el diario panca renegatus...

Valoració:-7menosmas
Per Menys assessors i més bons doctors, fa mes de 2 anys

Saben quin és el problema? Doncs el problema és que el Govern paga poc als metges i als infermers i la majoria dels bons professionals, que a més tenen el cervell ben amoblat i saben posar cada cosa al seu lloc, o bé parteixen cap a comunitats a on s'els paga d'acord amb la seva valúa, o s'en van a treballar a la sanitat privada, a on també reben millors emoluments.
Aleshores, el Govern devant de la situació de trovar-se sense facultatius, no té cap altra idea que la de contractar un personal sanitari que per ser benevolent el qualificaré de mediocre
I com que el que és fent en un aspecte ho sol ser també en molts, resulta que ten massa ocasions els les seves aptituts lingüístiques i la seva educació son tan baixes de nivell com la seva competència professional.
Haurien de pagar millor i treurer-se de damunt a tots aquests innútils maleducats que curen poc, però fan enfadar molt.

Valoració:14menosmas
Per Gabriel, fa mes de 2 anys

Ni cas d'aquell diari colonial

Valoració:17menosmas
Per Ha bastat poc, fa mes de 2 anys

Ha bastat poc perquè s'hagin fet por, aquests del Govern de "progrés" Si als sanitaris els lleven el requisit de català cada legislatura, com poden esperar que diguin que ens entenen. És el propi Govern que facilita la discriminació. Sancionar? Pots pensar! Aquest Govern és un desastre.

Valoració:19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente