algo de nubes
  • Màx: 18.76°
  • Mín: 8.69°
18°

Utilitzen la posidònia seca com aïllant a habitatges de protecció oficial

El Govern, a través de l'Institut Balear d'Habitatge (Ibavi), està utilitzant una tècnica de millora ambiental que consisteix a col·locar la posidònia oceànica seca com a aïllant en un dels edificis d'habitatges de protecció oficial a Palma, concretament el del carrer Salvador Espriu.

Segons ha explicat el Govern aquest dimarts, en el barri de l'Alba hi ha actualment dues promocions de l'Ibavi, una de les quals compta ja amb aquesta tècnica d'aïllament. Ara, aquest mètode s'està utilitzant en la construcció de la segona, amb 19 habitatges de protecció oficial.

A més, han destacat, tots dos edificis estan construïts amb materials locals, com és el marès, i a partir d'un sistema que redueix de manera dràstica el consum de CO2, aigua i energia.

En desús des de 2016

La tècnica de la posidònia oceànica seca ha estat en desús durant els últims anys, fins que l'Ibavi la va recuperar per a la construcció de nous habitatges a Formentera, en 2016, «pels excel·lents resultats d'aquesta planta marina com a aïllant».

A més, el Govern ha recordat que la reutilització és el principal mètode de reducció d'emissions de CO2, «posant de manifest els seus avantatges en la millora ambiental i també en conceptes com la salut, la gestió eficient de recursos i la sostenibilitat social».

Ara, l'Ibavi està reutilitzant la posidònia seca, que en aquest cas ha recollit a Son Serra de Marina, com a aïllament tècnic per a la construcció dels 19 habitatges protegits del carrer Salvador Espriu. En el cas de les altres vuit, situades en el mateix terreny, la posidònia es va recollir a Cala Gamba.

Com es tracta d'una planta protegida, l'Ibavi va haver de demanar els permisos corresponents i, posteriorment, iniciar un procés d'assecament exhaustiu per a utilitzar-la com a aïllant en les teulades de les noves construccions.

«Aquest mètode significa un canvi de model en la construcció d'habitatges més sostenibles per a aconseguir edificis més eficients, respectuosos i amb un consum energètic gairebé nul», ha assenyalat el Govern.

Materials de baix impacte ambiental i locals

A més de la posidònia seca, l'Ibavi està posant en pràctica diferents iniciatives per reduir les externalitats derivades de les matèries primeres, seleccionant materials de baix impacte ambiental i preferiblement locals, com poden ser la pedra natural, la ceràmica o la fusta.

Una altra línia de treball són els sistemes bioclimàtics, que permeten refredar o escalfar els habitatges de manera més autònoma, reduint així l'ús d'energia.

A més, aquest mètode evita també l'emissió de CO2 i permet la reutilització de materials i la gestió eficient dels recursos, «fomentant el desenvolupament de l'economia social i evitant la utilització de materials que impliquen l'explotació descontrolada dels recursos naturals», han conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.