Segurament la sobrassada ja no és la font d’alimentació principal de moltes famílies mallorquines, però la reunió social que representa el dia de matances no ha perdut importància. I és que, segons Margalida Alemany, cuinera i exinstructora de gastronomia mallorquina, «la gent segueix tenint la necessitat de fer matances».
En aquest programa, Alemany fa un repàs de l’origen de les matances i dels seus diversos embotits, parant atenció en el fet que «s’aprofitava tot», per tal de sobreviure tot l’any en el context de pobresa i fam. A més, el dia de les matances era un dia de «festa» i de tradicions que són força diferents d’un poble a l’altre i que, tot i que ja no es pot matar el porc en propietat privada, se segueixen fent de forma regular.
A dia d’avui la sobrassada de Mallorca és molt coneguda, ja que s’exporta i s’utilitza en plats molt diversos, cosa que Alemany remarca positivament per a «poder viure de més coses a part del turisme». També afegeix que «el món ha evolucionat» i que «ens hi hem d’adaptar» per tal d’assegurar un bon futur a la cuina mallorquina.
Podeu escoltar l’entrevista completa: