El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha advertit que l'aigua que s'aboca de la depuradora de Sóller podria estar afectant la qualitat de l'aigua de la zona sensible de la badia, ja que s'ha detectat un contingut de bacteris fecals que multiplica per 16 el legalment permès.
Segons ha explicat el GOB aquest dijous en nota de premsa, l'anàlisi elaborada per l'Ajuntament confirma la presència de 33.000 coliformes per 100 mil·lilitres d'un bacteri d'origen fecal, l''Escherichia coli', quan el límit màxim que permet la llei és de 2.000 en zones sensibles.
A les Balears existeixen una sèrie de zones que, per la seva naturalesa especial, estan subjectes a mesures especials respecte a la qualitat de les aigües que s'aboquen de les depuradores, amb la condició d'evitar la seva deterioració ambiental.
Aquest llistat, ha explicat el GOB, inclou al Port de Sóller com a zona sensible, per la seva possible eutrofització -acumulació de residus- i per ser una massa d'aigua que requereix un tracte addicional.
«Tenint en compte que la dinàmica marina facilita que l'aigua abocada per la depuradora entri en la badia», des del GOB han considerat que l'abocament d'aigües residuals de Sóller «podria estar afectant la zona protegida».
Estratègia d'abocaments zero
Respecte a l'informe de la Comissió de Medi Ambient de les Balears, que afavoreix la renovació de l'emissari per a allunyar-lo de la costa, el GOB ha assenyalat que «no és una solució acceptable», ja que simplement «allunya el focus de contaminació».
Per això, demanen «enfocar el problema a l'origen» i «escometre sense excuses la millora del sistema de depuració».
A més, han reclamat a la Conselleria una estratègia a mitjà termini d'abocament zero a les Balears, «facilitant que totes les aigües depurades puguin ser aprofitades per l'ús agrari».
Aixo no ve d’ara i ningu fa res. Es hora de controlar sa flota hotelera on aboca ses seves aigües tambe