algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

La campanya de control de plantes invasores a Formentera ja ha permès eliminar 8 tones de vegetals

La primera etapa d'eliminació d'espècies invasores a Formentera ha permès la retirada de 8 tones de vegetals a dos quilòmetres de la costa de l'illa. La planta més present en aquestes actuacions ha estat el 'Carpobrotus', present a bona part de la costa.

Tal com ha explicat el Govern aquest dissabte, en l'execució de les tasques, també s'ha aprofitat per eliminar altres espècies amb caràcter invasor rellevant com l'agave i l'opuntia. Aquestes espècies són una amenaça per la flora autòctona de l'hàbitat i, a més, n'alteren les seves característiques.

Aquesta campanya té un pressupost de 141.000 euros i durarà quatre anys durant els quals es faran revisions per controlar el possible rebrot d'aquestes espècies. També inclou accions com una cartografia i campanyes de divulgació entre els residents. Està previst que les actuacions d'eliminació es reprenguin a partir del mes de setembre.

L'anomenada patata frita o bàlsam ('Carpobrotus sp'.) és originària de Sud-àfrica, però, fruit del comerç, arribà a les Illes Balears on, ràpidament, assolí un paper preponderant com a planta ornamental.

Aquesta espècie vegetal té una gran capacitat invasora i es troba llistada al Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores (RD 630/2013). Per tant, existeix una necessitat legal de control i, si és possible, d'erradicació. Sovint ocupen ecosistemes molt sensibles alhora que importants des del punt de vista econòmic, com és el litoral, tant rocós com arenós.

Segons han recalcat des del Govern, aquestes plantes cobreixen per complet el substrat, ofegant les espècies autòctones de gran importància de conservació creant-se així un ecosistema monoespecífic. L'erradicació no és senzilla, ja que qualsevol bocí que queda al medi ràpidament arrela constituint una nova planta.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.