muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

Els repartidors a domicili de Glovo, Uber Eats i Deliveroo de Mallorca, «decebuts» amb la nova 'llei rider'

Els repartidors a domicili de Mallorca s'han mostrat «decebuts» amb la nova 'llei rider' que entra aquest dijous en vigor, assegurant que només els ha suposat «perdre ingressos» mentre que previsiblement continuaran treballant com a autònoms, encara que, sospiten, amb pitjors condicions.

«Hi ha gent que es pensava que li farien un contracte», ha explicat a Europa Press la portaveu de Repartidosunidos.org a Mallorca, Mercedes Echegaray.

Segons ha indicat, de les diferents plataformes que treballaven a Mallorca, la majoria només podran continuar treballant amb Glovo. Deliveroo ja va anunciar el seu tancament, Uber Eats ha recorregut subcontractes i Just Eat ja tenia un altre model i està negociant un conveni col·lectiu.

Echegaray ha explicat que Glovo ha modificat la seva operativa introduint unes tarifes variables amb les quals «eliminar l'indici de laboralitat» i poder mantenir als repartidors com a autònoms. La llei ho permet mentre l'empresa pugui demostrar que el treballador funciona de manera autònoma, «a això s'han aferrat, ha apuntat la portaveu dels 'riders'.

No obstant això, les tarifes base podran variar també a la baixa, la qual cosa per a aquest col·lectiu de repartidors podria implicar «promoure que la gent treballi per molt pocs doblers» i «aprofitar-se de la gent que, per necessitat, ho farà per menys».

«A la llei l'única cosa que li demanàvem era precisament que ens donàs capacitat per a organitzar-nos i negociar en grup les condicions amb les plataformes», ha lamentat Echegaray.

La portaveu de Repartidoresunidos.org ha informat que diversos companys ja han decidit deixar l'ofici i que fins i tot els que estaven a favor de la llei estan decebuts, «perquè estan veient que els famosos contractes no ho eren». Per a Echegaray, el resultat de la llei ha estat una disminució de la competència que els «dificulta molt poder negociar preus».

Mentre s'elaborava la nova llei, Repartidoresunidos.org va promoure diverses concentracions motoritzades a Palma en contra del text.

La nova llei

L'anomenada 'llei de riders', que obliga les plataformes digitals de repartiment a contractar com a assalariats als seus repartidors, entra en vigor aquest dijous, 12 d'agost.

La norma és fruit de l'acord que varen assolir el mes de març passat el Ministeri de Treball i Economia Social, CCOO i UGT i les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme i afecta a les relacions laborals entre les plataformes dedicades al repartiment o distribució de qualsevol producte o mercaderia i els seus treballadors, és a dir, que no afecta només les empreses de repartiment de menjar a domicili com Glovo, Uber Eats i Deliveroo.

La llei reconeix la presumpció de laboralitat dels treballadors que presten serveis retribuïts de repartiment a través d'empreses que gestionen aquesta tasca mitjançant una plataforma digital, en línia amb la sentència que va dictar el Tribunal Suprem al setembre de 2020, en la qual establia que els repartidors són treballadors per compte d'altri i no autònoms.

Així mateix, la norma contempla que la representació legal dels treballadors haurà de ser informada de les regles que tanquen els algorismes i els sistemes d'intel·ligència artificial que poden incidir en les condicions laborals per les quals es regeixen les plataformes, incloent l'accés i manteniment de l'ocupació i l'elaboració de perfils.

En concret, es recull en l'Estatut dels Treballadors que totes les empreses (no sols les plataformes de repartiment) han d'informar dels paràmetres, regles i instruccions en els quals es basen els algorismes o sistemes d'intel·ligència artificial que afecten la presa de decisions que poden incidir en les condicions de treball, l'accés i el manteniment de l'ocupació, inclosa l'elaboració de perfils.

La norma ha estat molt criticada per associacions de repartidors. Així, l'Associació de Plataformes de Serveis sota demanda (APS), que engloba a les principals plataformes de 'food delivery' a l'Estat espanyol, Deliveroo, Stuart, Glovo i Uber Eats, va advertir en el seu moment que aquesta llei posa en risc el desenvolupament d'un sector que aporta més de 700 milions d'euros al PIB espanyol.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.