algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Tornen a denunciar les mancances de climatització de la residència per a persones majors de la Bonanova de Palma

L'associació Amics dels Llaços Grisos, conjuntament amb familiars de la residència de la Bonanova, denuncien l'incompliment per part del Consell de Mallorca, del compromís d'arreglar el problema de climatització d'aquesta residència pública, gestionada per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), durant la legislatura actual.

Tant l'associació com els familiars expliquen que «s'han assabentat a través d'una xarxa social de la Residència la Bonanova, de la iniciativa que es posa en marxa aquest dijous de proveir el personal sociosanitari i el de serveis, de camisetes tèrmiques tipus esportiva, per afrontar les altes temperatures estiuenques. Just a l'equador d'aquest estiu, quan ja hi ha hagut molts dies amb temperatures superiors als trenta graus, i la sensació de calor és encara pitjor a conseqüència de la humitat de l'illa».

També expliquen que «Després de la protesta feta contra la manca d'aire condicionat a les residències públiques de gent major, per part d'aquesta associació, defensora dels drets de la gent gran, el 6 de juliol de 2019, i coincidint amb la presa de possessió com a Presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera es va comprometre, públicament, el 10 de juliol de 2019, durant una visita a la Residència la Bonanova, a resoldre els problemes de climatització d'aquest centre residencial. La Presidenta del Consell, va assegurar que la institució 'ja fa feina per donar solució a la deficiència en la climatització d'aquesta residència'».

Han passat dos anys d'aquest compromís i d'aquestes declaracions públiques, i no ha arribat cap solució ni cap canvi «en els problemes de climatització».

L'associació Amics dels Llaços Grisos i familiars de la Bonanova, considera que «la solució adoptada per l'IMAS consisteix en dotar als treballadors d'aquesta residència pública, de camisetes de teixit tèrmic per pal·liar els efectes de la calor a la feina». Mesura, que consideren, «del tot ridícula i inútil, i sobretot, sense tenir en compte als usuaris del centre».

Des de l'associació i els familiars, reiteren que es tracta d'una residència construïda fa més de quaranta anys, i que va ser inaugurada al maig de 1982. «Que no ha disposat mai d'un sistema centralitzat d'aire condicionat, només ara a la novena planta, des de que es va reformar a la passada legislatura. Els menjadors de les diverses plantes sí compten amb equips d'aire fred, així com a la unitat d'Infermeria, la sala d'actes i, es clar, els distints despatxos de la direcció i els responsables d'aquesta residència».

També recorden que «la capacitat de la Bonanova és per a prop de cinc-centes persones, i que avui n'hi ha entre tres-cents a quatre-cents usuaris i usuàries; distribuïdes entre les quatre plantes inferiors que acullen a la gent gran assistida, i de les tres plantes superiors, que per ventura no són del tot ocupades per posar-se en funcionament la novena fa uns mesos, i la previsió de reforma de la vuitena planta que fa temps, els consta que està buida, per part de l'IMAS». Així doncs, la majoria de persones autònomes serien a la setena planta.

Per acabar, l'associació i els familiars, demanen «solucions reals i efectives, mentre aquesta residència encara estigui en funcionament, per als greus problemes de climatització que pateix des de la seva construcció». Perquè, diuen: «continuen demanant la reconversió d'aquest centre residencial per altres usos distints als d'assistència a gent gran, a causa de les excessives dimensions, a les nombroses deficiències i carències d'equipaments, de manteniment, i, fonamentalment, assistencials». «És una residència on s'han produït molts incidents lamentables en els darrers anys, i la segona més gran de tot l'Estat espanyol, quan, a l'actualitat, es construeixen residències amb un màxim de cent vint persones per garantir la qualitat de vida dels residents».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.