algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 20°
20°

La Plataforma 'Les Balears Acollim' recorda que el rescat de persones a la mar és una obligació recollida al Dret Internacional

La Plataforma 'Les Balears Acollim', formada per una trentena d'entitats, ha fet públic un manifest amb motiu del Dia Internacional de Refugiat, aquest diumenge, 20 de juny, que reproduïm íntegrament.

Manifest

Amb motiu del Dia Internacional de Refugiat, el 20 de juny, i tenint molt present la situació en la que es troben les persones en moviment, tant les arribades en pastera a les Illes Canàries, com els darrers fets esdevinguts a Ceuta, com la quantitat de desapareguts al Mar Mediterrani o en qualsevol altra tram del trajecte; la Plataforma Les Balears Acollim, reitera una vegada més, la necessitat de canvi radical en la política migratòria.

Per això, recorda a les autoritats competents de l’Estat Espanyol i a les de la Unió Europea, que:

- El rescat de persones en el mar no és part de la política migratòria, és una obligació recollida al Dret Internacional. És totalment necessària i urgent una reforma de las polítiques i pràctiques de recerca i rescat(SAR) en el mar mediterrani, per protegir la seguretat, la dignitat i els drets humans dels migrants que es veuen obligats a emprendre aquest perillós viatge cap a Europa.

- Els acords de contenció de la migració amb països que violen els drets humans, son inacceptables i no poden considerar-se part de la política migratòria.

Aquesta política migratòria ha de començar en el moment en que les persones són desembarcades a un pot segur i no en el d’un país tercer que viola reiteradament els drets humans de les persones en trànsit.

L’informe presentat per l’Alta Comissionada de les Nacions Unides, sobre l’absència de protecció dels drets humans dels migrants a Líbia, ja sigui en trànsit pel país, durant la seva estada en ell o en intentar abandonar-lo per la ruta del Mediterrani Central; responsabilitza les decisions polítiques i mesures

adoptades per les autoritats líbies, les institucions de la Unió Europea, així com els seus Estats Membres i demés actors involucrats, ja que han contribuït a crear un escenari en el que la dignitat i els drets humans de les persones migrants estan en perill constant i són vulnerats de manera sistemàtica.

En aquest sentit, contravenir les lleis de la mar no prestant assistència a persones en perill o no garantint la seva arribada a port segur costa vides a més de suposar la violació dels drets humans. I també establir acords amb països tercers, que de manera reiterada violen els drets humans de les persones migrants perquè s’encarreguin de la contenció de la migració.

És important destacar la situació d’especial vulnerabilitat a la que es veuen sotmesos els i les joves extutelats i extutelades d'origen estranger, els quals es veuen abocats a l’exclusió social, a la injustícia i a la manca de drets, degut a una llei d’estrangeria que els condueix a una situació d’irregularitat i discriminació,sense cap possibilitat d’integrar-se social ni laboralment al nostre estat, tal i com indica el manifest de 'La Federación de Entidades con Proyectos y Pisos Asistidos (FEPA)' i a la que ens sumam per denunciar aquesta situació.

Per tot això, EXIGIM:

- La corresponsabilitat real de tots els Estats Membres, la revisió del Nou pacte europeu de migració i asil, i que es garanteixin les condicions d’acollida i asil reconegudes a la carta dels Drets Humans i que estan regulades al Dret Internacional, ja que aquestes són d’obligat compliment pels estats comunitaris.

- La revisió de la Llei d’estrangeria de l’Estat Espanyol, en la qual s’haurien de garantir els drets de les persones en moviment, assegurant la seva integració laboral i recolzant el dret d’establir una vida digna, lluny de la desprotecció actual i l’exclusió social a la que es veuen subjectes en els nostres dies.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toni, fa mes de 3 anys

Permuta.
Per cada "acollit", el "voluntari" ha de residir an el país del pressumpte "acollit".
I quan se cansi el "voluntari" pot demanar la tornada si el "acollit" ho permet.

Valoració:0menosmas
Per ¿?, fa mes de 3 anys

Trenta entitats convocants i només una dotzena de persones darrere d'una pancarta. Per exigir que no quedi. Només falta saber quantes obren la porta de casa seva.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente