algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
10°

El picaplatges camanegre torna a criar a la costa de s’Albufera de Mallorca 30 anys després

Maties Rebassa

El Parc natural de s’Albufera de Mallorca ha registrat l’èxit reproductor de tres parelles de picaplatges camanegre (Charadrius alexandrinus) a la zona costanera de l’espai natural protegit. El naixement de pollets ha estat possible gràcies al tancament d’una zona favorable per a la nidificació a l’espigó de s’Oberta, que s’ha pogut realitzar arran de la recent aprovació del nou Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN).

El picaplatges camanegre és una petita au limícola pròpia d’àrees salineres, platges i trams de costa ben conservats. De fet, és l’únic limícola que és capaç de fer niu a les nostres costes, i es troba actualment catalogat com a ‘en règim de protecció especial’.

Aquesta au sol criar a les voreres de les llacunes salobres interiors del parc i també ho feia a la zona de s’Oberta. Però el trànsit de persones de la costa, especialment a la primavera i l’estiu, va fer que anàs desapareixent de la majoria de platges on criava. Des de la declaració del parc, l’any 1988, cap colla havia aconseguit mai criar a la zona costanera de s’Albufera de Mallorca.

La recent ampliació del Parc i l’aprovació del PORN han permès realitzar un tancament temporal per motius de conservació de l’espècie, motivada per la coneixença d’una zona favorable per a la nidificació del picaplatges camanegre. Durant el mes de juny el personal del parc ha pogut confirmar la presència de pollets a tres nius diferents d’aquesta zona i s’espera que durant les pròximes setmanes puguin realitzar els primers vols.

El personal del Parc agraeix la bona predisposició i col·laboració tant dels operaris municipals, els quals han deixat d’entrar dins la zona acotada mentre duri la reproducció dels picaplatges, com dels vianants. Així, s’ha posat de nou de manifest que el picaplatges camanegre sol respondre molt positivament als tancaments temporals de trams de costa, que els atorguen la tranquil·litat necessària per a poder covar els ous i cuidar les seves pollades.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.