algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
22°

El Consell protegirà i promocionarà la tela de llengües: «És part de la nostra identitat com a poble»

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, han rebut representants de diferents fabricants de tela de llengües per a explicar-los la intenció del Consell de protegir aquesta tècnica tradicional i artesana, alhora que es difon. Així, Busquets ha anunciat que «ja hem fet la primera passa, i és que el Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca ha donat el vistiplau per a la incoació de l’expedient».

Per part de les empreses, a la trobada han assistit Tomeu Fuster, de Teixits Vicens (Pollença); Maribel Bujosa, de Teixits Bujosa (Santa Maria) i Biel Riera, de Teixits Riera (Lloseta).

Segons ha explicat la vicepresidenta del Consell, la Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca ha iniciat els tràmits per a declarar la tècnica del teixit de la tela de llengües com a Bé d’Interès Cultural Immaterial (BICIM) «perquè pensam que té un alt valor patrimonial» i ha agraït als fabricants de teixits que siguin custodis i transmissors d’aquesta tècnica, que la conservin i que innovin per reivindicar-ne la vigència.

«La tela de llengües és part de la nostra identitat com a poble, és tradició, és patrimoni i forma part de l’imaginari col·lectiu. Volem reconèixer oficialment tot això per protegir-ho i que les generacions futures també tenguin la referència de la tela de llengües», ha remarcat Busquets. La intenció és que un dia la tela de llengües pugui ser també Patrimoni de la Humanitat i, per aquesta escomesa, serviran els estudis i els informes que documentaran la història i l’evolució d’aquesta tècnica a l’hora de declarar-la BICIM.

D’altra banda, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha destacat que «des del punt de vista econòmic també és important treballar per a protegir la tècnica perquè es fabrica en empreses locals i familiars que enriqueixen el sistema econòmic i que, a més, són matèria primera per a artesans, que elaboren productes que compren mallorquins i mallorquines, a més de visitants, que duen així part de la nostra cultura i identitat als seus llocs d’origen».

Així, paral·lelament a la declaració de la tela de llengües com a BICIM, es faran accions de difusió i jornades de formació, a més de mantenir la convocatòria d’ajudes per a impulsar el producte elaborat a Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.