cielo claro
  • Màx: 14°
  • Mín:
13°

El curs 2021-2022 s’iniciarà amb la màxima presencialitat a les Balears

El conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, i la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, acompanyats del director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, i la directora general de Salut Pública i Participació, Ma Antònia Font, han presentat aquest dijous les principals mesures de prevenció, higiene i promoció de la salut davant la Covid-19 per al proper curs 2021-2022. Aquesta roda informativa respon a la voluntat d’explicar com s’aplicaran a les Balears les mesures que dimecres es varen presentar per part dels Ministeris d’Educació i Formació Professional i de Sanitat a la reunió conjunta celebrada amb els representants de les diferents comunitats autònomes.

Els dos consellers han coincidit en valorar «molt positivament» el desenvolupament del curs escolar a les Balears. En concret, han fet un especial esment en el fet que s’ha demostrat que «les escoles són indrets segurs gràcies a la feina col·lectiva de docents, alumnat, famílies i administració». L’elaboració participada dels protocols que els centres han aplicat de manera exemplar s’ha traduït en una molt baixa incidència en els centres educatius. Així ho reflecteixen els estudis de contacte que es fan als centres educatius quan es detecta algun positiu. Aquests estudis són majoritàriament negatius, la qual cosa demostra que la major part dels positius són externs i que dins els centres no sols no es transmeten, sinó que es tallen les cadenes de transmissió.

Per això durant el curs escolar 2021-2022 es continuaran aplicant les principals mesures dels protocols del curs actual, és a dir, màscara, distància, neteja i ventilació, el que suposa un escenari semblant al de l’actual curs però amb algunes modificacions.

Precisament, en el tema de la ventilació s’ha anunciat l’adquisició per part de la Conselleria d’Educació i Formació Professional, de gairebé 4.000 filtres HEPA que es distribuiran entre els centres educatius com a mesura complementària a la dotació de dispositius mesuradors de CO2 realitzada el passat curs.

Per altra banda, després de la reunió de dimecres de la Conferència Sectorial d’Educació, una de les principals novetats del nou curs serà la reducció de la distància interpersonal a 1,2m. Actualment és d’1,5m. Aquesta modificació permetrà incrementar la presencialitat de tot l’alumnat de les Illes Balears i recuperar alguns espais actualment dedicat a impartir classes. Quant al nombre de docents, la intenció del Govern és el de comptar amb un nombre similar al que s’ha implantat aquest curs, en funció de les necessitats derivades de les mesures de prevenció establertes. Convé recordar que el curs 2020-2021 ha comptat amb un increment històric de professorat: 567 docents.

A més, també s’ha posat en marxa un grup de substitucions exprés que es va iniciar amb un conjunt 25 docents i que en el moment més àlgid de la pandèmia ha arribat a comptar amb un centenar de professionals. El bon funcionament d’aquesta iniciativa aconsella la seva continuïtat aquest curs.

Les ràtios mitjanes tornaran a la normalitat, circumstància que a les Balears significa que «es mantindran dins els límits legals i que quan es superin el que marca la normativa es dotaran els grups de més professorat per desdoblar els grups». S’ha de tenir present que a l’educació infantil i primària es mantindran els grups bombolla però amb la diferència que dins aquests els alumnes podran interactuar entre ells, sense necessitat de mantenir la distància de seguretat, com passa actualment en els grups d’infantil, sempre mantenint la màscara posada en l’alumnat major de 6 anys.

En el cas de l’alumnat amb necessitats educatives especials, escolaritzats a aules UEECO, recuperaran la participació en el grup ordinari de referència i l’alumnat que està escolaritzat en modalitat combinada, podrà mantenir-la, a diferència del curs actual en que han hagut d’optar entre el centre ordinari i el centre d’educació especial.

Des de la Conselleria de Salut i Consum s’ha confirmat que els professionals de l’àmbit docent vacunats amb la primera dosi d’AstraZeneca, podran optar entre rebre la segona dosi d’AstraZeneca o de Pfizer. Actualment hi ha més de 20.000 professionals dels centres educatius vacunats a les Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.