cielo claro
  • Màx: 14°
  • Mín:
13°

El Govern cataloga més de cent establiments emblemàtics de catorze municipis de les Balears

Un total de 102 establiments comercials de catorze municipis de les Illes Balears ja estan catalogats dins el projecte Emblemàtics de les Illes Balears. Aquest dimecres, el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat el web www.emblematicsbalears.es, que recull tota la informació dels comerços catalogats i que serà l’eina a través de la qual es visibilitzarà i promocionarà el teixit comercial tradicional. L’acte, que ha tengut lloc al Centre Bit Raiguer, ha comptat amb la presència del director general de Comerç, Miquel Piñol; la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis; representants dels consells insulars, de diferents ajuntaments implicats en el projecte i comerciants, a més de representants de les altres illes que han seguit la presentació de forma virtual.

El projecte Emblemàtics de les Illes Balears neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. El vicepresident Yllanes ha manifestat que «l’objectiu és reconèixer, fomentar i impulsar els petits establiments comercials de tota la vida, aquells petits comerços amb història, les botigues arrelades als nostres barris i pobles. En general, tots els comerços amb elements singulars i d’un alt valor afegit».

Yllanes ha declarat que «la història d’un poble es pot explicar també a través dels seus comerços i, sobretot, a partir de les persones que hi estan al capdavant, com les famílies que han mantingut el negoci fins a l’actualitat. Per això, aquest projecte és un reconeixement a aquests establiments tradicionals que contribueixen a la singularitat dels espais urbans i, en definitiva, dels municipis i de la societat». El vicepresident ha afegit que «la identificació i visibilitat d’aquests establiments també té un impacte sobre el conjunt del teixit comercial de la zona, i afavoreix el conjunt del comerç de proximitat dels municipis».

L’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), entitat dependent de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica i responsable del projecte juntament amb la Direcció General de Comerç, ha editat un manual perquè siguin els mateixos ajuntaments els que identifiquen els negocis que compleixen els requisits per ser emblemàtics. De fet, s’han establert una sèrie de categories per unificar els criteris entre tots els participants en el projecte. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un ofici o producte singular), amb història (amb més de 75 anys de vida) i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Els establiments que compleixen aquestes tres categories són emblemàtics.

Emblemàtics de les Illes Balears és un projecte viu que creixerà a mesura que s’hi incorporin més ajuntaments i comerços. De moment, els municipis que ja compten amb establiments catalogats són Alaró (3), Consell (6), Esporles (5), Inca (14), Llucmajor (8), Manacor (16), Marratxí (5), Pollença (9), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (8), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5), Formentera (Sant Ferran 1 i Sant Francesc Xavier 5). Per categories, hi ha 32 establiments emblemàtics, 24 arrelats i amb història, 21 amb patrimoni i història, 18 amb història, 6 arrelats i 1 amb patrimoni.

La web d’Emblemàtics permet conèixer la història de tots els comerços, així com tenir-ne les dades principals. Està disponible en català, castellà i anglès, ja que també es pretén arribar al públic de fora de les Illes perquè els emblemàtics siguin un punt d’atracció turística i puguin aportar promoció a la resta del teixit comercial del municipi. Per tal d’identificar els comerços catalogats, l’IDI lliurarà un distintiu per a posar-lo en un lloc visible perquè el públic reconegui els establiments emblemàtics de les Illes Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.