algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 13.97°
17°

La llei de l'eutanàsia es podrà aplicar a les Balears a partir del 25 de juny

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha assenyalat aquest dimarts que les Balears començarà a aplicar, el pròxim 25 de juny la llei d'eutanàsia que «evitarà el sofriment a pacients i famílies», i, a més, «resoldrà incerteses i inseguretats».

Juntament amb el coordinador de Salut Mental, Oriol Lafau, la consellera ha explicat que la norma estatal respon a una demanda social i a anys de reivindicacions i ha defensat que es tracta d'un dret «que es podrà exercir amb seguretat i equitat».

Segons ha explicat, s'està preparant la creació i el reglament de la Comissió de Garantia i Avaluació, que vetllarà per la prestació del dret a les Balears, i que podria estar llesta per ser aprovada pel Consell de Govern a finals de maig.

El procés fixat per la llei i que ha explicat la consellera es divideix en tres fases. En primer lloc, la persona que desitja accedir a la prestació ha de posar-ho en coneixement del seu metge responsable, un facultatiu triat pel mateix pacient i que formi part del seu procés de malaltia. El pacient traslladarà al doctor el seu desig per una primera deliberació.

En segon lloc, la sol·licitud firmada per un metge responsable, passarà a un metge consultor sense relació amb el pacient, encara que si del camp de la malaltia en qüestió i que elaborarà un altre informe per ser elevat a la Comissió de Garantia i Avaluació, formada per cinc sanitaris i quatre juristes.

Segons ha detallat Lafau, la llei marca que aquest procés no ha de prolongar-se més enllà de dos mesos. El pas final seria l'aplicació dels medicaments destinats a posar fi a la vida del pacient. Aquest, ha afegit, podria dur-se a terme en el domicili o en un centre hospitalari, pel mateix pacient o per una tercera persona.

La consellera Gómez ha explicat que podran accedir a aquesta prestació, que estarà inclosa en el catàleg de prestacions del Sistema Nacional de Salut, persones majors d'edat i en plena capacitat d'obrar, que hauran d'exercir el seu dret de forma autònoma, conscient i informada i que es trobin en situació de sofriment greu, impossibilitat o sofriment físic o psíquic intolerable.

En aquest punt, el doctor Lafau ha assenyalat que a països on està vigent aquest dret, el volum de sol·licituds i aplicacions se situa al voltant del 0,006% de la població, davant algunes crítiques que es refereixen a una possible «allau» de peticions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.