algo de nubes
  • Màx: 20.06°
  • Mín: 12.82°
19°

Sus a l'època de trampeig per controlar el banyarriquer als alzinars de Mallorca

Comença l'època de trampeig per controlar el banyarriquer als alzinars de Mallorca. | CAIB

El Servei de Sanitat Forestal ha començat a col·locar trampes per al control del banyarriquer (Cerambyx cerdo) a la finca pública de Gabellí Petit (Campanet). En total, n'han instal·lat 369 en el marc del pla integral per recuperar i conservar els alzinars, a més de les 240 a Puig de Santuîri (Pollença). Des del Servei han recordat que, fins dia 15 de maig, és important que les persones que tenguin alzines a les finques hi posin també trampes.

Per preparar una trampa casolana es necessita un barral de plàstic, tallat pel terç superior, per utilitzar aquesta part com a embut, dins el recipient. A l'altura de la boca del barral, es recomana fer un forat perquè, en el cas que plogui, es pugui drenar l'aigua i la trampa no caigui. S'ha de penjar entre el metre i metre i mig d'alçada de la soca de l'arbre. La mescla que s'hi posi per atraure estarà feta amb 50 grams de sucre diluïts en 100 ml de vi i sal.

El personal tècnic del Servei de Sanitat Forestal ha recordat la importància de tenir-les instal·lades durant la primera quinzena de maig, ja que així se n'assegura l'efectivitat a l'hora de capturar els primers insectes. A partir del 15 de juliol, es poden començar a retirar.

A més de la instal·lació, per part de la Conselleria, de trampes a diverses finques públiques, el grup de recerca en Ecologia Interdisciplinària de la Universitat de les Illes Balears (UIB) n'ha instal·lat deu a cadascuna de les dotze finques públiques gestionades pel Govern. Amb aquestes mostres, es podrà conèixer l'evolució i efectes de les accions engegades per al control del banyarriquer.

Cal recordar que el Cerambyx cerdo és un insecte protegit al continent europeu, tot i que a l'illa de Mallorca, a causa de la superpoblació present, es va autoritzar la seva captura el 2016 per la gran afectació als alzinars de l'illa. Per més informació, es pot consultar la pàgina web del Servei de sanitat forestal: sanitatforestal.caib.es.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.