algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 13.97°
17°

La majoria d'hospitals i centres de Salut de les Balears desobeeixen la normativa lingüística i imposen el castellà als pacients

Les denúncies són reiterades i continues, pacients que visiten hospitals públics o centres de salut que se'ls obliga a baratar la llengua que voldrien usar, retolació i paisatge lingüístic exclusivament en castellà i missatges al mòbil que desobeeixen la Llei i la normativa d'usos lingüístics de les Illes Balears.

La Conselleria de Salut del Govern imposa el monoingüísme castellà en la majoria de tràmits i el xantatge a vegades és implícit i altres explícit, o acotes el cap i uses el castellà o t'hi jugues la teva pròpia salut.

Aquest és el tracte que reben els ciutadans de les Illes Balears del seu propi Govern. Un tracte que han denunciat desenes de ciutadans usant els mecanismes públics, com l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics o les xarxes socials.

Alguns d'aquests ciutadans han fet arribar queixes i fotografies del paisatge lingüístic que ens podem trobar als centres de salut o hospitals públics i que demostra la brutal paradoxa: el Govern usa els mecanismes que sufragam entre tots per marginar una part de la ciutadania i arraconar la llengua que voldrien poder usar en llibertat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Pep Corba, fa mes de 2 anys

Sentit comu,impositiu voldras dir,desde fa mès de 300 anys.Segur que has apres,altres llenguas,per gonyarte les sopas; to diré en faxasnyol " ahí,donde fueres,hicieres lo que vieres".
Aqui no obligam a ningú,a que se quedí a casa nostra,tant per aire,o per la ma,ja saps a hon torna.Salut,que no cansa

Valoració:4menosmas
Per mallorqui, fa mes de 2 anys

"Denuncies reiterades i continues" jajajajajajaj si sou voltros mateixos, es 4 moixos quejicas de sempre

Valoració:-10menosmas
Per Figaflor, fa mes de 2 anys

Què voleu? És el PSOE i PODEMOS. Viva la llengua del imperio!!! Mueran los patois!!

Valoració:4menosmas
Per Unaperaqui, fa mes de 2 anys

Jo tenc tant dret a viure en la meva llengua com qualsevol! La normativa s'ha de respectar, que ja no ens respecten ni amb normativa!

Valoració:8menosmas
Per 2000, fa mes de 2 anys

@Balearium: Que te de sentit comú que uns tingueu el dret de viuere en la vostra llengüa i els autòctons no?

Valoració:7menosmas
Per Lisa, fa mes de 2 anys

Ja se sap, quan més ignorants, més prepotents i xulos, aquesta és la manera de fer dels castellans, imperialistes i saquejadors, ho porten al ADN, i ens volen sotmesos a una cultura menyspreable..

Valoració:16menosmas
Per 2000, fa mes de 2 anys

@Balearium: El que preval és la incultura i el supremacisme dels castellans.Tan proclamar la sagrada Constitució pel que us interessa i en aquest cas us la passeu pel forro igual que l´Estatut de Balears.

Valoració:20menosmas
Per jbm, fa mes de 2 anys

Sa gent que va a viure a un territori diferent del propi i no es molesta en aprendre a entendre sa llengua pròpia dels indígenes d'aquell territori és un colonitzador, i això tant es bo pels anglófons que van a viure a Puerto Rico i no aprenen es portorriqueny, com pes madrilenys que venen a viure a Mallorca i no aprenen es mallorquí.

Valoració:21menosmas
Per jbm, fa mes de 2 anys

EN DEFENSA DE LA LLENGUA PRÒPIA DE LES ILLES BALEARS
1. És clarament colonialista el fet que a un territori hi hagi una llengua amb un grau d'obligatorietat de coneixement superior al grau d'obligatorietat de coneixement de la llengua pròpia dels indígenes d'aquell territori. Per això volem que el coneixement de la que és pròpia de les illes Balears, hi sia, com a mínim, tan obligatori com ho és, actualment, el coneixement del castellà (i/o com ho pugui arribar a ser el coneixement de qualsevol llengua).
2. És clarament colonialista que les comunicacions que ocupen un espai comunicacional públic limitat (ràdio, TV, etc.) s'hi facin, majoritàriament, en llengües diferents de la pròpia del territori. Per això volem regular l'ús del nostre espai comunicacional de manera que, a la suma de totes les comunicacions públiques i privades que l'ocupen, la nostra llengua hi tenga una presència, com a mínim, del 50%, i que, mentre això no s'aconseguesca, les ràdios i televisions públiques emetin el 100% de la seva programació en català.
3.- La pèrdua del caràcter genuí de les nostres parles es fa de cada vegada més evident, per això proposam una campanya que engresqui la gent per recobrar expressions, frases fetes, vocabulari i maneres de dir de cada illa, de cada comarca, de cada poble, de cada llogaret, i per observar quines diferències hi ha en la manera d’expressar-se de la gent jove i la gent gran, ja que és a la sintaxi on hi ha major perill d’enfonsament de la parla genuïna.
4. És clarament colonialista que una universitat pública exigesca, amb caràcter general i per a totes les carreres, un grau de coneixement de l'anglès superior al grau d'exigència general de coneixement de la llengua pròpia del territori. Per això volem que la UIB (excepte a les carreres que ho duen implícit) deixi d'exigir amb caràcter general un nivell de coneixement de l'anglès que la majoria d'alumnes no tenen de les dues llengües oficialment oficials.
5. En defensa de totes les llengües i cultures minoritàries i/o minoritzades del món i, per tant, també de la nostra. Contra la progressiva colonització cultural que els grans mitjans de comunicació practiquen de cada vegada més.
6. Per poder gestionar amb eficàcia la situació a la qual ens han abocat les circumstàncies i l'atac secular, constant i patent de l'Estat contra la nostra llengua i contra la pròpia supervivència com a poble, necessitam que el sistema educatiu sigui completament gestionat i dirigit per la nostra comunitat educativa i, naturalment, que sa llengua vehicular sia la pròpia del territori (tal com passa a qualsevol indret que no sia una colònia)
ASSOCIACIÓ: JUBILATS PER MALLORCA

Valoració:19menosmas
Per Balearium, fa mes de 2 anys

Por mucha campaña pancarenegada, el sentido común prevalece.

Valoració:-24menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente