algo de nubes
  • Màx: 18.8°
  • Mín: 8.69°
17°

A una pizzeria del centre de Palma li diuen a un client: «Tienes que hablarme en español, porque no entiendo el mallorquín»

Aquest diumenge Joan C. Ha denunciat uns fets succeïts el vespre de la Diada de Sant Jordi i que suposen una nova vulneració dels drets lingüístics d'un ciutadà de les Illes Balears.

La nova discriminació per raó de llengua es va produir al restaurant Pausa Pizza Al Taglio Palma situat a la plaça del Mercat de Palma. dBalears ha contrastat els fets i ha parlat amb la víctima dels fets.

Joan C., que també ha fet públics els fets a través del seu perfil d'Instagram, explica que «Al capvespre, després d'estar voltant tot lo dia per Palma, era a la plaça del Mercat amb unes amigues. Com que no hi ha banys públics, he hagut d'anar a un local, en aquest cas una pizzeria d'aquestes de trossos per endur, a demanar si podia usar el bany. L'home que hi havia, un tal Dante segons m'han dit, m'ha respost un '¿Qué?'. Jo li he tornat a repetir la pregunta vocalitzant una mica més i m'ha dit 'Sí, pero ahora está ocupado'».

El denunciant continua explicat que «He quedat allà davant esperant i ell m'ha escomès dient: 'Si quieres que te entienda, tienes que hablarme en español... Si no te sabe mal, eh'». A partir d'aquí s'establi un diàleg en el qual Joan C. Li explica al pizzer que té dret a usar la llengua catalana i aquest li respon que ell té dret a parlar «espanyol», a la qual cosa el client li respon que «jo no t'he dit en cap moment que no l'usis».

Joan C. continua narrant: «Així hem estat una estona, sense perdre els papers cap dels dos, fins que ha sortit la persona del bany i m'ha dit que hi podia entrar.

Ja en sortir, li he dit adéu i m'ha dit:
- Si quieres que nos comuniquemos, tienes que hablarme en español, porque no entiendo el mallorquín.

Jo li he dit que aquest no era el problema, sinó l'actitud que ell prenia.

- Si me hubieses dicho 'me sabe mal, aún no entiendo el catalán, pero intentaré aprenderlo...'
- ¿Aprenderlo? - m'ha interromput- Para qué quiero aprenderlo, yo ya hablo español.

En aquest moment he decidit partir, tanmateix no hi havia res a fer.
Segons després, quan jo ja havia sortit del local, m'ha cridat
- En español, que estás en España!»

Joan C. Ha confirmat a dBalears que presentarà una denuncia davant l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics del Govern i ha declarat que «He cregut que era necessari visibilitzar aquestes situacions sempre que es donin i anim a la gent a anar a qualsevol altre lloc a menjar pizza. És ben fàcil trobar un lloc amb un tracte més agradable i respectuós. No consumim on ens trepitgin».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Toni2, fa mes de 2 anys

Quan diuen: "en español", la resposta ha de esser quin "espanyol"?
La immensa majoria de llenguas del món són "espanyolas".

Valoració:1menosmas
Per Ells mateixos!, fa mes de 2 anys

Es perdran mooolts clients!
Som molts que parlam català a Mallorca!
Després del Covid aquesta altra crisi... je, je, je...

Valoració:13menosmas
Per Fasol, fa mes de 2 anys

@guapi, menys escrupols per posar una denuncia. Per presumir de ser major, jugues jocs infantils bastant ridiculs, al meu parer.

Valoració:6menosmas
Per Fus, fus..., fa mes de 2 anys

El que pots fer, guapi, es disfrutar de la vida el temps que te queda, que ja no tens edat per anar pel mon fent de beneit, vell amargat. Ets tan curt, que te descobreixes a tu mateix repetint insults que fa anys ja feies amb un altre nick, particularment contra alguna comentarista femenina. Per cert, jo ja estic jubilat, bambol.

Valoració:8menosmas
Per jbm, fa mes de 2 anys

1986. «El 89% dels mallorquins que llavors tenien entre 51 i 60 anys, han estat insultats personalment per ciutadans espanyols per usar llur llengua catalana. L'insult seria el resultat visible de moltes i molt diverses situacions d'acorralament per persecució lingüística. És a dir, havien estat maltractats, justament pel fet de ser mallorquins, els qui llavors eren en edat d'ocupar càrrecs públics de tot tipus i que íntimament s'acovardeixen, com a efectes dels maltractaments, de defensar llur pròpia dignitat com a persones humanes».
SUREDA, B.; ARTIGUES, A.; BIBILONI, G.; CUYÀS, M.; GARAU, V.; GARCIA SEVILLA, L.; OBRADOR, J.; OLIVER, G.; SALVÀ, P.; SERRA, B. Enquesta sociolingüística a la població de Mallorca. Universitat de les Illes Balears i Consell Insular de Mallorca. Palma, 1986.
GARCIA SEVILLA, L.; BALADA, F.; ORTET, G.; GARAU, V. Enquesta sociolingüística de Mallorca. Estudi de Sèpal per a l‘Institut d'Estudis Avançats. Universitat de les Illes Balears (CSIC- UIB). Mallorca, 1991. (641 pàgines i més de 422 taules).

Valoració:4menosmas
Per jbm, fa mes de 2 anys

«el Regente y el Fiscal sean precisamente Castellanos», …. . …. «Que se actue y los Instrumentos se escrivan la lengua Castellana. Y que de oy en adelante no se permita imprimir libro alguno en otro idioma que en castellano». …. «así en lo civil, como en lo criminal actuando en lengua Castellana, a reserva de aquellos pequeños lugares que por su miseria y cortedad, será justo se dispense en esta condicion asta que la comunicación y trato frequente haga menos difícil y costosa su introducción en ellos». Aquest decret, dit de Nueva Planta per a Mallorca fou signat per Philippe de Bourbon al palau del Buen Retiro el 28 novembre 1715.


Valoració:6menosmas
Per jbm, fa mes de 2 anys

“Hay que fomentar la emigración de andaluces i castellanos hacia Valencia y Catalunya para reforzar el sentimiento de españolidad de aquellas regiones” (Leopoldo Calvo- Sotelo y Bustelo, 1981, president del gobierno d'Espanya que succeï en Suàrez quan en Suàrez va dimitir).



Valoració:7menosmas
Per jbm, fa mes de 2 anys

«¿Ustedes creen que hemos hecho la guerra para que el catalán vuelva a ser de uso público?» (Acedo Colunga, 1952, Governador civil de Barcelona).

Valoració:6menosmas
Per Biel, fa mes de 2 anys

si hagues parlat amb anglés hauria sigut un altra cossa...i despres els castellanoparlants es demanen perque volem ser independents

Valoració:9menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa mes de 2 anys

@ Fus, fus...,
Más escrúpulos frente a los insultos, tonto del culo.
Y deja hablar a los mayores.

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente