algo de nubes
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 9.33°
15°

Les platges de les Balears poden retrocedir entre 7 i 50 metres al final del segle

Les platges de les Balears poden retrocedir entre 7 i 50 metres al final del segle després d'augmentar el nivell de la mar entre 57 i 75 centímetres, segons el darrer Informe Mar Balear, presentat aquest dimecres.

Segons l'estudi, l'augment del nivell de la mar a la Mediterrània occidental s'ha accelerat els darrers anys. Ha augmentat 1,32 mm a l'any els darrers 134 anys (amb un increment acumulat de 17,7 cm durant aquest període).

Els darrers 39 anys l'augment ha estat de 3,00 mm a l'any i els 26 darrers de 3,29 mm a l'any, coherent amb una acceleració del ritme de pujada en els darrers anys.

Els principals centres d'investigació marina, el Govern i la Fundació Marilles han publicat aquest dimecres la versió 2021 de l'Informe Mar Balear (IMB), amb 150 indicadors i que ha comptat amb la participació de 30 institucions, tant públiques com privades, així com 98 persones, entre investigadors i personal administratiu.

L'informe mostra, a més, que la costa de les Balears és una de les principals àrees d'acumulació de plàstics de la mar Mediterrània. En aquest sentit, en un 66 per cent de les zones mostrejades es varen trobar plàstics al fons marí (abundàncies mitjanes de 2,7 i 0,3 kg/km2). En particular, l'àrea de la Serra de Tramuntana va mostrar una alta abundància de residus plàstics al fons marí (entre 30-40 kg/km2).

D'altra banda, el 2020 el 82 per cent dels punts de mostreig en platges de les Balears han mostrat una «qualitat excel·lent». No obstant això, les platges urbanes de les Illes són les que solen mostrar una qualitat més baixa de les aigües de bany.

Per la seva banda, segons l'informe, el sector pesquer professional de les Illes es troba en recessió. Des de 1950 les embarcacions s'han reduït un 78 per cent i la tripulació un 90 per cent. Les captures de pesca professional varen disminuir entre 2002 i 2020, passant de 3.900 a 2.400 tones, respectivament.

El primer informe Mar Balear es va publicar al març de 2020. En la versió de 2021 s'han actualitzat la meitat dels indicadors de l'any anterior i s'inclouen cinquanta indicadors nous com corals de profunditat, salinitat, mol·luscs protegits, dessaladores i depuradores, entre d'altres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toni, fa mes de 2 anys

@Obvi: No, això no voldrà dir menys places turístiques ni millor qualitat de vida, això voldrà dir que haurem seguit destruint el planeta. El que s'ha de fer és deixar-se d'agenda 2030 i fer efectius els objectius de sostenibilitat a més curt termini, no podem esperar fins al 2030 per ser més sostenibles!

Valoració:3menosmas
Per Obvi, fa mes de 2 anys

Si això voll dir menys places turístiques i millor qualitat de vida, ja em va bé!

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente