cielo claro
  • Màx: 22.25°
  • Mín: 13.08°
22°

[VÍDEO] Els col·lectius d'infermeria de les Balears critiquen durament Miguel Lázaro per dir que «les infermeres han de ser als hospitals»

Miguel Lázaro, president del Sindicat Mèdic de Balears (Simebal), durant la polèmica compareixença d'aquesta setmana a la Comissió de Salut del Parlament. | Parlament IB

El Col·legi Oficial d'Infermeria de Balears (Coiba), l'Associació Balear d'Infermeria Familiar i Comunitària (ABIC) i el Sindicat d'Infermeria (Satse) han rebutjat les polèmiques declaracions de Miguel Lázaro, president del Sindicat Mèdic de Balears (Simebal), en el Parlament en les quals va afirmar que «les infermeres han de ser als hospitals».

Aquests col·lectius han expressat la seva oposició a les paraules de Lázaro, que va intervenir aquesta setmana en la Comissió de Salut del Parlament per a exposar propostes de millora del sistema sanitari. En el torn de respostes als diputats, contestant a una pregunta d'un dels grups polítics respecte a la figura de l'infermer escolar, Lázaro va declarar que les infermeres «han de ser als hospitals» i que és necessari «repensar» el model d'infermeria en Atenció Primària.

Abans de dir-ho, el representant del Simebal ja va reconèixer que aquestes paraules li podrien generar «algun problema». En un torn posterior, va matisar que era una opinió personal i no del sindicat, i va voler rectificar afegint que «si pogués esborrar-ho, l'esborraria».

Coiba i ABIC han considerat molt «desafortunades» aquestes manifestacions i han recordat que és a les mateixes infermeres «als qui els competeix decidir el marc i l'àmbit en el qual desenvolupen les seves competències».

«Amb les seves paraules, el Sr. Lázaro no fa una altra cosa que demostrar el seu profund desconeixement de l'Atenció Primària», han incidit aquestes organitzacions, afirmant que l'estratègia marc anima a «un nou paradigma, en el qual les persones, famílies i comunitats siguin les veritables protagonistes i en el qual els professionals de salut participin de manera coordinada i planificada en l'abordatge dels problemes de salut, amb una mirada que vagi més enllà de la malaltia, tenint com a eix transversal la promoció de la salut i la prevenció».

«Vivim un canvi de model social en el qual s'incrementen de manera exponencial les situacions de cronicitat i fragilitat. Les infermeres familiars i comunitàries compten amb competències directes en l'atenció a les persones al llarg de tot el seu cicle vital, i a més són referents en la promoció, la prevenció i l'educació per a la salut», han defensat Coiba i ABIC.

A més, respecte a la infermera escolar, han apuntat que «les infermeres d'atenció primària duen anys treballant en els centres educatius, desenvolupant activitats d'educació i promoció per a la salut, tant per a alumnes com per al professorat, encaminades a l'adopció d'hàbits de vida saludables i l'atenció en el centre d'alumnes amb problemes crònics de salut, entre altres».

En conjunt, Coiba i ABIC han lamentat «la visió gremial» del president del Simebal, «absolutament obsoleta», ja que «l'avanç i el desenvolupament de les competències d'altres professions és una fortalesa i no una amenaça per al sistema sanitari».

«Ens semblaria més encertat aprofitar l'oportunitat d'intervenir en seu parlamentària i influir sobre les decisions de salut per a resoldre de forma més eficient els problemes de salut dels ciutadans i no per a realitzar manifestacions que condueixen a greuges i menyspreus a altres professionals», han conclòs.

Per part seva, Satse no ha acceptat «l'amenaça de rectificació» del president del Simebal dient que era una opinió personal, ja que «l'accés a la Comissió de Salut no es va realitzar a títol personal, sinó en qualitat de president del Sindicat Mèdic».

Satse ha reclamat un comunicat de disculpa de Simebal a les infermeres i infermeres especialistes i que rectifiquin donant a conèixer «la posició real del sindicat respecte a les declaracions del seu president». Amb això demanen «pal·liar el malestar i la sensació d'agressió gratuïta i innecessària» que ha suposat l'ocorregut per als equips multidisciplinaris d'Atenció Primària.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.