nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

El Govern lliura el certificat de víctima del franquisme als familiars de l’exbatle d’Inca Pere Pau Capó Cantallops

El Govern, a través de la vicepresidència i conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica ha entregat aquest dimecres, 14 d’abril, el certificat de reconeixement com a víctima del franquisme a la família de Pere Pau Capó Cantallops, en aplicació de la Llei 2/2008, de 13 d’abril de memòria democràtica de les Illes Balears.

Ha estat al llarg de l’acte 'Inca té Memòria 2021', celebrat al Claustre de Sant Domingo i organitzat per l’Ajuntament d’Inca, al qual han assistit el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera.

Jurado ha explicat que amb l’entrega d’aquest certificat, el Govern «reconeix el patiment i la greu injustícia que va patir tant l’exbatle com la seva família». A més, ha indicat que la democràcia «té un deute amb les víctimes del franquisme, que varen patir persecució, exili i assassinat en la dictadura, i que han estat ignorades durant bona part de la democràcia. Arribam tard, però arribam».

«L'entrega d’aquests certificats ajuda a reparar aquest deute, i no hi ha millor dia que aquest, en el qual commemoram el 90 aniversari de la II República, un règim democràtic que va ser defensat per persones com Pere Pau Capó, que va patir un judici i una sentència il·legals per les seves idees. Les persones com ell són els nostres referents democràtics», ha afegit el secretari autonòmic.

La Direcció General de Memòria Democràtica també ha lliurat als familiars la causa judicial 912 a 'Pedro Pablo Capó Cantallops', que forma part de l'arxiu de «Totes les Causes», un projecte de recerca de l’Associació Memòria de Mallorca, que compta amb prop de 300.000 documents que han estat lliurats al Govern.

Al llarg de l’acte el Govern ha participat a l’ofrena floral amb motiu de la celebració del 90è aniversari de la II República.

Pere Pau Capó Cantallops (1888-1954)

Pere Pau Capó Cantallops era conegut com a Perico i vivia a Inca, estava casat i tenia 6 fills. Sabater de professió, fou membre d’Esquerra Republicana Balear a Inca i fou elegit batle l’abril de 1936. El juliol de 1936 fou detengut il·legalment i alliberat en diverses ocasions. Sotmès a Consell de Guerra el 1937, va ser condemnat a treballs forçats. Fou alliberat el 1938.

Va viure un període de grans i profundes transformacions socials, econòmiques i polítiques, especialment en el cas d’Inca. No restà al marge d’aquests canvis i hi contribuí de manera activa, ja fos com a treballador del sector del calçat, com a membre d’associacions, com a integrant de grups sindicals o com a responsable polític. Tot i que va treballar en diferents àmbits, destaca que arribàs a ocupar la batlia d’Inca. Malgrat la constància del seu treball, la tasca va quedar interrompuda a conseqüència de l’aixecament del 1936.

La seva ha estat una figura quasi oblidada. Acabada la Guerra Civil, les circumstàncies l’obligaren a desaparèixer de la vida pública i a morir sense cap tipus de reconeixement. A títol pòstum i en memòria seva, l’Ajuntament d’Inca li va dedicar un carrer, fet que constitueix una de les poques mostres d’agraïment que ha rebut.

Així doncs, aquesta iniciativa neix amb la finalitat de reivindicar Pere Pau Capó com una figura destacada de les primeres dècades del segle XX, especialment pel seu paper durant els anys de la República.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.